Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solsystemet blir større

Hørt om Ceres, Charon og Xena? Fra neste uke kan de være nye planeter i vårt solsystem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Antallet planeter i vårt eget solsystem øker sannsynligvis betraktelig i neste uke. Verdens astronomer skal nemlig vedta en planetdefinisjon. I første omgang planlegges en utvidelse fra ni til tolv planeter. I tillegg står enda flere kandidater på venteliste for å oppnå den respektable tittelen, skriver forskning.no.

Torsdag neste uke vil trolig Ceres, Charon og Xena bli føyd til listen over planeter i solsystemet.

Ceres

Ceres ligger mellom Mars og Jupiter. Dette var historisk sett en planet da den ble oppdaget i 1801, men mistet tittelen og ble kalt en asteroide fordi astronomene på 1800-tallet ikke kunne bli enige om størrelsen og formen på den.

I motsetning til de fleste asteroider, har Ceres en masse og en størrelse som gjør at tyngdekraften har formet den til et nesten rundt objekt.

Ceres har en diameter på rundt 950 kilometer, og kan i så måte kalles en dvergplanet, selv om dette begrepet ikke er tatt med i utkastet til offisiell planetdefinisjon.

Charon

Tidligere har Charon ofte blitt omtalt som én av Plutos måner, men etter hvert som vi har fått et klarere bilde av de to, har det vist seg at de er en såkalt dobbeltplanet.

image: Solsystemet blir større

Det vil si at de to objektene går i bane rundt hverandre, rundt ett felles punkt i rommet, som teknisk sett er kjent som \'barysenteret\'. Dette senteret ligger utenfor begge objektene, skriver forskning.no.

Charon er litt mer enn halvparten så stor som Pluto. Plutos diameter er på nærmere 2 300 kilometer, mens Charons diameter er litt over 1 200 kilometer.

Xena

Den tredje av de nye planetene, Xena, har trolig et foreløpig navn. Xena finner vil langt utenfor Pluto, nærmere dobbelt så langt unna Solen. Den ligger rundt 100 ganger lengre unna Solen enn det Jorden gjør. Den er imidlertid større enn Pluto, med sine rundt 3 400 kilometer i diameter.

Det har tatt to år for International Astronomical Union (IAU) å komme frem til det endelige forslaget til planetdefinisjon. Fremdeles er det usikkert om forslaget blir vedtatt i sin nåværende form.

NYE PLANETER: Det er ventet at verdens astronomer i neste uke vedtar å øke antall planeter i vårt solsystem fra ni til tolv. Foto: International Astronomical Union
NYE PLANETER: Det er ventet at verdens astronomer i neste uke vedtar å øke antall planeter i vårt solsystem fra ni til tolv. Foto: International Astronomical Union Vis mer