Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solstorm treffer jorda i natt

To enorme solstormer treffer jorda i natt og de nærmeste dagene. Disse kan i værste fall slå ut kraftstasjoner og forårsake brudd på satellitt- og radiokommunikasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To store soleksplosjoner tirsdag kastet fra seg en stor sky med magnetisk ladede partikler. Disse er på vei mot jorda i form av solstormer som igjen vil påvirke jordas magnetfelt.

- Dette kan av og til skape strømmer som er sterke nok til å slå ut kraftverk, noe som skjedde i Canada for 10-15 år siden, sier 1.emmanuensis Viggo Hansteen (38) ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo.

- Solstormene kan også påvirke radiobølger og kommunikasjonssatellitter, sier han.

Sterkt nordlys

Mest sannsynlig er det likevel at kan du vente et unormalt sterkt nordlys om du befinner deg under en skyfri himmel, ifølge Hansteen. Dette kan trolig merkes så langt sør som Italia.

Helgens begivenheter vil fortelle om at Sola er på vei til å våkne fra en lang sovende fase. Den amerikanske SOHO-satellitten plukket opp det første sterke eksplosjonen tirsdag. Forskerne venter at denne aktiviteten vil øke de neste åra før Sola roer seg, for så å øke på igjen etter 11 år.

Universitet i Oslo støtter SOHO-prosjektet økonomisk og Institutt for teoretisk astrofysikk er sterkt involvert i arbeidet. Satellitten er sendt opp for å studere Sola og hvilke prosesser som finner sted der.

KJEMPESMELL</B>To enorme <A HREF='http://sohowwww.nascom.nasa.gov'>soleksplosjoner</A> ble fanget opp av SOHO-satellitten tirsdag. Snart kan vi merke effekten her på jorda.
Hele Norges coronakart