Solveig ble adskilt fra døende ektemann

Fikk ikke være med i ambulansen – fikk dødsbudskapet på bussen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I november fjor opplevde hjelpepleier og tillitsvalgt Solveig Løvik Norevik marerittet. Den alvorlig kreftsjuke ektemannen til Høyanger-kvinnen skulle fraktes med ambulanse fra Haukeland til Førde. Norevik ville være med, men fikk ikke plass fordi ambulansen skulle frakte en person til, skriver Firda.

- Behandlende lege ved Haukeland sa det var viktig at jeg fikk være med. Mannen min hadde kreft i munnhulen og kunne ikke snakke. Vi kommuniserte med tegn, og så skrev han lapper, sier Norevik til Dagbladet.no

Men legens krav til tross, Norevik fikk beskjed om å ta bussen så ambulansen kunne ta med en pasient til. Det krevde Helse Førde.

- Jeg tenkte at han trengte at jeg var der, og han var veldig opptatt av at jeg skulle få være med ham. Det var en veldig stor nedtur for ham når jeg ikke fikk være med. Jeg tror ikke han greide å kommunisere med ambulansepersonalet. Han var engstelig og syntes dette var forferdelig.

Da det ble klart at hun måtte ta bussen, skrev ektemannen på blokka det som skulle bli hans siste hilsen til sin kone.

«Du får bare reise og være i Førde når jeg kommer der»

- Bittert

Halvveis på vei til Førde fikk hun dødsbudskapet via telefon.

FIKK IKKE TA FARVEL MED MANNEN: Solveig måtte ta bussen da hennes dødssyke mann skulle fraktes mellom to sykehus. De fikk aldri se hverandre igjen. Foto: Arne Stubhaug, Firda.
FIKK IKKE TA FARVEL MED MANNEN: Solveig måtte ta bussen da hennes dødssyke mann skulle fraktes mellom to sykehus. De fikk aldri se hverandre igjen. Foto: Arne Stubhaug, Firda. Vis mer

- Jeg synes det var så vondt og at det var vanskelig for å ta det innover meg der og da, sier Norevik.

Ektemannens sykdomsperiode var lang, men Norevik var med på nesten alle behandlinger.

- Jeg prøver å ikke bli varig bitter, det er bittert å tenke på at en ikke skulle få lov å være tilstede, så han hadde sluppet å føle seg så forlatt og alene uten noen av de nærmeste rundt seg. Det er vanskelig å tenke på at hans siste timer og minutter skulle bli slik.

Helse Førde beklager

Etter at Norevik sto fram i avisa kommer nå beklagelsen fra Helse Førde.

- Dette er en veldig trist sak. Jeg hadde håpet at ingen skulle få oppleve dette, sier styreleder Clara Øberg i Helse Føre til Firda.no.

- Det er bare trist. Dette er et avvik som jeg synes er tragisk for alle som måtte oppleve det, sier Øberg.

Får støtte

Solveig ble adskilt fra døende ektemann

Norevik har fått mange reaksjoner etter at hun i dag fortalte sin historie i Firda. Mange har ringt, send epost og SMS. Andre har stått fram og fortalt om sine opplevelser med ambulansetransportene i Helse Førde.

- Det er tøft å stå fram. Jeg har flere ganger klaget på behandlingen, men har fått lite svar. I dag ringte klinikkdirektør Øen og beklaget. Det er noe seint, men likevel godt, sier Norevik.

Hun mener foretaksmodellen i helsevesenet ikke fungerer.

- Dobbelttransportene og ambulansebyttene som alvorlig syke mennesker utsettes for, er uverdige, Jeg beklager at det må så sterk lut til for at styrende myndigheter våkner opp, sier Norevik