Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

STATSRÅDSKIFTER I MORGEN:

Solvik-Olsen ut av regjeringen - Dale ny samferdselsminister

- Kona har ofret seg for meg, nå stiller jeg opp for henne, sier Ketil Solvik-Olsen.

KLAR FOR USA: Ketil Solvik-Olsen (46) forteller til Dagbladet at han trekker seg som samferdselsminister for å følge kona til legejobb i USA. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
KLAR FOR USA: Ketil Solvik-Olsen (46) forteller til Dagbladet at han trekker seg som samferdselsminister for å følge kona til legejobb i USA. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ketil Solvik-Olsen trekker seg som samferdselsminister og følger kona til legejobb i USA. Han blir erstattet av landbruksminister Jon Georg Dale, som utnevnes i statsråd i morgen formiddag.

Ved Ketil Solvik-Olsens fratreden mister Siv Jensen en sterk Frp-partner i regjeringen. Som hennes nestleder har Solvik-Olsen spilt en viktig rolle i det femårige regjeringssamarbeidet. Men nå er det altså slutt.

- Familien vår flytter til USA for et år. Kona mi har fått tilbud om en legestilling ved et stort barnesykehus i Birmingham Alabama. Da denne fantastiske muligheten dukket opp, var det bare å gripe den, sier Ketil Solvik-Olsen til Dagbladet.

KJIPT: - Både Siv og jeg synes dette er kjipt, men Siv er opptatt av at familien har det bra, sier Ketil Solvik-Olsen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
KJIPT: - Både Siv og jeg synes dette er kjipt, men Siv er opptatt av at familien har det bra, sier Ketil Solvik-Olsen. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Konas tur

46-åringen forteller at ektefellen lenge har tilpasset seg hans politiske karriere.

- Nå var det hennes tur. Kona har ofret seg for meg, nå stiller jeg opp for henne. Det er en avtale vi har hatt. Derfor takket jeg nei til gjenvalg til Stortinget i 2013. En stortingsplass binder oss for hele perioden, sier han.

I 2010-11 ukependlet kona til en annen by i 15 måneder.

- Å bo borte fra hverandre så lenge med små barn er langt fra ideelt. Derfor reiser vi sammen til USA. Nå er barna 12 og 10 år, så dette blir spennende for dem også med nytt land og nytt språk.

Dagens Næringsliv erfarer torsdag at også Terje Søviknes forlater regjeringen denne uka. Han erstattes av stortingsrepresentant Kjell-Bjørge Freiberg fra Hadsel i Nordland ifølge DNs kilder.

Dagbladet får også bekreftet fra kilder at Søviknes går ut og Freiberg inn.

DRAGSTER: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen satt på med Linda Süvikko i hennes dobbeldragster. - Helt vanvittig, sier Solvik-Olsen. Denne gangen fikk bilen opp en snittfart på 229 kilometer i timen. Video: Bengt Berg / Dagbladet Vis mer

Ernas forståelse

- Hvordan var det å varsle partileder Siv Jensen om avgjørelsen?

- Både Siv og jeg synes dette er kjipt, men Siv er opptatt av at familien har det bra. Hun har alltid vært klar på at vi ikke fungerer politisk, hvis det ikke fungerer på hjemmebane.

- Og statsministeren?

- Erna viser stor forståelse for at jeg nå prioriterer familien.

Nestlederjobben

- Betyr dette at du også trekker deg som nestleder i Frp?

- Jeg fortsetter gjerne hvis sentralstyret mener det er hensiktsmessig. Men jeg har stor forståelse dersom sentralstyret mener det er upraktisk å ha en nestleder sittende i USA. Hvis de mener det lar seg gjøre med bruk av sosiale medier, epost og telefon, så er jeg klar til fortsatt innsats for partiet. Jeg trives i rollen som nestleder, men vil lytte til hva sentralstyret mener gagner partiet best.

- Kan det alternativ være å konstituere en ny nestleder for deg fram til vårens Frp-landsmøte, og at du der stiller til gjenvalg?

