- Som å kjøre i grønnsåpe

Dårlig skodde vogntog sklir E18. Kjevik stengt for flytrafikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Send oss dine værbilder

• Sjekk værmeldinga for 750 000 steder i Norge her
• De siste veimeldingene fra ditt fylke

(Dagbladet.no): Snøværet, vinden og såpeglatte veier har slått til på Sørlandet helt etter meteorologenes detaljerte varsel.

Folk har lyttet til værekspertenes råd og holdt seg borte fra veiene i mye større grad enn en vanlig vinterlørdag.

Derfor har også trafikken lang E18 gått uten større uhell - helt fram til 11-tiden i formiddag. Da ble et vogntog fra Slovenia dagens første til å sperre hovedferdsåren mellom  øst og sør. 

- Dette vogntoget har nå kommet seg videre, men nå står det tre andre utenlandske trailere på omtrent samme sted og blokkerer trafikken. Personbiler kommer seg så vidt forbi. Sjåførene jobber med å få på kjettinger, sier operasjonsleder Børge Steinsland i Agder politidistrikt til Dagbladet.no.

Ved 15-tiden hadde de tre vogntogene kommet seg videre fra Lillesand, men kom ikke lenger enn til Timenesbakkene ved Kjevik før de sto stille igjen, opplyser Porsgrunn veistasjon.

- Men skulle ikke vogntogene stoppes for å bli sjekket for dekk og kjettinger?

- Sjåførene sier at de ikke ble stoppet, men de er vel like troverdige som journalister, svarer operasjonsleder Steinsland - som er  ved godt mot på tross av forholdene fortsatt var svært vanskelige ved 14.15-tiden.

FØRST PÅ TVERS:  Dette vogntoget fra Slovenia skapte den første korken på såpeglatte E18 i formiddag. Endel av personbilene kommer seg forbi gjennom undergangen rett under traileren. MMS-foto: Signe Litvedt.
FØRST PÅ TVERS: Dette vogntoget fra Slovenia skapte den første korken på såpeglatte E18 i formiddag. Endel av personbilene kommer seg forbi gjennom undergangen rett under traileren. MMS-foto: Signe Litvedt. Vis mer

Det er ikke meldt om ulykker med personskade.

- Som å kjøre i grønnsåpe

Signe Litvedt fra Grimstad er en av mange bilister som har fått merke snøværet på Sørlandet. Vest for Lillesand møtte hun en trailer som sto på tvers i veibanen på E18.

- Men personbilene kom forbi. Det går en gangvei under veibanen, og vi kom ut på E18 lenger borte.

Hun sier det snør og er rundt 0 grader.

- Det er som å kjøre i grønnsåpe. Det er helt forferdelig.

Operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt i Kristiansand er både morsk og blid i samme vending i formiddag:

- Her er det et pytons vær med kraftig vind og snøvær så det holder. Så alle som ikke har noe på veien å gjøre i dag og lurer på hva dere skal bruke dagen til: bli hjemme og følg skiskytingen.

- Som å kjøre i grønnsåpe

Løyer mot kvelden

Vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen varsler at snøværet i sør kommer til å fortsette for fullt utover ettermiddag. Det ser ut til å avta fra tidlige kveldstimer.

- I gjennomsnitt kommer det mellom 30 og 45 millimeter nedbør i dag. Det meste kommer som snø, det vil si mellom 30 og 45 centimeter. Men på grunn av den kraftige vinden er det større opphopninger av fokksnø litt inne i landet, sier Johnsen til Dagbladet.no.

Null-føre

Det er «null-føre» langs kysten fra Telemark helt ned mot Lindesnes.

- Vinden langs Sørlandskysten har kuling styrke. Rundt Lindesnes og vestover øker vinden til liten storm. Det er kraftig vind over det meste av landet, mens nedbøren ligger over Sør-Norge.

Flyene innstilt

All flytrafikk til og fra Kjevik er innstilt i hele dag på grunn av vinden og snøen. Passasjerer på vei ut blir sendt med buss til Oslo eller Stavanger for å komme videre med dagens ruter til Bergen, Amsterdam og Købehavn. Et par charterfly som skal til Kristiansand, lander i Sandefjord eller Stavanger, melder Fædrelandsvennens nettutgave. 

Strømbrudd

Om lag 1.500 abonnenter er uten strøm i de to Agder-fylkene på grunn av snøværet i området.

- Det er litt vanskelig å si når de får strømmen tilbake. Snøværet gjør det vanskelig for våre mannskaper å komme fram og utbedre skadene på nettet, sier informasjonsdirektør Realf Ottesen i Agder Energi til NTB.

I Aust-Agder er det Høvåg i Lillesand kommune som er berørt av strømstansen. I Vest-Agder er det folk i Farsund, Lindesnes og Lyngdal som er rammet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer