Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Som å høre den Obama vi først ble kjent med

Jens Stoltenberg jubler for Obamas FN-tale.

MØTTES: Statsminister Jens Stoltenberg og USAs president Barack Obama møttes i New York i går. I dag er Jens Stoltenberg svært godt fornøyd med talen Obama holdt i FNs generalforsamling. Foto: POOL foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagens Næringsliv
MØTTES: Statsminister Jens Stoltenberg og USAs president Barack Obama møttes i New York i går. I dag er Jens Stoltenberg svært godt fornøyd med talen Obama holdt i FNs generalforsamling. Foto: POOL foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagens Næringsliv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Obama holdt i ettermiddag norsk tid sin tale under åpningen av FNs generalforsamling i hovedkvarteret i New York.

- Helheten i talen var veldig bra. Det var en veldig god tale som på en veldig ordentlig måte trakk opp verdier og prinsipper både i forhold til hvordan verdenssamfunnet bør styres og felles utfordringer. Det var en stor invitasjon til samarbeid, sier Stoltenberg til Dagbladet like etter talen.

Han er selv i New York og mener et lite land som Norge må hilse velkommen at verdens fremste stormakt har en president som inviterer til samarbeid, og som vil bruke FN og folkeretten. I sin tale snakket Obama blant annet om hvordan Israel-Palestina-konflikten, borgerkrigen i Syria og forholdet til Iran bør løses gjennom diplomati og samarbeid.

Likner nobeltalen - Det var et optimistisk budskap. Selv om det er konflikter og grufulle ting som skjer, pekte han på at hovedbildet er at verden går framover. Han pekte selv på hvordan han hadde vært der Martin Luther King holdt sin tale og der Nelson Mandela satt i fangenskap og at det viser hvor mye verden har beveget seg de siste 50 åra, og kan fortsette å gå framover, sier Stoltenberg.

- Er det annen Obama vi ser nå enn det vi har sett tidligere?

- Jeg vil si at det er en Obama som går tilbake til sine røtter og den Obama vi først ble kjent med. En Obama som er opptatt av samarbeid og felleskap, som er opptatt av å ha et optimistisk budskap om håp, sier Stoltenberg.

Han mener Obamas tale i FN i dag har klare paralleller til talen han holdt da han ble tildelt Nobels fredspris i 2009.

- Mye av budskapet og grunnleggende prinsippene i talen i dag er å kjenne igjen fra den talen vi så i Oslo. Det er en Obama vi kjenner igjen, sier Stoltenberg.

Iran-optimisme En av sakene det er knyttet størst spenning til i FN under høynivåuka hvor verdensledere fra hele verden er samlet, er om USA og Iran vil møtes igjen på høyt nivå for første gang siden den iranske revolusjonen i 1979. Stoltenberg er glad for at tonen mellom de to landene nå er dempet.

- Det er noe nytt at  tonen er vesentlig mer dempet både fra Irans side, men også fra USA. Det inviteres til dialog, og det er uttrykk for at ingen ønsker at konflikten rundt Irans kjernevåpenprogram skal tilspisse seg. Da er det grunnlag for dialog og samtale.  Det er en stor fordel om det lykkes, sier Stoltenberg.

- Kan Norge bidra i den prosessen?

- Vi vil støtte opp om det arbeidet som skjer. Vi vil støtte det som skjer gjennom arbeidet i det internasjonale atomenergibyrået og FN.

I FN: Statsminister Jens Stoltenberg er på plass i FNs hovedkvarter i New York. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
I FN: Statsminister Jens Stoltenberg er på plass i FNs hovedkvarter i New York. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media