- Som å miste en kamerat

Kulturkonsulent i Halsa Lars Olav Lillebø reagerte med vantro da han hørte om Keikos død. I natt stedte han hvalen til hvile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Keiko (27) ble gravlagt i natt. Den verdensberømte spekkhoggeren har fått sitt siste hvilested i Taknesbukta i Halsa kommune, etter en avgjørelse fra Fiskeridirektoratet. Begravelsen skjedde i natt i all hemmelighet.

Tilstede var tre fra Keiko-teamet, grunneier, gravemaskinfører og kulturkonsulent i Halsa kommune, Lars Olav Lillebø.

Teamet startet gravearbeidet ved 22.30-tiden i går, og litt over 02 i natt var Keiko stedt til hvile.

- Gikk fint for seg

Keiko ble heist opp av sjøen, slept bortover brygga ved hjelp av to traktorer, og senket ned i grava.

- Idet vi avsluttet kom det en skikkelig haglskur. Haglkornene var så store som erter, og la seg som et hvitt teppe over grava. Litt lyn og torden, og det var det. Det gikk veldig greit og fint for seg, sier Lillebø til Dagbladet.no

Lillebø innrømmer at han kommer til å savne å ha den store spekkhoggeren svømmende i bukta.

- Keiko har fylt mye av arbeidstida mi de siste 16 månedene, siden han kom og la seg til ved flytebrygga mi 2. september i fjor. Det blir som å miste en hund...eller en kamerat, et dyr du har hatt et nært forhold til, sier Lillebø.

- Vantro

Klokka fire natt til lørdag ble Lillebø vekket av en telefon fra nyhetsbyrået Associated Press, som ville ha bekreftelse på at Keiko var død.

- Jeg reagerte med vantro først. Snakka med teamet på ettermiddagen fredag. Ifølge opplysningene jeg fikk da, var han litt forkjøla. Men tilstanden forverret seg tydeligvis raskt, sier Lillebø, som synes det var helt riktig å begrave den verdensberømte hvalen på land.

- Jeg vet at mange har fått et spesielt forhold til Keiko. Mange jeg har vært i kontakt med uttrykker sorg. Jeg tror det er en del som kunne tenke seg å besøke gravstedet hans, sier Lillebø.

Keiko-teamet og ordfører og rådmann i Halsa kommune diskuterer nå muligheten for å få satt opp en minnestein i brytningen mellom fjæra og jordet der Keiko ligger begravet.

GRAVLAGT I NATT: I natt ble hvalen Keiko stedt til hvile.
PÅ KEIKOS GRAV: Den verdensberømte spekkhoggeren la seg først til langs flytebrygga til kulturkonsulent i Halsa Lars Olav Lillebø. I natt fulgte Lillebæ hvalen til graven. Her på gravstedet ettermiddagen mandag 15. desember.