- Ja, det er mulig. Så kan jeg komme hjem til landsmøtet og bli gjenvalgt eller eventuelt fratre, forhåpentligvis med ære. Det vil jo tida vise.

Politisk gjensyn

Ketil Solvik-Olsen understreker at han ikke anser avbrekket som et politisk farvel og utelukker ikke at han stiller seg til disposisjon for Frp på Stortinget foran 2021-valget.

STYRINGSDYKTIG: Etter fem år i regjering mener Ketil Solvik-Olsen han har dekning for å hevde at Frp har vist seg styringsdyktig som parti. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
STYRINGSDYKTIG: Etter fem år i regjering mener Ketil Solvik-Olsen han har dekning for å hevde at Frp har vist seg styringsdyktig som parti. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Jeg håper heller på politisk gjensyn og er klar for nye oppgaver for Frp hvis partiet har bruk for meg når jeg vender tilbake neste år. Det er viktig å poengtere at jeg har et veldig godt samarbeid med Siv og har et stort engasjement for partiet. Her handler det utelukkende om å holde løftet til kona om å følge hennes mulighet til en unik jobbmulighet i USA.

Vanvittig stolt

- Hva er det viktigste du sitter igjen med etter dine fem år som statsråd?

- Jeg er først og fremst vanvittig stolt over at vi fikk Frp inn i regjering og har vist oss styringsdyktige og handlekraftige. Og når vi klarte gjenvalg så ser velgerne at vi kjemper kampen vi lovet, i regjering og på Stortinget.

Som samferdselsminister er jeg glad for at vi har gjennomført reformer og bygger vei raskere og billigere. I 2019 skal vi åpne like mye firefelts motorvei på ett år som de rødgrønne åpnet på en hel stortingsperiode. Også på jernbanen har vi tatt mange grep, og jeg er overbevist om at vi i 2021 vil se resultatene av jernbanereformen med bedre tilbud og infrastruktur.

Alene i bomkampen

- Hva ergrer deg mest av det du nå ikke får fullført?

- Jeg skulle gjerne sett et tydeligere gjennomslag når det gjelder bompenger. Vi har vunnet noen slag, men Stortinget har også stoppet oss fra flere bomkutt. Vi som parti står helt alene i kampen mot bompenger, og trenger økt støtte fra folk flest. Men partiets sjel er på samme sted som før når det gjelder bompenger, sier Ketil Solvik-Olsen.

Siv: - Tidenes beste

- Ketil er tidenes beste samferdselsminister og han har gjort en formidabel innsats både partiet over mange år og for å bygge landet med en massiv utbygging av veier, jernbane og kollektivtransport, sier Siv Jensen.

Frp-lederen framhever Solvik-Olsens sterke politiske engasjement.

- Om ett år er Ketil tilbake i Norge og klar for å drive valgkamp for Frp. Han tar ikke farvel til politikken selv om han nå må gå av som statsråd som følge oppholdet i USA. Han er en ressurs partiet vil ha stor nytte av i mange år fremover – også den tiden han er i USA. Jeg vil takke for han innsatsen som statsråd så langt og jeg gleder meg til å drive valgkamp med Ketil om ett år, sier Siv Jensen.

Jon Georg Dale overtar

Etter det Dagbladet erfarer vil landbruks- og matminister Jon Georg Dale (34) bli utnevnt som samferdselsminister i statsråd i morgen formiddag. Dale ble håndplukket av Solvik-Olsen til stillingen som statssekretær i Samferdselsdepartementet da Erna Solberg og Siv Jensen satte sammen sin første regjering høsten 2013. Dale ble siden statssekretær i Finansdepartementet før han Erna utnevnte ham til landbruksminister i desember 2015.

BYTTER JOBB: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale overtar som samferdselsminister etter Ketil Solvik-Olsen.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
BYTTER JOBB: Landbruks- og matminister Jon Georg Dale overtar som samferdselsminister etter Ketil Solvik-Olsen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!