- Som 17. mai ganger ti

Norske Reinert Skumsnes (30) var med på folkefesten i Kairos gater i går.

FESTET I GATENE: Reinert Skumsnes (30) (i midten) var med ut i gatene da det egyptiske folket feiret at Hosni Mubarak sa fra seg makta i går. - Aldri før har jeg sett så mange mennesker samla på ett sted, forteller Skumsnes til Dagbladet. Foto: Privat
FESTET I GATENE: Reinert Skumsnes (30) (i midten) var med ut i gatene da det egyptiske folket feiret at Hosni Mubarak sa fra seg makta i går. - Aldri før har jeg sett så mange mennesker samla på ett sted, forteller Skumsnes til Dagbladet. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var helt fantastisk. Jeg har aldri opplevd så mange glade mennesker ute i gatene før. Det var som 17. mai ganger ti, forteller Reinert Skumsnes (30) til Dagbladet. 

Da det i går ble kjent at Hosni Mubarak trakk seg fra makten i Egypt. Etter 18 intense dager med folkeopprør i Egypts gater strømmet millioner av mennesker til Tahrir-plassen for å feire at 30 år med Mubaraks styre endelig var over.

Folk var rørt til tårer, danset i gatene, skjøt opp raketter og drakk øl.  

Skumsnes og flere andre nordmenn ble med på folkefesten:  

- Rett ord for å beskrive stemningen er lettelse. Det var en fantastisk ting å være med på, forteller Skumsnes.  

De fikk først beskjeden om Mubaraks avgang da de satt å spiste middag:

- Alt ble opphevet i går - Vi satt på en restaurant, så kom en kelner bort til oss og spurte om vi hadde hørt de gode nyhetene. Da måtte vi bare løpe ut i gatene for å se hva som skjedde, forklarer han.  

På grunn av portforbud og en tidligere trykka stemning, var Skumsnes litt bekymret for å trekke inn mot byen - men ble likevel med et folketog av glade mennesker inn til sentrum av Kairo:  

FOLKEFEST: Egypterne feiret i gatene da det ble klart at Mubarak sa fra seg makten. Egypt eksploderte i dans, tårer, og  fyrverkeri. Foto: AP Photo/Amr Nabil)
FOLKEFEST: Egypterne feiret i gatene da det ble klart at Mubarak sa fra seg makten. Egypt eksploderte i dans, tårer, og fyrverkeri. Foto: AP Photo/Amr Nabil) Vis mer

- Da vi kom frem var det et enormt folkehav - jeg har aldri sett så mange samla på et sted - det var alt fra babyer til pensjonister og alle var overlykkelige.  

I de 18 dagene folkeopprøret har pågått, har det vært strenge regler om portforbud - i går var det opphevet:  

- Egentlig begynte portforbudet fra klokka åtte i går, men det var det ingen som overholdt. Alt ble opphevet i går. Ut ifra nyhetsmeldingene ser det ut til at folk fremdeles er i gatene -det er en fest som holder på ennå, forteller Skumsnes. 
  -Hørte skuddvekslinger Skumnes studerer egyptologi og jobber som arkeolog ved pyramidene i Egypt, og har bodd i landet siden jul.

Han deler leilighet med en norsk kamerat i Zamalek, en øy i Nilen, midt i hjertet av Kairo, 20 minutter unna sentrum.   

Tidligere i februar fortalte han om hvordan nordmennene opplevde den spente situasjonen i landet:  

- På kveldene skjer det ting. Da hører vi skudd, helikopter og jagerfly. Vi har også kjent tåregass. Det har vært folk med staur og kniver i gatene, og vi hører skuddveksling, men bortsett fra det har vi ingen behov for å reise her ifra, forklarte han den gang.   

Skumsnes fortalte at det begynte å bli lite med mat og vann i butikkene.  

Da situasjonen ikke ble bedre i starten av denne uka, bestemte han og de andre nordmennene seg for å forlate landet i en liten periode. Skumsnes var i Beirut frem til i går:  

ØNSKA VELKOMMEN PÅ FESTEN: - Jeg har aldri opplevd så mange glade personer i gatene før, forteller norske Reinert Skumsnes til Dagbladet. Han forteller at egypterne var svært positive og glade for å ha med seg nordmenn på festen. (AP Photo/Khalil Hamra)
ØNSKA VELKOMMEN PÅ FESTEN: - Jeg har aldri opplevd så mange glade personer i gatene før, forteller norske Reinert Skumsnes til Dagbladet. Han forteller at egypterne var svært positive og glade for å ha med seg nordmenn på festen. (AP Photo/Khalil Hamra) Vis mer

- Vi måtte komme oss litt vekk - det var en enormt trykket stemning og med portforbudet var det lite man kunne gjøre. Det var god timing å komme hjem i går formiddag, sier Skumsnes.  

- Jeg ville ikke vært foruten denne tiden. Det er spennende å få med seg dette.  

Spente på fortsettelsen Han forteller nå at han og de andre nordmennene er spente, men gleder seg til en mer normalisert tilstand i landet: 

 - Det blir veldig spennende å se hva som skjer fremover. Jeg var litt redd for at demonstrantene skulle få blod på tann, og ikke være fornøyd med at Mumbarak gikk av, og at snøballen bare skulle fortsette å rulle. Men nå ser det ut til at utfallet er at folk er glade og fornøyde. Jeg vet ikke om alle har samme ide om hva som er viktigst å jobbe med videre, men en fellesnevner er at det går rett vei og fremover.  

- I dag er en helt vanlig dag, og i morgen begynner skole og jobb igjen. Det blir godt å starte hverdagen igjen og at formålet med oppholdet her kan ta til igjen, forteller 30-åringen til Dagbladet.

SLUTT: Hosni Mubarak gikk i går av som president etter å ha sittet ved makta i 30 år. (AP Photo/Amr Nabil, File)
SLUTT: Hosni Mubarak gikk i går av som president etter å ha sittet ved makta i 30 år. (AP Photo/Amr Nabil, File) Vis mer