Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sølvtyver på SKATTEJAKT plyndrer gruvene

Tyver har brutt seg inn i sølvgruvene på Kongsberg og plyndret sølv for flere titalls millioner.

KRIMINALITET:  Norsk Bergverksmuseum karakteriserer tyveriene og innbruddene i sølvgruvene som grov kriminalitet. Her er Geir Loe Winsrygg, som har dokumentert plyndringene, sprengningene og forsøplingen av gruvegangene, på vei ned i gruva. Foto: Privat
KRIMINALITET: Norsk Bergverksmuseum karakteriserer tyveriene og innbruddene i sølvgruvene som grov kriminalitet. Her er Geir Loe Winsrygg, som har dokumentert plyndringene, sprengningene og forsøplingen av gruvegangene, på vei ned i gruva. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONGSBERG (Dagbladet): - De stjeler som ravner, slår Geir Loe Winsrygg fast.

Han er en mange som er engasjert rundt den fredede kulturskatten Kongsberg sølvgruver. Den fredede gruva er stengt og har vært fredet siden 1992.

Selv om gruvegangene er fysisk stengt, er Dagbladet kjent med at flere personer har brutt seg inn og firt seg ned i gruvene.

- De er på jakt etter samlersølv. Dette blir omsatt via nettet og på messer. Samlersølv fra sølvgruvene her på Kongsberg er av ypperste kvalitet og svært ettertraktet av samlere, sier Geir Loe Winsrygg, som har dokumentert plyndringene, sprengningene og forsøplingen av gruvegangene.

Han tok seg ulovlig inn i gruvene og for å få bilder av skadene. 
«Dynamitt-Harry»
Direktør Alfhild Skaardal ved Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg — som forvalter det nasjonale kulturminnet — bekrefter overfor Dagbladet at kriminelle bryter seg inn i gruvene og stjeler sølv.

FORSØPLER: - Det ser ut som en svinesti i deler av gruvegangene, sier Geir Loe Winsrygg. Foto: Privat
FORSØPLER: - Det ser ut som en svinesti i deler av gruvegangene, sier Geir Loe Winsrygg. Foto: Privat Vis mer

- Gruvene er fredet. Dette er en del av fellesskapets verdier. Det også farlig å oppholde seg i gruvene, sier Skaardal.

Dagbladet får bekreftet at ukjente personer i perioder har oppholdt seg i flere døgn inne i gruvene. Det er også funnet rester etter sprengstoff i gruvegangene.

- Ukontrollerte sprengninger i gruvene kan få uante følger, sier Skaardal.

- Tyven har brukt sprengstoff for å få løs samlersølvet. Flere ladninger er blitt avfyrt inne i gruvene. I verste fall kunne gruvegangene rast sammen. Det ser ut til at en lokal «Dynamitt-Harry» har gått amok i gruvene, sier Geir Loe Winsrygg.

- Store verdier
Han er forsiktig med å stipulere verdiene som er stjålet fra gruvene.

ENORME VERDIER: - Bare denne lille biten — som veier rundt 90 gram — har en samlerverdi på rundt 15?000 kroner, sier Geir Loe Winsrygg. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ENORME VERDIER: - Bare denne lille biten — som veier rundt 90 gram — har en samlerverdi på rundt 15?000 kroner, sier Geir Loe Winsrygg. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Dette har pågått kontinuerlig siden 1992, da gruvene ble midlertidig fredet. På nettet ser vi at sølvtråder og mineraler fra gruvene på Kongsberg er til salgs for enorme beløp. En liten klump med en sølvtråd på om lag 14 cm er til salgs for 86.500 US dollar (vel 500.000 norske kroner). Jeg tør ikke si noe sikkert beløp, men at det er stjålet for mangfoldige millioner kroner er det ingen tvil om, sier Geir Loe Winsrygg.

- Å bryte seg inn i gruvene og stjele sølv er kriminalitet. Gruvene er et fredet kulturminne. Og — det er livsfarlig å være der, sier Alfhild Skaardal.

Museet samarbeider tett med politiet for å avsløre sølvtyvene.

- Jeg ble gjort oppmerksom på dette problemet i fjor. Samlersølv og sølvtråder fra Kongsberg av ypperste kvalitet og svært ettertraktet. Jeg våger ikke å stipulere noen verdiene på tyveriene, men det er åpenbart snakk om betydelige verdier, sier Alfhild Skaardal.

Bryter seg inn
De som har tatt seg ulovlig inn i gruvene har fjernet store rullesteiner og med hjelp av klatretau firt seg ned i gruvene.

INNGANG: De som har tatt seg ulovlig inn i gruvene har fjernet store rullesteiner og med hjelp av klatretau firt seg ned i gruvene. Foto: Privat
INNGANG: De som har tatt seg ulovlig inn i gruvene har fjernet store rullesteiner og med hjelp av klatretau firt seg ned i gruvene. Foto: Privat Vis mer

- Vi fant tre soveposer i en gruvegang nede på 270 meter. Det er flere stygge skader på gruveveggene etter sprengningene. De som har sprengt har tatt store sjanser. Flere av støttepilarene som gruvearbeiderne monterte kunne falt sammen. Da kunne deler av gruva rast, sier Geir Loe Winsrygg.

Politioverbetjent Morten Pedersen ved Kongsberg politistasjon leder etterforskningen.

- Vi har sikret spor og etterforsker for fullt, sier Pedersen.

Han bekrefter at politiet har tatt et større beslag hjemme hos en drammensmann som ble tatt på fersk gjerning da han kom opp fra sølvgruvene.

Mineralbeslaget fylte en stor varebil og bagasjerommet på en politibil.

- Foreløpig er en person siktet i saken, sier Pedersen.