Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brannen i Oslofjordtunnelen

Solvik-Olsen vil ha nytt tunnelløp, ordførere og Norges Lastebileier-forbund mener bro er eneste alternativ

Strid om hva man skal gjøre med ulykkestunnelen. 

DRAMATISK: Terje Langsrud tok bilde av det dramatiske synet som møtte ham i Oslofjordtunnelen fredag. Han fikk med seg lastebilsjåføren ut av tunnelen i sin egen bil. Foto: Terje Langsrud
DRAMATISK: Terje Langsrud tok bilde av det dramatiske synet som møtte ham i Oslofjordtunnelen fredag. Han fikk med seg lastebilsjåføren ut av tunnelen i sin egen bil. Foto: Terje Langsrud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Lastebileier-Forbund og administrerende direktør Geir A. Mo uttalte overfor Dagbladet tidligere i dag at den undersjøiske tunnelen bør stenges for godt.

Mo mener det ikke vil hjelpe å bygge et løp til, og at det bør bygges bro mellom Drøbak og Hurum.

- Oslofjordtunnelen og liknende undersjøiske tunneler er livsfarlige. I Oslofjordtunnelen har det vært flere ulykker, og det vil skje igjen, sier Geir A. Mo til Dagbladet.

- Fordeler med tunnel

Men både Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og Nikolai Astrup (H), leder i transportkomiteen på Stortinget mener det er et nytt tunnelløp som er løsningen.

- Utgangspunktet er at man ønsker et tunnelløp parallelt med dagens, men det er noen sikkerhetsutfordringer som vi må avklare. Dagens tunnel er kartlagt for et parallelt tunnelløp, sier leder Nikolai Astrup (H) til NTB.

VIL HA NYTT TUNNELLØP: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener det er flere fordeler med et nytt tunnelløp.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL HA NYTT TUNNELLØP: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener det er flere fordeler med et nytt tunnelløp.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det vil gjøre det mulig å holde trafikken åpen via det andre løpet, dersom det skulle skje ulykker, påpeker Astrup.

- Får man to tunnelløp, vil man, hvis det er brann, kunne sende røyken etter trafikken mens den kjører ut. Det betyr at biler som kommer inn, ikke vil møte trafikk eller røyk. Man ivaretar sikkerheten, man får fluktmuligheter på en helt annen måte, så sikkerheten økes betydelig, understreker samferdselsministeren.

Ordførere vil ha bro

Etter brannen fredag har flere ordførere i kommunene rundt blitt enige om at Oslofjordtunnelen må erstattes av en broforbindelse.

- Dette er både et spørsmål om driftssikkerhet og personsikkerhet. Skal vi sende tungtransportsjåfører inn i tunnelen med hjertet i halsen? sier ordfører i Ski, Tuva Moflag (Ap), til NRK.

Hun er dermed helt klar på at en ny bro er løsningen, selv om den vil ta lenger tid å få på plass, og kan komme til å koste opp mot 10 milliarder kroner mer enn et nytt tunnelløp, skriver NTB.

- Nå må vi snart innse at tunnel ikke er løsningen, sier Moflag.

Ifølge NRK skal hun og Nesodden-ordfører Nina Sandberg varsler nå at de vil sende et hastebrev til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) der de etterspør hvor mye de hyppige stengningene av Oslofjordtunnelen koster samfunnet. Hvert år må tunnelen stenges 200–300 ganger.

Solvik-Olsen håper på snarlig avgjørelse

I Nasjonal Transportplan (NTP) er det satt av 4,5 milliarder kroner til et nytt tunnelløp. Det har også vært drøftet om det skal bygges en bro over Oslofjorden. Men selv om prosjekteringen på et nytt tunnelløp er kommet langt, understreker samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) at et endelig valg av løsning ikke er tatt.

Han håper imidlertid at Stortinget vil treffe en beslutning når NTP skal behandles i juni.

- Jeg mener det er viktig at man får klargjort dette når Nasjonal Transportplan (NTP) skal behandles. For selv om det skal bygges et nytt tunnelløp, så vet vi at det er mye arbeid som skal gjøres før det. Du skal tegne, du skal prosjektere, du skal ha ut kontrakter, og så skal man sette spaden i jorda. Hvis man ikke tar en beslutning nå, betyr det at det vil ta mye mer tid før man i det hele tatt kommer i gang med prosessen, sier Solvik-Olsen til NTB.

Stenges i flere uker

Oslofjordtunnelen blir stengt i minst to til tre uker, opplyser Statens vegvesen. Skadene etter lastebilbrannen fredag er svært omfattende.

- Hvis alt går etter planen, håper vi å kunne åpne tunnelen igjen om to til tre uker. Det er vår vurdering nå, etter å ha kartlagt skadeomfanget, opplyser avdelingsdirektør Nils Audun Karbø i Statens vegvesen.

Skadene i tunnelen er omfattende. I alt 500 meter av den drøyt sju kilometer lange tunnelen er skadd, og 300 meter er helt utbrent.

- Det utviklet seg ekstrem varme som følge av brannen i lastebilen. Dette medførte blant annet store skader på tunnelhvelvingen, kabler i tunnelen, isolasjonen bak hvelvingen og veidekket, sier Karbø.

Starter reparasjon

Vegvesenet startet reparasjonsarbeidet lørdag ettermiddag. Inntil videre vil det være omkjøring via Oslo eller ferja mellom Horten og Moss fram til tunnelen åpnes igjen.

Natt til lørdag gjorde både Kripos, Havarikommisjonen og lokalt politi tekniske undersøkelser inne i tunnelen. Etter hvert startet også arbeidet med å rydde tunnelløpet for biler. I tillegg til lastebilen som brant er det store skader på en annen lastebil som sto tett inntil den.

Det var 17.50 fredag at brannen oppsto. Nødetatene var på plass etter kort tid, og tre personer ble tatt hånd om av helsevesenet. Ingen ble alvorlig skadd.

Siden åpningen i juni 2000 har Oslofjordtunnelen vært stengt mellom 200 og 300 ganger i året på grunn av større og mindre hendelser.

(NTB)