Vil bøtelegge alle som kaster blikkbokser og plastikk i naturen:

- Som å spise barberblad

Tomme blikkbokser som tas opp av slåmaskiner under slåttonn kan utgjøre en enorm risiko for dyr som spiser høy.
- De kan dø av indre blødninger, advarer veterinær.

DØDE: Denne kua døde etter å ha fått i seg aluminium fra en blikkboks via fôret. Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Veterinærinstituttet og Naturvernforbundet ber folk om å ikke kaste tomme bokser langs veiene. Foto: Jan Rune Undheim
DØDE: Denne kua døde etter å ha fått i seg aluminium fra en blikkboks via fôret. Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Veterinærinstituttet og Naturvernforbundet ber folk om å ikke kaste tomme bokser langs veiene. Foto: Jan Rune Undheim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På høsten i fjor ble bonden Jan Rune Undheim fra Lista vitne til en grusom dyretragedie i fjøset til nabobonden. Ei ku døde etter å ha spist høy med rester av tomme aluminiumsbokser i.

Å kaste plast eller blikkbokser er langt verre enn å eksempelvis tisse på offentlig plass, og burde derfor som et minimum få lignende bøter Silje A. Lundberg, leder i Naturvernforbundet

- Bitene fra boksene ga kua indre blødninger, og tross behandling fra dyrlege, døde hun. Det er noe av det verste jeg har sett, sier Undheim til Dagbladet.

Saken ble først omtalt i Fædrelandsvennen.

Hos Norges Bondelag er de kjent med problematikken, og forteller at de er bekymret over utviklingen:

- Vi ser et økende antall rapporter om at husdyr har fått skader etter at de har fått i seg skarpe metallbiter fra drikkebokser som har blitt kastet i enga, sier pressekontakt, Lars Petter Bartnes, til Dagbladet.

- Kuttes opp som gress

- Mange bønder plukker bokser og avfall fra jordene om våren, når gressveksten starter. Men dersom det blir kastet i enga i løpet av vekstsesongen, er det umulig for bonden å unngå at det blir med i høstinga av fôr, fortsetter han.

- Og hva er det da som kan skje?

- Aluminiumsboksene er tynne metallplater, som mekanisk blir kuttet opp gjennom den samme mekaniske håndteringen som gresset får. De blir småbiter – og når dette igjen kommer i magefunksjonen til kua, kan det gi dødelig utgang.

- Som å spise barberblad

«Du kan spare ei ku for mye lidelse om du hjelper til å rydde opp tombokser», skriver Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en kampanje de nå kjører på Facebook.

- Vi tror mange ikke vet hvor stor risiko slike bokser kan utgjøre for kuene, og mener det er behov for en større bevissthet knyttet til skadene det kan gi, sier assisterende generalsekretær i organisasjonen, John Petter Løvstad.

- Får kuene dette i seg, blir det som å spise barberblad. Det går ikke bra, fortsetter han.

PLAST I HAVET: Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya Runde på Sunnmøre og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen. Video/foto: Roger Brendhagen. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

Skjærer opp mage og tarm

Veterinær Thea Blystad Klem, som er fagansvarlig for drøvtyggere og storfe ved Veterinærinstituttet, sier det er lite en dyrlege kan gjøre dersom kua har fått i seg metallbitene via fôret.

- Det avhenger av størrelsen på metallbiten, men om den skjærer opp mage- og tarmsystemet, er det vanskelig å oppdage det før det er for seint, sier hun.

Veterinærinstituttet har ikke gjort noen systematiske undersøkelser på dyr som er blitt skada av metallbiter de har fatt i seg via maten.

- Praktikere som jobber hos oss anser ikke dette som et stort problem, men når det skjer er det alvorlig. Kua kan forblø, og det kan absolutt være dødelig, sier hun.

- Dette bør folk være klar over. Vi oppfordrer alle til å ikke kaste ølbokser eller metall på jordene, tilføyer hun.

- Miljøkriminalitet

Silje A. Lundberg, som er leder for Naturvernforbundet, mener man må gå enda lenger:

- Å kaste plast eller blikkbokser er langt verre enn å eksempelvis tisse på offentlig plass, og det burde derfor som et minimum få liknende bøter, da det er regulert av samme forskrifter, sier Lundberg til Dagbladet.

Bildet av kua som døde av aluminiumsbiter i fôret på Lista i fjor, mener hun er et grusomt eksempel på hvor galt det kan gå.

- Dette er i aller høyeste grad et eksempel på miljøkriminalitet, sier hun.

Hun forteller at Naturvernforbundet krever nullaksept for forsøpling, og legger til at de nylig har bedt Statens vegvesen og staten om å ta langt mer ansvar for å få ryddet langs veiene.

PLAST I HAVET: De siste årene er det meldt om flere tilfeller der dyr spiser plast. Derfor er det farlig. Video: Scanpix, Storyful. Reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

- Boksene forsvinner jo ikke fra naturen, og kan gjøre stor skade på dyr, særlig om de kastes på jorder som blir slått. Da går de med som fôr til husdyr, som vi har sett har gjort svært stor skade, sier hun og tilføyer:

- Når vi har sett gjentatte eksempler på slike tilfeller i media så burde folk være oppmerksom på det. Uansett skal ikke søppel kastes annet sted enn i avfallsdunkene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer