Solte seg i Kenya - ble arrestert

Det unge paret skulle kose seg på ferie i Kenya. Etter 10-dagers safari ble de tatt av politiet da de sjekket ut av hotellet. Les om deres mareritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskerne har ikke klart å knytte de 12 arresterte til angrepet i Mombasa og heller ikke til al-Qaida.

I dag ble et amerikansk-spansk ektepar løslatt. Nå forteller de sin historie.

Alicia Kalhammer fra Florida og Jose Tena fra Madrid dro til Kenya for et avbrekk i hverdagen med en måned med sol og safari.

Satt arrestert i tre dager

Ferien ble noe annet enn de hadde planlagt. De to opplevde å bli arrestert og gjennomfik en tredagers prøvelse. De ante ikke hvorfor de var arrestert. I dag endte saken med løslatelse fra politistasjonen hvor de har blitt holdt mistenkt for tvillingangrepene mot israelske turister.

De to ble i dag fulgt ut av arresten av amerikanske og spanske diplomater og var tydelig lettet.

- Hvis du er på feil sted til feil tid, så kan ting skje, i Kenya som andre steder, sa Tena til journalistene som hadde møtt opp utenfor politistasjonen hvor de ble løslatt.

Tankene på praktiske gjøremål dukket opp igjen:

- Vi har en leiebil og har sittet her i tre dager. Enten må vi kvitte oss med den eller bruke den. Vi betaler for den, sa Kalhammer, 31, fra Tallahassee til AP.

Safari og fri

Paret kom til Kenya 6. november. De tok en 10-dagers safari til nordvestlige deler av det øst-afrikanske landet og møtte en venn i Nairobi før de dro til kysten. Der sjekket de inn på strandhotellet Le Soleil Beach Club 26. november.

Torsdag ble de tatt av det kenyanske politiet da de forsøkte å sjekke ut av hotellet sitt. Da hadde de hørt nyheten om selvmordsangrepet ved Paradise Hotel som lå like ved.

De to var redde. De fryktet at et nytt angrep kunne komme. Le Soleil som de bodde på er også et populært hotell blant israelere. Det eneste det ser ut som de har gjort galt var å sjekke ut på feil tidspunkt.

- Vi bestemte oss for å dra siden vi hadde leiebil, sier Kalhammer. De to hadde ikke bestemt seg for hvor ennå. Men de kom ikke langt.

Hotellsjefen stoppet dem

Hotellsjefen hadde nemlig fått beskjed fra politiet om å varsle dem om gjester som forsøkte å sjekke ut. Alle skulle stoppes. De to ble derfor holdt på hotellet til myndighetene ankom.

- Da de tok oss forsøkte vi å stille spørsmål. Vi spurte om de tok oss vekk for vår egen sikkerhets skyld eller om det var fordi vi var i trøbbel, forklarer Kalhammer.

- De sa at dette ikke var tidspunktet å stille spørsmål på. Og at vi måtte snakke med sjefen deres.

Satt i stoler i et døgn

En time senere ble de plassert i stoler i resepsjonen på politistasjonen i Mombasa. Paret måtte tilbringe natta i de to stolene. Dagen etter ble de plassert i en celle.

- Den første dagen var jeg redd. Jeg hadde ingen ide om hvorfor vi var arrestert, forteller Kalhammer. Hun bodde i Kenya mellom 1976 og 1981 da hennes far jobbet i USAs avdeling for internasjonal utvikling.

- Jeg har bodd i utlandet før. Jeg vet hva som kan skje. Og man tenker alltid det verste, sier kvinnen nå.

Venn hjalp paret

På dag to klarte en venn i Nairobi å kontakte det fengslede paret. Han fikk også varslet amerikanske myndigheter om den vanskelige situasjonen de to var i. Ganske snart ankom amerikanske etterforskere for å sjekke situasjonen for de to.

- Da de kom begynte jeg å gråte, forteller den forskremte kvinnen.

Paret måtte gjennom tre avhør med det kenyanske politiet. I de første to ble de bare spurt hvem de var, hva de jobbet med og hvem foreldrene deres var. De ble viftet vekk før de fikk ikke sjansen til å diskutere noe som helst i det tredje avhøret.

Hyggelige gutter på gulvet

De ansatte på politistasjonen gjorde livet deres litt bedre.

- De gutta som ikke var høyt oppe i systemet der var fantastiske. De hjalp oss, og sa at det ikke var noen stor sak og at vi kom til å bli løslatt. Så vi var blant folk som fikk oss til å føle oss på et sted der vi ikke kom til å bli skadet.

Og hva med en ny tur til Kenya?

- Absolutt. Det er et vakkert land. Om de slipper oss inn igjen, avslutter paret.

De andre går sannsynligvis også fri

De andre som holdes arrestert er seks pakistanere og fire somaliere.

16 er døde etter angrepet på Paradise Hotel i Mombasa. Tre av dem var selvmordsbomberne. Et tjuetalls mennesker ble skadet i bombeangrepet på det iraeslskeide hotellet.

Israelske og amerikanske eksperter har dratt til Kenya for å hjelpe til i jakten på gjerningsmennene bak terrorangrepene. Mossadagenter er også på saken.

Knyttes til al-Qaida

Amerikanerne mener den somalske islamistbevegelsen Al-Itihad al-Islamiya som de hevder er linket til al-Qaida er hovedmistenkt bak angrepene, skriver Sky News.

Den britiske regjeringa har benektet at de hadde informasjon før angrepene som kunne ha hindret at det skjedde.

USAs myndigheter opplyser i dag ifølge CNN at etterrettningen hadde fått informasjon om et mulig terrorangrep på forhånd. Informasjonen ble imidlertid sett på som så generell og ikke pålitelig nok til at det ikke ble tatt grep for å forhindre et angrep.

Den australske regjeringa sendte ut en melding til sine innbyggere for to uker siden der de advarte om å reise til Mombasa.

Utenriksdepartementet i Storbritannia har nå sendt ut en lignende melding til sine borgere hvor det anbefales å være ekstra forsiktig når man reiser i Kenya. Spesielt gjelder reiserådet hovedstaden Nairobi.

En mann ser på brannen etter angrepet på utsida av Paradise hotel. Dette bildet er tatt fra en amatørvideo.
RESTENE:</B> Slik ser det nedbrente hotellet ut i dag.
NABOHOTELLET:</B> Her bodde det nå løslatte paret. De ble redde da de hørte om terrorangrepet, og forsøkte å sjekke ut. Det skulle de ikke ha gjort.
MINNES SINE DØDE:</B> Ansatte ved Paradise hotel satt i dag foran det ødelagte frokostområdet i Kikambala, Kenya, hvor turistenes matfat fortsatt står utbrent igjen.
<B>PARADISE HOTEL:</B> Arkivfoto fra hotellet som ble angrepet.