VIL HA BEDRE DEKNING:  Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er ikke fornøyd med dekningen på togene i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL HA BEDRE DEKNING: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen er ikke fornøyd med dekningen på togene i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Solvik-Olsen krever bedre mobildekning på togene

Kaller inn til møte for å fortelle hvor skapet skal stå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) er ikke fornøyd med mobildekningen på togene i Norge. Han innkaller derfor NSB, Jernbaneverket, Flytoget og mobiloperatørene til et felles møte.

- Vi håper å finne et tidspunkt for et møte i februar, sier statssekretær John-Ragnar Aarset (H) i Samferdselsdepartementet til Dagens Næringsliv.

Departementet har ikke ekstra midler å tilby aktørene, legger han til, og sier det viktigste er å få partene til å sitte ved samme bord og fortelle dem hvor skapet skal stå.

NSB Persontogs kommunikasjonssjef Åge Christoffersen Lundeby forklarer at et av problemene dreier seg om at det er svært vanskelig å få mobilsignaler fra utsiden og inn i vognene på grunn av vognmaterialet. - Signaler gjennom stålkasser i en hastighet på opptil 200 kilometer i timen er en utfordring, sier han.

NSB mener saken er tredelt ved at den berører NSB som har ansvar i togsettene, Jernbaneverket som har ansvar for dekning i tunnelene, og mobiloperatørene som har ansvar for dekning langs jernbanesporet.

Lundeby foreslår at det monteres signalforsterkere i togene. Jernbaneverkets teknologidirektør Sverre Kjenne mener på sin side at dette dreier seg om et pengespørsmål mellom mobiloperatørene og NSB. Det riktige vil være å bedre dekningen på de mest trafikkerte strekningene først, mener Kjenne.

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen sier mobilaktørene siden forrige århundre har jobbet for å bedre dekningen for togpassasjerene. Han mener det er Jernbaneverket som må på banen her, ved å stille sine stasjoner tilgjengelig for mobiloperatører og installere signalforsterkere.

(NTB)