Solveig Horne vil endre loven i farskapssaker

Foreslår å fjerne alle tidsfrister.

ENDRER LOVEN: Solveig Horne (Frp) tar i dag bort alle tidsfristene på farskapssaker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ENDRER LOVEN: Solveig Horne (Frp) tar i dag bort alle tidsfristene på farskapssaker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Regjeringen fjerner tidsfristene for å reise sak om farskap. Fra 2014 og fram til i dag må farskapstvister tas opp innen barnet er tre år, og kravet må fremmes innen et år fra mistanken først er fattet. 

Bestrides ikke farskapet innen disse tidsfristene, er ikke kravet juridisk bindende i dag. Men det vil barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) gjøre noe med. Hun vil at farskap framover skal kunne bestrides og kreves uansett hvor gammel barnet er.

Derfor vil Horne nå endre Barneloven. 

- Barn skal få vite hvor de kommer fra, det er en vesentlig del av oppveksten, og da kan ikke tidsfrister stå i veien. Det er mange barn som ikke vet hvem deres far er, og mange fedre som ikke vet om de er far eller ei, og vi gir dem nå all tid på å finne riktig biologisk opphav og avkom, bekrefter Horne til Dagbladet.   

Ikke tilbakevirkende Hun overrekker forslaget til lovendring av paragraf 6 i Barneloven til Kongen i statsråd klokken 12 i dag. 

I klartekst betyr dette at menn som ønsker å bestride et farskap, ikke behøver å gjøre det innen barnet fyller 3 år slik loven er i dag, dersom Horne får viljen sin. Samtidig kan menn som avviser et farskap også holdes ansvarlig til enhver tid. 

Den ekstra fuktige natta fra sydenturen 2016 kan altså banke på døren din i all overskuelig framtid og fortsatt ha rett på at du rettslig stilles ansvarlig som far. Samtidig vil man også ha lengre tid å bestride et påstått farskap. 

Ettersom dette er en endring i loven, kan konsekvensene ikke få tilbakevirkende kraft.

- Stor belastning Solveig Horne sier hun forstår dem som ønsker farskapssaker ut av verden, og at lovendringen i så måte ikke er like velkommen blant menn som benekter et farskap. Likevel, sier Horne, så må hensyn til barnet veie tyngst. 

- Jeg forstår at man ønsker ro rundt slike saker, men det å vite sitt biologiske opphav er viktig for oss alle, og mange vil kanskje ikke få ro før nettopp før man vet hvem sin far er, eller vet om barnet er ditt. Det er en stor belastning for både fedre og barn å ikke vite. Når vi nå fjerner tidsfristen på farskapssaker er det fordi alle skal ha rett til å finne svar i disse spørsmålene, avslutter Horne.

 Årlig fødes det 60 000 barn i Norge. Tidsfristen på farskapssaker ble først fjernet av Bondevik II-regjeringa i 2003, før den ble innført igjen i 2014 som en endring i Barneloven innført av den rødgrønne regjeringa. 

Lovendringen må klubbes gjennom i Stortinget for å tre i kraft.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer