Sølvtyven fra gruvene: Ingen angrende synder

Mineralsamleren som brøt seg inn i sølvgruvene på Kongsberg innrømmer det frekke tyveriet, men ville gjort det samme igjen.

 STJAL SØLV:  Her inne i de historiske sølvgruvene på Kongsberg sprengte og stjal den 47 år gamle mineralsamleren sølv til store verdier.
STJAL SØLV: Her inne i de historiske sølvgruvene på Kongsberg sprengte og stjal den 47 år gamle mineralsamleren sølv til store verdier.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSBERG (Dagbladet): Den 47 år gamle mineralsamleren og lastebilsjåføren fra Drammen som er tiltalt for å ha brutt seg inn i de historiske sølvgruvene på Kongsberg og stjålet sølv, framstod ikke som en angrende synder da han i dag satt på tiltalebenken i Kongsberg tingrett.

Under sin forklaring svarte han på spørsmål fra både aktor, politiinspektør Hans Egil Seljordslia, og sorenskriver Stein Husby, og før retten tok pause slo 47-åringen fas følgende:

- Prosjektet her i Kongsberg var noe jeg virkelig ville, jeg hadde vel angret mer om jeg ikke hadde gjort det.

«Dynamitt-Harry» Enkemannen fra Drammen innrømmet straffskyld, og nektet ikke for at han hadde tatt seg ulovlig inn i de stengte gruvene på Kongsberg. Han erkjente også å ha tatt med seg det sjeldne mineralet anatase fra Hardangervidda.

47-åringen valgte også å legge kortene på bordet og vedgikk at han hadde avfyrt to sprengninger ned i de historiske gruvene. Samtidig fortalte han om sprengstoff han ulovlig hadde oppbevart hjemme i eneboligen i Drammen (omlag 50 kg) og om de 15 kg med sprengstoff politiet fant på hans hytte i Numedal.

Men han var ikke like klar på å innrømme skyld og inndragning av verdier på de mineralene politiet beslagla hjemme hos ham.

Mens politiets sakkyndige vitner har anslått verdiene på sølvet som er stjålet fra sølvgruvene og mineralene fra Hardangervidda til millionverdier, mente 47-åringen og hans forsvarer, advokat Fredrik Neumann, at det måtte stille spørsmål om verdifastsettelsen.

- Mitt prosjekt Mineralsamleren fortalte retten om det han karakteriserte som sitt prosjekt - sprengningene og jakten på mineraler i sølvgruvene.

- ALVORLIG KRIMINALITET:  Aktor, politiinspektør Hans Egil Seljordslia karakteriserer 47-åringens tyveri fra sølvgruvene på Kongsberg som alvorlig kriminalitet. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
- ALVORLIG KRIMINALITET: Aktor, politiinspektør Hans Egil Seljordslia karakteriserer 47-åringens tyveri fra sølvgruvene på Kongsberg som alvorlig kriminalitet. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer

- Jeg var klar over at gruvene var fredet. Mitt motiv var at dette var noe jeg hadde brent for lenge. Jeg har aldri tenkt på dette som tyveri. Meningen var at Bergverksmuseet etter hvert skulle få samlingen min. Jeg har alltid sett dette som det beste for Kongsberg, museet og oss mineralentusiaster at mineralene ble hentet ut, forklarte 47-åringen.

Nede i gruvene fant politiet både en container, sprengstoff, et aggregat og boreutstyr. Noe politiinspektør Seljordslia stilte spørsmål om 47-åringen måtte ha hatt hjelp til å få ned i den fysisk stengte sølvgruva.

Dette benektet 47-åringen, og gjentok at han operert helt alene.

- Ikke alvorlig Overfor retten understreket den tiltalte mineralsamleren at han aldri hadde sett på det han gjorde som ulovlig eller alvorlig.

- En av lederne på Bergverksmuseet var hjemme hos meg og så samlingen min. Han kjøpte også mineraler for 40.000 kroner - anatase fra Hardangervidda. Hvert år ble det skrevet om de nye funnene i sølvgruvene i et skrift for mineralsamlere. Redaktøren for dette skriftet var den tidligere lederen på Bergverksmuseet, sa 47-åringen.

Egen gruve-inngang
I retten fortalte mannen at hadde sprengt to ganger i gruvene, og at han hadde planer om å sprenge mer. Derfor hadde han sikret seg sprengstoff - totalt om lag 65 kg.

- De to salvene jeg avfyrte i gruvene var hver på nærmere fire kilo.

Han fortalte også hvordan tidlig på 1990-tallet laget sin egen inngang til gruvene, etter at myndighetene først midlertidig fredet de historiske gruvene for deretter å frede sølvgruvene permanent.

FORSVARER:  Advokat Fredrik Neumann mente at verdifastsettelsen på sølvet og mineralene 47-åringen er tiltalt for å ha stjålet er satt for høyt. Foto: Gunnar Hultgreen /Dagbladet
FORSVARER: Advokat Fredrik Neumann mente at verdifastsettelsen på sølvet og mineralene 47-åringen er tiltalt for å ha stjålet er satt for høyt. Foto: Gunnar Hultgreen /Dagbladet Vis mer

- Jeg hadde sett område hvor det var en fordypning. Der gravde jeg opp, det som var fylt igjen. Denne åpningen ble oppdaget og stengt med rullesten og masse på 90-tallet. I 2011 gravde jeg opp det som var fylt igjen, slik at jeg kunne bruke åpningen igjen, sa den tiltalte mineralsamleren.

Rettsforhandlingene fortsetter i morgen. Sorenskriver Stein Husby antydet at dom i den spesielle saken vil falle til uken.

STORE VERDIER: Slike små sølvklumper har blitt tatt ulovlig ut fra gruvene på Kongsberg. 47-åringen er tiltalt for å ha stjålet sølv og mineraler for millionbeløp.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
STORE VERDIER: Slike små sølvklumper har blitt tatt ulovlig ut fra gruvene på Kongsberg. 47-åringen er tiltalt for å ha stjålet sølv og mineraler for millionbeløp. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer