- Solveig (31) flyktet fra skytende «politifolk»

Så menn bli dratt ut av bil og skutt på gata i Egypt.

KAOS: Slikt så det ut i Alexandria da de norske kvinnene flyktet fra byen til like kaotiske Kairo. Foto: SCANPIX
KAOS: Slikt så det ut i Alexandria da de norske kvinnene flyktet fra byen til like kaotiske Kairo. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du i områdene i Egypt som er rammet av uroen? Send sms/mms til 2400, epost til 2400@db.no eller ring 24 00 00 00.

KAIRO (Dagbladet): Da opptøyene eskalerte mot slutten av forrige uke, var norske Solveig Skaar og søsteren dratt til Alexandria fordi de regnet med situasjonen kom til å bli verst i Kairo. Men da stridsvognene rullet inn i Alexandria, valgte nordmennene og egyptiske venner å ta seg tilbake i retning hovedstaden.

I en bilkortesje ble de fredag  vitne til det som kan ha vært drap utført av menn som framsto som politifol.

- Tidligere politifolk og sivile hadde satt opp sperringer. Vi så at at de dro ut jentene og skjøt guttene i en av bilene foran oss i køen. Vi rygget tilbake og kom oss unna. Jeg prøvde å få hjelp av soldatene fra hæren som sto der og viste passet mitt gjennom bilvinduet, men de bare ristet på hodet og viftet oss bort, forteller Skaar til TV 2.

Den norske ambassaden i Kairo bekrefter overfor Dagbladet at 31-åringen samme dag ringte ambassaden og fryktet for egen sikkerhet etter å ha flyktet fra skytingen og til et bevoktet villaområde. Der kom det etterhvert menn som ble oppfattet som inntrengere, mens både Skaar og hennes venner bevæpnet seg med skytevåpen og kniver.

- Jeg ringte ambassaden med det samme jeg kom på innsiden. Jeg ville advare andre nordmenn som kom fra Alexandria til Kairo. Jeg fortalte at jeg hørte skyting rundt meg og spurte «hva skal jeg gjøre?», sier Skaar til TV 2.

Seinere har hun og følget flyktet fra adressen. Til Sunnmørsposten forteller kvinnen at hun i dag befinner hun seg på en for henne ukjent adresse 20 kilometer fra bygrensa til Kairo.

- Situasjonen er helt fortvilt. Bankene virker ikke, butikkene er plyndret. Det er livsfarlig å ferdes langs vegene. Situasjonen utenfor Kairo er lovløs med alle de rømte fangene og et delvis korrupt politi. Der jeg befinner meg nå er vi fem jenter og fire menn. De vokter huset jeg befinner meg i med skytevåpen, men vi er jo langt fra trygge, sier Skaar til Smp.no.

Kvinnen mener hun har fått lite hjelp fra den norske ambassaden, og hevder hun ikke ble tatt på alvor ei natt hun ringte nødnummeret dit.

- Følte seg truet - Det er riktig at ambassaden har snakket med Solveig Skaar flere ganger på telefon de siste dagene. Hun ringte og sa at hun følte seg truet og at det var skyting i området. Hun ble da bedt om å holde seg innendørs når hun kom fram til bestemmelssesstedet, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Den norske kvinnen har også fått beskjed om å forsøke å identifisere seg som norsk statsborger når situasjonen var tilspisset i forhold til antatte politifolk eller soldater. Ifølge UD har det, som i Egypt forøvrig de siste dagene, vært et problem at det var dårlig telefonforbindelse med Skaar og at samtalene noen ganger ble brutt.

- Alle nordmenn som befinner seg i Kairo nå oppfatter nok situasjonen som dramatisk, truende og uoversiktlig. Alle får samme råd: Å holde seg innendørs, unngå store folkemengder, følge med i media og følge instruksene fra lokale myndigheter, sier Imerslund.

FORTVILET: Solveig Skaar fortalte mandag at hun ennå følte seg svært utrygg og at hun befinner seg i et hus omlag to mil utenfor bygrensa til Kairo. Foto: PRIVAT
FORTVILET: Solveig Skaar fortalte mandag at hun ennå følte seg svært utrygg og at hun befinner seg i et hus omlag to mil utenfor bygrensa til Kairo. Foto: PRIVAT Vis mer