Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Som å bo i et gasskammer

Det er erklært krisetilstand i New Delhi etter at luftforurensningen har nådd et giftig nivå.

GIFTIG: Det er erklært krisetilstand i New Delhi etter at luftforurensningen har nådd et giftig nivå. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Forurensningen i lufta er 20 ganger over maksimalnivået som er satt av Verdens helseorganisasjon (WHO), skriver BBC.

Som følge av det er det delt ut mer enn fem millioner masker til beboerne i den indiske storbyen. Skoler er stengt fram til torsdag.

- Dehli har blitt et gasskammer som følge av brenningen av åkre i nabostatene. Det er veldig viktig at vi beskytter oss fra den viktige lufta, skriver byens sjefsminister Arvind Kejriwal på Twitter.

FORURENSET: New Delhi innhyllet i smog og støv fredag morgen. Foto: AP Photo/Manish Swarup
FORURENSET: New Delhi innhyllet i smog og støv fredag morgen. Foto: AP Photo/Manish Swarup Vis mer

Tar grep

Luftforurensningen når ofte en topp i november og desember, da statene i nærheten brenner åkerne før de starter produksjonen på nytt.

Storbyen innfører nå en rekke grep for å gjøre situasjonen mer levelig for innbyggerne. I tillegg til at skoler holder stengt, er det innført forbud mot å bygge hus og bygninger, samt bruk av fyrverkeri i forbindelse med feiringen av diwali.

For å unngå at trafikken skal fortsette å forurense på samme måte, jobbes det også med en ordning der man kan kjøre på spesielle dager etter nummerskiltene på bilen.

Et problem

Flere av verdens mest forurensede byer er i nettopp India. Ifølge FN har landet omfattende miljøproblemer. På grunn av ukontrollert utslipp av giftig avfall fra den voksende industrien, er 70 prosent av landets overflatevann forurenset.

Dagbladet omtalte i fjor vannkrisa i India. Mangelen på rent vann har gjort at 200 000 dør hver år. Tidligere er det anslått at 140 000 indiske barn dør hvert år av diaré - noe som ofte skyldes smitte fra urent vann.

De neste tiårene kan situasjonen bli enda verre.

To av de ti elvene som fører med seg mest plast ut i havet i verden, renner gjennom det enorme landet. Elvene strekker seg gjennom tett befolkede områder, og via land med mangelfull håndtering av avfall.

Også myndighetene i India og Nepal forsøker å forhindre ytterligere forurensning, og har satt i gang flere tiltak. I fjor innførte blant annet en indisk miljødomstol et forbud mot å kaste noe som helst avfall nærmere enn 500 meter fra Ganges elvebredder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media