- Som å lete etter én nål blant 8000 andre nåler

Her er resultatet av Norgeshistoriens største politietterforskning.

GÅTT GJENNOM LIVET TIL BREIVIK: - Vi har gått gjennom hele livet til titalte - helt fra tiltalte ble født til han gjorde gjerningen, fortalte hovedetterforsker Kenneth Wilberg. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
GÅTT GJENNOM LIVET TIL BREIVIK: - Vi har gått gjennom hele livet til titalte - helt fra tiltalte ble født til han gjorde gjerningen, fortalte hovedetterforsker Kenneth Wilberg. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag presenterte hovedetterforsker Kenneth Wilberg ved Oslo politidistrikt omfanget av etterforskning i etterkant av 22.juli-angrepet.

Tidenes mest omfattende etterforskning av en straffesak i Norge har ikke avdekket verken fysiske eller psykiske medvirkere til terrorangrepene 22. juli.

- Vi har gått gjennom hele livet til titalte, helt fra tiltalte ble født til han gjorde gjerningen, fortalte Wilberg. Han fortalte at etterforskningen hadde tre formål:

• Skaffe til veie de nødvendige opplysningene for å avgjøre spørsmål om tiltale.
• Avverge nye straffebare handlinger.
• Å svare på om tiltale har hatt en eller flere medhjelpere, som har gitt fysisk eller psykisk medvirkning.
• Finne ut om det finnes to hvilende celler, slik tiltale har sagt.

Ikke medsamennsvorene Wilberg fortalte at man ikke hadde identfisert fysisk eller psykisk medvirkning til terrorhandlingen. Hovedetterforskeren fortalte videre at tre hundre personer har vært involvert i etterforskning, som har vært ledet av Oslo Politidistrikt. 

- På landsbasis har over 1000 tjenestemenn vært involvert, fortalte Wilberg.

Fra august ble antall tjenestemenn i etterforskningen redusert til 150, og i dag er det forsatt 50 personer som jobber med saken.
 
- Hvor sikre er dere på at tiltale ikke har hatt medhjelpere? spurte aktor.

- Vi føler oss sikre. Det er ingenting ting i materialet som tyder på at siktede har hatt medhjelpere av psykisk eller fysisk art, svarte Wilberg.

Mange tips I etterforskningen av bombeangrepet mot regjeringskvartalet har de gjennomført 1127 vitneavhør og snakket med 456 fornærmede. Videre fortalte Wilberg at de har fått inn 1640 tips, hvor av 219 resultertet i avhør.

- De fleste tipsene har kommet fra velmende mennesker som er redde for å brenne inne med opplysninger som de tror kan være nyttige for politiet. Noen av tipsene er derimot bevisst feilinformasjon, og i andre tips er det sykdom inn i bildet, fortalte Wilberg.

Hovedetterforskeren fortalte videre at PST har identifsert 55 personer som er navngitt i manifestet. Wilberg fortalte videre at tre av disse ikke er identifstert, og to personer er ennå ikke avhørt.

Wilberg fortalte videre at det var viktig å bekrefte eller avkrefte om Knights Templar fantes eller ikke.

- Politiets konklusjon er at det ikke er holdepunkter for at Knight Templars eksisterer i en slik form som tiltalte sier, forteller Wilberg.

Wilberg fortalte videre at politiet har hatt 29 pårørendekontakter i 26 politidistrikt - samtlige politidistrikt, utenom én, har vært rammet av saken.
 
5 000 beslag Videre fortalte han at det er gjort 5 000 beslag.

- Etterforskningsmateriale utgjør i dag 120 permer på 60 000 sider, sa Wilberg. Han fortalte at de har gått gjennom 60 000 timer, hvor man har gjort 64 funn av Breivik. Videoen har vist samsvar med tiltale har forklart. Etterforskningen av Breiviks aktivitet på nettet har resultert i 240 rapporter.

Wilberg fortalte videre at de har gjort 44 anmodninger til utlandet, hvor politiet forsatt venter på ti av dem. Breivik, forsøkte ifølge Wilberg, å sende manfiestet til 8000 e-postadresser. På grunn av Telenors spamfilter klarte Breivik å sende ut cirka 1000.

8000 e-postadresser Wilberg viste fram en oversikt over 959 av e-postadressene som de har klart å identfisere. Den viste at Brevik har sendt e-poster til blant annet familie, venner, tidligere kolleger, stortingspolitikere, norsk og internasjonal media. 

Wilberg fortalte at de langt fra har identifsert hvem som står bak de 8000 e-postadressene. Per dags dato har politiet avhørt 2000 personer fra 22.juli-angrepene.

- Å lete blant 8000 e-postadresser, når man ikke vet hvilken identitet man leter etter, er verre enn å lete etter nålen i høystakken - det er som å lete etter én nål blant 8000, fortalte Wilberg.

1000 ETTERFORSKERE: - På landsbasis har over 1000 tjenestemenn vært involvert, fortalte hovedetterforsker Kenneth Wilberg. Her sammen med statsadvokat Svein Holden (t.h.).  Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
1000 ETTERFORSKERE: - På landsbasis har over 1000 tjenestemenn vært involvert, fortalte hovedetterforsker Kenneth Wilberg. Her sammen med statsadvokat Svein Holden (t.h.). Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer