Solstormer bryter ned ozonlaget

NASA har bevist at ladde partikler som kastes ut under solstormer reduserer ozonlaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye studien bekrefter tidligere teorier om at ladde partikler reduserer mengden av ozon i de øvre lagene av jordatmosfæren uker og måneder seinere. Undersøkelsen er gjort av NASAs institutt for atmosfæreforskning, Goddard Space Flight Center.

Informasjonen fra NASA- og NOAA-satellitter hjelper forskerne å forstå hvordan både mennesker og natur bidrar til at ozonlaget reduseres.

Teori ble bekreftet

Studien av solstormer beskrives utførlig i siste nummer av forskningstidsskriftet Geophysical Research Letters. Forskerne undersøkte hvordan en rekke kraftige eksplosjoner på sola har påvirket jordatmosfæren på den nordlige halvkule. En solstorm sendte mellom 14. og 16. august i fjor en skur av protoner mot jorda. Dette var den tredje største protonskuren på 30 år.

Forskerne fant ut at solstormene slynget ut store mengder protoner - ladde partikler - som bombarderer jordas øvre atmosfære. Molekyler i vanndamp og nitrogengass frigis ved at de slås i stykker av protonskuren, og vekselvirker med ozonmolekyler. Dette reduserer mengden av ozon.

Stoffene som dannes av protonene og de frie molekylene kan vare i opptil uker og måneder, avhengig av hvor i atmosfæren de ender. De kan for eksempel blåses lenger ned i atmosfæren og fortsette nedbrytingen av ozonlaget.

I studien ble teorien om at solstormer reduserer ozonlaget i den øvre atmosfæren bekreftet. Effekten var umiddelbart synlig etter solstormen.

Påvirker ikke mennesker

Protonenes påvirkning på ozon har minimal innvirkning på mennesker, men NASA understreker den vitenskapelige betydningen av funnene.

Det viktigste ved å forstå naturlig nedbryting av ozon, er at menneskeskapte variasjoner kan oppdages.

PROTONER: En plutselig høyenergetisk protonskur som kommer med en solstorm.
SOLSTORM: Etter en kraftig eksplosjon i juni i fjor utstedte NASA en advarsel om solstorm. Her er NASAs bilder av solaktiviteten.
AKTIV DEL AV SOLA: Nærbilde av AR9077 - en aktiv del av sola - like etter en soleksplosjon. Bildet er tatt i ekstremt ultrafiolett lys, og viser solplasma som holder over én million grader og er i ferd med å kjøles ned. Plasma er en gass som har blitt varmet opp tilstrekkelig, og inneholder ioner og frittflytende elektroner. Området dekker et 230 000 x 170 000 kilometer stort område av sola.