Sølte litervis med nervegass

«Agent VX» - en etterlevning fra den kalde krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Omkring 114 liter med flytende nervegass ble sølt ut på et depot for kjemiske våpen i staten Indiana i USA, melder AP.

Den dødelige nervegassen fra den kalde krigen befant seg inne på et forseglet område.

- Ingen ble skadet. Nervegassen nådde ikke utenfor det avstengte området og verken arbeiderne eller lokalsamfunnet befant seg noen sinne i fare, uttalte i går Terry Arthur, talsperson for den amerikanske hæren.

Ulykken fant sted fredag kveld på et depot for nedbryting av kjemiske våpen, der mer enn 946.325 liter med «agent VX» oppbevares. Agent VX finnes i væskeform og har samme konsistens som mineralolje. Et eneste drypp fra en dråpeteller kan ta livet av et friskt og sunt voksent menneske.

- Det var da den skulle bli omgjort til det kaustiske kjemiske stoffet hydrolysat at nervegassen ble sølt ut. Nesten 11.000 liter med VX har blitt destruert den siste måneden. Hele prosessen er ventet å ta mer enn to år, sier Arthur.

I ført beskyttelsesdrakter renset arbeiderne lørdag alle overflatene væsken hadde vært i kontakt med. Nå prøver de å finne årsaken til lekkasjen.

Hæren ønsker å transportere hydrolysaten til New Jersey for behandling og deretter dumpe stoffet i Delaware River. Planen har møtt motstand både i New Jersey og Delaware.

Tidligere utslipp

Agent VX: Disse rørene inneholder nervegassen. Faksimile: Globalsecurity.org
Agent VX: Disse rørene inneholder nervegassen. Faksimile: Globalsecurity.org Vis mer

Det har tidligere forekommet flere utslipp av gassen. I 1968 medførte en feil på en testtank at seks tusen sauer omkom. Året etter var det en lekkasje på den amerikanske basen på Okinawa. Flere ble skadet,  men ingen omkom.

Nervegassen kan ha blitt brukt av Saddam Hussein mot den kurdiske befolkningen i Irak. Den japanske kulten Aum Shrinrikyo skal også ha tatt den i bruk på midten av nitti-tallet for å likvidere motstandere.