Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Soltempel funnet under markedsplass i Kairo

Over 3000 år gammelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arkeologer har oppdaget et soltempel med store statuer av det man tror er Ramses II under en markedsplass i Kairo, melder egyptiske myndigheter.

Blant funnene er en rosa granittstatue som veier mellom fire og fem tonn som trolig er av den egyptiske faraoen Ramses II, og en halvannen meter høy statue av et sittende menneske med hieroglyfer på.

Blir attraksjon

Teamet som oppdaget det gamle tempelet har bestått av tyske og egyptiske arkeologer.

Et grønt steingulv har også blitt avdekket under utgravningene, som skal ha blitt bygget i den gamle byen Heliopolis.

- Markedet må fjernes. Andre viktige funn kan fremdeles ligge uoppdaget, sier Zahi Hawass, sjef for Egypts antikvitetsdirektorat, til AP.

Hawass forteller at det planlegges å gjøre hele området om til en arkeologisk turist-attraksjon.

Farao

UNDER MARKEDSPLASS: Et 3000 år gammelt soltempel er oppdaget i Kairo, melder egyptiske myndigheter. Foto: Egypts antikvitetsdirektorat/EPA
UNDER MARKEDSPLASS: Et 3000 år gammelt soltempel er oppdaget i Kairo, melder egyptiske myndigheter. Foto: Egypts antikvitetsdirektorat/EPA Vis mer

Kong Ramses II styrte Egypt i 66 år, fra 1270 til 1213 f.kr. Det er en serie monumenter over ham nedover Nilen, inkludert det berømte Abu Simbel-tempelet.

Området i det østlige Kairo der soltempelet er funnet, er nå et travelt og tett befolket boligområde, nær den moderne bydelen Heliopolis.

BLIR TURISTATTRAKSJON: Markedet over soltempelet må flyttes.
RAMSES II: Hodet på bildet antas å være fra en statue over den berømte faraoen som styrte Egypt i 66 år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!