Solveig verner ensom ulv

SKIEN (Dagbladet): Den ettårige hannulven har på noen korte sommeruker vandret 50 mil fra Värmland til Telemark. Den har trolig ikke spist en eneste sau som niste, men bøndene krever at ulven må dø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telemarks førstedame, fylkesmann Solveig Sollie, sier nei til bøndenes krigserklæring.

Ulven skal få leve. På ulvens nye jaktmarker kan bare en liten håndfull sauelik spores til dyret. Disse er ikke bevist.

Tar ulvens parti

Johan Aas hos fylkesmannen i Telemark mener det er sannsynlig at ulven kan ha tatt fire sauer og to lam. Dette på tross av at den har oppholdt seg i et av landets mest sauetette områder.

- Så langt har ikke ulven skapt store problemer. Tapene har vært svært beskjedne. Eks-statsråden er nå den ensomme ulvens viktigste forsvarer.

Ulveruta

For sju uker siden forlot hannulven flokken sin i Hagfors i Värmland. Den vandret inn i Norge ovenfor Elverum, har trolig krysset Gudbrandsdalen nord for Mjøsa, før den i ett strekk la Oppland fylke bak seg.

Dyret ble peilet 23. juli ved Rødberg i Numedal, der ulven også ble filmet. Så har den tatt veien over Imingfjell og inn i Telemark ved Tinn. Herfra har den gått sørover på østsida av Tinnsjøen til Hovin og Gransherad, der dyret oppholdt seg i fem dager - uten å ta en sau.

Herfra gikk turen til Seljord, videre gjennom Rauland til Dalen i Vest-Telemark - der ulven ble peilet for fem dager siden. Herfra fortsatte turen over østheiene til Aust-Agder før den i går kom tilbake til Vest-Telemark og Fyresdal.

Fylkesmann Solveig Sollies beskjed til sauebøndene er klinkende klar:

- Vi slår ring om ulven. De politiske signalene er klare. Ulven skal få leve. Den har ikke gjort så mye skade at det er snakk om å skyte den, sier hun.