Solstorm treffer jorda i natt

To enorme solstormer treffer jorda i natt og de nærmeste dagene. Disse kan i værste fall slå ut kraftstasjoner og forårsake brudd på satellitt- og radiokommunikasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

To store soleksplosjoner tirsdag kastet fra seg en stor sky med magnetisk ladede partikler. Disse er på vei mot jorda i form av solstormer som igjen vil påvirke jordas magnetfelt.

- Dette kan av og til skape strømmer som er sterke nok til å slå ut kraftverk, noe som skjedde i Canada for 10-15 år siden, sier 1.emmanuensis Viggo Hansteen (38) ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo.

- Solstormene kan også påvirke radiobølger og kommunikasjonssatellitter, sier han.

Sterkt nordlys

Mest sannsynlig er det likevel at kan du vente et unormalt sterkt nordlys om du befinner deg under en skyfri himmel, ifølge Hansteen. Dette kan trolig merkes så langt sør som Italia.

Helgens begivenheter vil fortelle om at Sola er på vei til å våkne fra en lang sovende fase. Den amerikanske SOHO-satellitten plukket opp det første sterke eksplosjonen tirsdag. Forskerne venter at denne aktiviteten vil øke de neste åra før Sola roer seg, for så å øke på igjen etter 11 år.

Universitet i Oslo støtter SOHO-prosjektet økonomisk og Institutt for teoretisk astrofysikk er sterkt involvert i arbeidet. Satellitten er sendt opp for å studere Sola og hvilke prosesser som finner sted der.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer