Solstorm fikk radar­systemet til å kollapse. Stoppet all flytrafikk til og fra Sverige

Solstorm får skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag ettermiddag melder svenske medier at alle flyvinger til og fra Sverige foreløpig er innstilt.

Årsaken til den lammende stoppen i all trafikk, er i følge svenske Expressen at et radarsystem er nede. Dermed får bare fly som allerede er i lufta tillatelse til å lande.

Hva som er grunnen til at radarsystemene har sviktet var først uklart, men nå melder svenske medier at det er en solstorm som er skyld i det hele.

Ingen problemer i Norge Gurli Ulverud som er pressekontakt ved Gardermoen forteller til Dagbladet at systemene til svenskene er oppe og går igjen litt før klokka 17 i ettermiddag, men at det fortsatt må regnes med forsinkelser i noen timer til.

- De kjører på 25 prosent av kapasiteten først, men vil øke denne utover. Dermed blir det noen forsinkelser østover som vil vedvare utover ettermiddagen og tidlig på kvelden, men vi håper det skal normalisere seg, sier hun.

Gurli sier at de ikke har merket noe til solstormen på Gardermoen.

Ikke stengt Expressen skrev videre at Luftfartsverket i 16.30-tiden satt i et krisemøte.

- Det som skjer nå er at fly som er i lufta får lande der de skal lande. Men de som står på bakken holdes igjen til vi får beskjed av Luftfartsverket. Det er det vi vet akkurat nå, sier Ulf Wallin som er pressesjef i Swedavia.

Det er dog ikke slik at svensk luftrom er stengt.

- Nei, det er det ikke. Luftrommet er åpent, men i og med at vi ikke har noen radardata har vi forandret vår virksomhet for å håndtere det, sier presseansvarlig i Luftfartsverken, Per Fröberg, til Aftonbladet.

Dagbladet oppdaterer saken

FLYKAOS Onsdag ettermiddag melder svenske medier at alle flyvinger til og fra Sverige foreløpig er innstilt. Illustrasjonsfoto: Henrik Montgomery / TT / NTB Scanpix
FLYKAOS Onsdag ettermiddag melder svenske medier at alle flyvinger til og fra Sverige foreløpig er innstilt. Illustrasjonsfoto: Henrik Montgomery / TT / NTB Scanpix Vis mer