TUSENVIS AV LYS:  Gunvor Tjoland er 83 år og har aldri hatt mer pynt på huset enn det huhn har i dag. Hun vil fortsette å pynte til jul så lenge helse holder, og har aldri blitt lei pynting. Foto: Jan Tore T Snare
TUSENVIS AV LYS: Gunvor Tjoland er 83 år og har aldri hatt mer pynt på huset enn det huhn har i dag. Hun vil fortsette å pynte til jul så lenge helse holder, og har aldri blitt lei pynting. Foto: Jan Tore T SnareVis mer

- Som å komme til himmelen

Oldebarna liker å besøke Gunvor Tjoland (83) blant tusenvis av sprakende julelys i desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du pynta huset utendørs til jul? Send ditt bilde merket kodeord «julehus» til 2400 eller på e-post til julehus@dagbladet.no.

(Dagbladet): Hvert år, de siste 20 årene, har 83 år gamle Gunvor Tjoland i Tysvær i Rogaland pyntet huset til jul. I går lå opptil 40 cm snø tett inntil husveggen, og de mange tusen lysene, i rødt, gult, blått og grønt, skinte opp hagen.

- Jeg liker så godt å pynte, det er voldsomt kjekt. Jeg gleder meg til hver jul. For min del kunne det vært jul hele året, sier 83-åringen, som bor litt avsides, godt oppe i skogen.

Fra det glitrende julehuset er det halvannen mil til Haugesund.

- Jeg blir aldri lei, og vil pynte så lenge helsa holder. Jeg kjenner ikke at det er surt og kaldt når jeg pynter, fordi det er så kjekt. I går var jeg ute og kosta masse snø av nissene og dådyrene, sier hun videre.

Langreist besøk Inne i huset har Tjoland plassert 70 engler i tillegg til nisser. Fra stua har hun god utsikt til hagen gjennom sitt fem meter brede vindu. Omtrent hver dag i hele desember kommer nysgjerrige julehustittere langveisfra, forteller hun.

LYSHAGE:  Gunvor Tjoland har ikke peiling på hvor mange lys hun har i hagen sin. Foto: Jan Tore T Snare
LYSHAGE: Gunvor Tjoland har ikke peiling på hvor mange lys hun har i hagen sin. Foto: Jan Tore T Snare Vis mer

- Folk kommer fra Stavanger, Sauda og til og med Bergen. Huset har fått en slags kjendisstatus etterhvert. Det er helt greit, jeg liker folk, jeg. Når folk kommer til døra slippper jeg alle inn, jeg kan ikke si hvor mange, men det kommer kollosalt med biler med folk som vil se hver dag.

For det er ikke første gangen Tjolands julehus får oppmerksomhet, i 2009 vant hun NRK sin uofisielle konkurranse om å bli Norges fineste julehus.

- Ja, da sto jubelen i taket, humrer hun.

Les også om paret som brukte to uker på å pynte årets «Pepperkakehus» i Os.

- Mangler stjerne I år tok det mellom 30 og 14 dager å få opp all pynten, både ut og inne. Tjoland fikk også hjelp av sin bror, på 84. Årets nye bidrag til samlingen var noen nye lenker, for hvert år må hun kjøpe inn noe nytt, forteller hun.

- Det koster en del, men når du koser deg med det, tenker du ikke på det, sier hun, og fortsetter:

- Som å komme til himmelen

- Jeg tror jeg har alt, untatt en stor stjerne. Det skulle jeg gjerne hatt i toppen av det store grantreet ute, det ønsker jeg meg til jul, sier hun.

Tjoland har sjøl tre barn, ni barnebarn og til sammen elleve oldebarn.

- Noen av oldebarna mine sier at det å komme på besøk er som å komme til himmelen.