Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Som å stenge brannstasjonen med en pyroman løs

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier president Trumps avgjørelse om å fryse støtten til WHO er ubegripelig.

REFSER WHO: En Donald Trump som ikke var i sitt beste humør under tirsdagens pressekonferanse refset WHO, og avslørte at USA stanser pengestøtten inntil videre. Video/foto: CNN/NTB Scanpix. 15. april 2020 Vis mer

Ap-leder Jonas Gahr Støre har selv jobbet i WHO da Gro Harlem Brundtland ledet organisasjonen.

Han reagerer sterkt på at USA suspenderer støtten til WHO - midt i coronakrisen.

REAGERER: Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
REAGERER: Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Det er som å stenge hovedbrannstasjonen i en by når det går en pyroman løs. WHO er organisasjonen som kan samle informasjon fra en hel verden som er berørt på ulike måter og som kan sikre at alle land, fattige og rike, får sann informasjon om spredningen av et virus som når ut til alle. Ingen land kan klare seg uten en organisasjon som har det globale bildet, sier Støre til Dagbladet.

- Ubegripelig

Det var på en pressekonferanse i natt at president Donald Trump kunngjorde at WHO har gjort en så dårlig jobb med coronakrisen, at han inntil videre stanser pengestøtten til organisasjonen.

WHO har det globale ansvaret for å samle, kvalitetssikre og formidle informasjon om den pågående coronaepidemien.

Støre ønsker ikke å kommentere president Donald Trumps rolle direkte.

- Jeg ønsker egentlig ikke å kommentere det, Trump står i en strid internt om smittespredningen i USA. Jeg har opplevd at både demokratiske og republikanske presidenter alltid har respektert WHO. Det gjaldt Bush på samme måte som Obama. At det skal tjene noen å svekke smittevernberedskapen til WHO, er ubegripelig for meg, sier Støre.

Trump: WHO sviktet

Trumps hovedankepunkt mot WHO er at organisasjonen kunne stanset epidemien i en tidlig fase da utbruddet kom i Wuhan i Kina.

- De etterapet og gikk offentlig ut og støttet ideen om at det ikke var smitte mellom mennesker, selv om det var bevis på det motsatte, sa Trump.

Støre understreker at alle land har et ansvar for å dele informasjon om ukjent sykdom.

- Ingenting av det jeg har hørt og sett av WHOs arbeid støtter Trumps syn på det som har skjedd. Jeg har hatt - og har - kontakt med mange i organisasjonen, og jeg har jobbet der, sier Støre.

Kinas ansvar

- Kinas ansvar for å dele informasjon om ukjent sykdom i desember, kan ikke WHO overta. Å beskytte mot smitte er helt avhengig av at nasjonale myndigheter deler informasjon, da er det WHOs oppgave å kvalitetssikre informasjon og dele den. Verdens forskere trenger tid på å forstå den nye sykdommen, at verden er bedre rustet uten WHO er helt søkt, sier Støre.

Arbeiderparti-lederen er spesielt bekymret for bekjempelsen av viruset i fattige land, hvis WHO skulle bli svekket.

- WHOs mandat er gitt av verdens land, og jeg så på nært hold betydningen da Brundtland ledet organisasjonen i 2003 under Sars-epidemien. Da ble det gitt reiseråd som var helt avgjørende for å stoppe den. WHO må ha den autoriteten og støtten. Det er de som sitter i tårnet og ser hvordan dette utvikler seg i verden. FHI sier at hver dag som går nå er viktig for å oppdatere virusets spredning, også i andre land, der er kontakt mellom land viktig - men også WHO, sier Støre.

Jonas Gahr Støre sier at andre land - inkludert Norge - nå må sikre WHOs videre drift.

- Jeg merker meg at det er en midlertidig frys, og jeg går ut fra at de amerikanske fagmyndighetene tar kraftig til motmæle. Skal dette vedvare må Europa og andre land - inkludert Norge - sikre at WHO kan utføre oppdraget.

Dagbladet har i dag morges vært i kontakt med Statsministerens kontor. Statsminister Erna Solberg (H) har foreløpig ingen direkte kommentar til nattas avgjørelse fra president Trump, men viser til intervjuet hun ga til CNN tidligere.

Se intervjuet her:

SVARTE TRUMP: Erna Solberg ble intervjuet av CNN, og reporter Christiane Amanpour spurte statsministeren om hva hun tenker om Trumps kritikk av WHO. Video: CNN. 8. april 2020 Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!