- Som å falle på asfalt

- Ta av skiene i utforbakkene, anbefaler Norges Røde Kors. Stygg bruddstatistikk i påskefjellet i sør.

 - HARDT SOM BETONG:  Vanskelig og farlige forhold for skiløpere i fjellet i sør, løypene er harde som betong her i 1.100 meters høyde i dag mellom Storefjell og Skogshorn i Hallingdal, rapporterer kjentmann fra isløypene. FOTO: ARNE TVERVAAG.
- HARDT SOM BETONG: Vanskelig og farlige forhold for skiløpere i fjellet i sør, løypene er harde som betong her i 1.100 meters høyde i dag mellom Storefjell og Skogshorn i Hallingdal, rapporterer kjentmann fra isløypene. FOTO: ARNE TVERVAAG.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges Røde Kors vil ikke skremme folk fra å gå på ski i snøfattige fjellområder i Sør-Norge, men advarer mot konsekvensene av å falle i isglatte og steinharde løyper.

Og faren for å «tryne» øker proporsjonalt med is og mindre muligheter for å styre.

- Å gå overende her, er som å falle på asfalt. Hotellet på Storefjell har satt opp en plakat til sine gjester, som vi anbefaler alle andre på påskefjellet i sør å ta hensyn til: ta av skiene og gå på beina i utforkjøringer, sier lederen av landsrådet i Norges Røde Kors hjelpekorps, Ole Gladsø, til Dagbladet i formiddag.

Bruddskader Han tilbringer påsken på Røde Kors' informasjonssentral på Golsfjellet, og kan rapportere om bruddskader som nærmer seg «verstingpåsken» i 2010.

- Så langt har vi hjulpet til med over 30 brudd- og forstuingsskader ute i løypende og 65 bruddskader i skianlegg. Og vi er bare tilstede i en firedel av alpinanleggene. Så det er sannsynlig at skadefrekvensen er høyere i anleggene enn vi har oversikt over, sier Gladsø.

På Golsfjellet i Buskerud har det vært sol og fint påskevær helt fram til i dag på tross av en «gnien» gradestokk som ligger under null om natta og sjelden har latt seg lokke til +10.

I dag er det gråvær.

Her kan du sjekke værutsiktene der du er.

 GLATT OG HARDT:  Morten Støldahl og Ole Gladsø (til høyre) tester løypene på snøfattige Golsfjellet. Foto: Tommy Nielsen, Norges Røde Kors.
GLATT OG HARDT: Morten Støldahl og Ole Gladsø (til høyre) tester løypene på snøfattige Golsfjellet. Foto: Tommy Nielsen, Norges Røde Kors. Vis mer

I fjellområdene i Hedmark, Oppland, Buskerud, Telemark og delvis i Agder-fylkene er det minimalt med snø og isete løyper.

Snø i lufta - Det er i Finnmark at snøforholdene er mest normale i forhold til årstid. I Hordaland og på Nordvestlandet er det store snømengder, og i formiddag har vi fått meldinger om snø i lufta langs hele kysten fra Rogaland til Troms, sier Gladsø.

Tre leteaksjoner i natt etter savnede skiløpere i Sør-Trøndelag endte alle godt. Både i Tydal, Rindal og Røros kom påsketuristene til rette i god behold.

I Beiarn i Nordland har politiet innstilt leting etter en mann som ikke har kommet tilbake til hytta og familien. Det er to døgn siden han ble meldt savnet, men værforholdene har satt en stopp for videre søk i området.

I Kvalsund i Finnmark leter politiet etter en mann som ble savnet i natt.

 MANGE BRUDDSKADER:  Minimalt med snø og isglatte løyper har ført til mange bruddskader i påskefjellet i Sør-Norge - her en snøscooterpatrulje fra Norges Røde Kors hjelpekorps i aksjon på påskefjellet. Foto: Mari A. Mørvedt, Norges Røde Kors.
MANGE BRUDDSKADER: Minimalt med snø og isglatte løyper har ført til mange bruddskader i påskefjellet i Sør-Norge - her en snøscooterpatrulje fra Norges Røde Kors hjelpekorps i aksjon på påskefjellet. Foto: Mari A. Mørvedt, Norges Røde Kors. Vis mer