Advarer mot ny omikron-trend:

- Som å leke med sprengstoff

Det er fem gode grunner til at du ikke burde bli smittet med omikron med vilje, advarer lege.

SPRER SEG VERDEN RUNDT: Sykepleiere behandler en coronasyk pasient på et sykehus i Dirksland i Nederland i jula. Foto: Robin Utrecht/Shutterstock
SPRER SEG VERDEN RUNDT: Sykepleiere behandler en coronasyk pasient på et sykehus i Dirksland i Nederland i jula. Foto: Robin Utrecht/Shutterstock Vis mer
Publisert

Nylig satt den amerikanske immunologen og barnelegen Paul Offit rundt middagsbordet.

Da spurte en fullvaksinert venn ham om dette:

- Hva med å bare få omikron med vilje og få det overstått? Varianten er jo mild, ikke sant? Og etterpå er du beskyttet.

I et innlegg på CNNs nettsider skriver Offit at han gispet da han fikk spørsmålet.

Nå advarer han på det sterkeste om å la seg bli smittet med vilje.

AKER BRYGGE: Sara (22) ble smittet av omikron etter besøk på Louise Restaurant & Bar. Thomas Tuft (48) filmet det trange dansegulvet. Video: Privat Vis mer

- Slipp omikron fri

Flere studier antyder at omikronvarianten fører til mindre alvorlig sykdom enn deltavarianten - spesielt blant de vaksinerte.

Søndag gikk Oslos byrådsleder Raymond Johansen, som selv har hatt omikron, ut og tok til orde for å «slippe omikron fri i samfunnet».

SKREV INNLEGG: Raymond Johansen tok til orde for høyere smittetall i en periode der immuniteten er høy. Foto: NTB
SKREV INNLEGG: Raymond Johansen tok til orde for høyere smittetall i en periode der immuniteten er høy. Foto: NTB Vis mer

I et innlegg i VG skrev han og helsebyråd Robert Steen (Ap) dette:

«Hvis vi alle skal få corona på et tidspunkt, som mye tyder på, må vi spørre oss om det på lang sikt er like bra å få smittetallene noe opp som å få dem ned. Forstå oss rett: selvfølgelig skal vi ikke ha ukontrollert smittespredning nå. Men hvis vi skal unngå nye smittebølger og nedstenging neste vinter, kan det hende at det er å foretrekke høyere smittetall i en periode der immuniteten er høy etter vaksinene.»

Det er ikke så lurt å slippe smitten fri, skal vi tro Paul Offit.

Fem gode grunner

Overfor CNN skisserer Offit, som er direktør på vaksineundervisnings-senteret på Children's Hospital of Philadelphia, fem årsaker til hvorfor det er dumt å la seg smitte med omikron med vilje:

  • Det er ikke en «kjip forkjølelse»

Legen viser til en fersk studie fra det amerikanske smittevernsbyrået Centers for Disease Control (CDC), hvor over én million mennesker har deltatt.

Studien viser at risikoen for alvorlig sykdom og dødsfall fortsatt er høy for folk over 65 år - selv om de er fullvaksinerte.

Det samme gjelder personer med diabetes og/eller kroniske nevrologiske sykdommer, samt nyre-, hjerte-, lunge- eller leversykdom.

  • Du kan få lang-covid

- Ubehagelig som dette kanskje er, er dette bare én av mange helsebekymringer som kan vare og vare etter covid-19, skriver Offit.

Dagbladet har tidligere skrevet om at det i lang tid har vært rapportert om mennesker som opplever vedvarende symptomer lenge etter gjennomgått coronavirussykdom, såkalt long covid, som for eksempel «hjernetåke».

  • Du kan spre sykdommen til barn

Offit viser til CDCs tall som viser at bare litt over halvparten av amerikanske barn mellom 12 og 17 er fullvaksinerte.

Bare 23 prosent av amerikanske barn mellom 5 og 11 har fått første dose.

Her til lands ble 336 000 barn mellom 12 og 17 år vaksinert i høst.

  • Du kan belaste helsevesenet

I helga led én fjerdedel av de 5000 sykehusene som rapporterer til det amerikanske helsedepartementet av det departementet kaller «kritisk mangel på personell», skriver CNN.

  • Ikke kødd med moder jord

- Har det noen gang vært lurt å få en sykdom med vilje, spør Offit, og fortsetter:

- Ikke kødd med moder jord. Hun har prøvd å drepe oss helt siden vi kravlet ut av havet og gikk på land, avslutter han.

- Du er gal hvis du gjør det

Direktør på Havey Institute for Global Health på Northwestern University Feinberg School of Medicine i Chicago stemmer i og advarer mot trenden med å la seg smitte med vilje.

- Dette sprer seg blant alle typer folk - de vaksinerte og de med booster og vaksinemotstandere. Du er gal hvis du prøver å bli smittet med det. Det er som å leke med sprengstoff, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer