- Som å finne en regnskog midt i en ørken

Forskere har gjort oppsiktsvekkende funn under isen i Arktis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et forskningsteam, sponset av NASA, har boret seg gjennom tykk havis og gjort en usedvanlig oppdagelse i arktiske havområder. Det viser seg at vannet under havisen er rikere på planteplankton enn noe annet havområde på jorda.

«Forskere har gjort en oppdagelse i arktiske havområder som er like dramatisk og uventet som å finne en regnskog midt i en ørken», skriver NASA på sine hjemmesider.

Prøvene ble tatt flere steder i Chukchi-havet, nord for Alaska, og konsentrasjonen av alger var høyest nærmest vannoverflaten.

Lignende funn i Barentshavet Else Nøst Hegseth, førsteemanuensis i arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø, forteller at det har blitt gjort lignende oppdagelser i Barentshavet.

- Amerikanerne har vært i Chukchi-havet og der er det er fast isdekke, i alle fall mer enn det vi har her i Barentshavet. Isen er allikevel på omtrent samme tjukkelse, og vi har sett blomstring under isen i Barentshavet også, sier hun til Dagbladet.

Hun understreker at forskerne gjorde disse funnene på sommeren, og på den tiden foregår det en voldsom smelting.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer