FÅR KRAFTIG KRITIKK: Statsrådene Dag Terje Andersen (Ap) og Sylvia Brustad (Ap) får kraftig kritikk fra opposisjonen for henholdsvis kjøpet og forvaltningen av aksjene i Aker Solutions.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
FÅR KRAFTIG KRITIKK: Statsrådene Dag Terje Andersen (Ap) og Sylvia Brustad (Ap) får kraftig kritikk fra opposisjonen for henholdsvis kjøpet og forvaltningen av aksjene i Aker Solutions. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer

- Som å stjele godteri fra småunger

Høyre mener regjeringen har panikk. - Nå må de stoppe Røkke og Aker, krever Torbjørn Hansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Høyres finanspolitiske talsmann Torbjørn Hansen er oppgitt over regjeringens håndtering av Aker-saken, der Aker ASA solgte aksjeposter i olje- og teknologiselskaper for 1,4 milliarder kroner til det operative selskapet Aker Solutions (tidligere Aker Kværner).

- Som å se noen stjele sukkertøy fra småunger, er Hansens kommentar til avtalen.

Aker Solutions er 30 prosent statseid. Milliardavtalen ble raskt slaktet av flere næringslivsprofiler.
Røkke er største aksjonær i Aker ASA, som igjen er største aksjonær i Aker Solutions.

- Stopp avtalen
Nå krever han at Sylvia Brustad og regjeringen setter foten ned overfor Kjell Inge Røkke og Aker-systemet.

- Det ser ut som staten tappes for verdier og regjeringen må ty til alle mulige skritt for å stoppe eller reversere disse transaksjonene, krever Hansen.

6,2 OMSTRIDTE MILLIARDER: I 2007 kjøpte staten aksjer i Aker Solutions for 4,8 milliarder kroner. Torsdag forrige uke solgte Kjell Inge Røkkes Aker ASA aksjer til Aker Solutions for 1,4 milliarder. Kritikerne mener aksjene var overpriset og selskapene gjeldstynget. Røkke er største eier i begge selskapene. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
6,2 OMSTRIDTE MILLIARDER: I 2007 kjøpte staten aksjer i Aker Solutions for 4,8 milliarder kroner. Torsdag forrige uke solgte Kjell Inge Røkkes Aker ASA aksjer til Aker Solutions for 1,4 milliarder. Kritikerne mener aksjene var overpriset og selskapene gjeldstynget. Røkke er største eier i begge selskapene. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Han er ikke fornøyd med at Sylvia Brustad først tre dager etter at avtalen ble kjent starter en gransking.

- De første de skulle gjort var å si «nei» og deretter ringe en advokat for å se på saken. Dette viser at Arbeiderpartiet ikke forstår hva som skjer i Aker.

Rødgrønt eierskap
Hansen understreker at han synes Kjell Inge Røkke og Aker ASA er flinke til å drive forretninger, men er det statens «aktive eierskap» som er for svakt.

- Er ikke det å stoppe avtalen en aktiv eierskapspolitkk som faller dårlig i smak i Høyre?

Artikkelen fortsetter under annonsen

KRITISK: Stortingsrepresentant  Torbjørn Hansen, ( H ), Hordaland.   
Foto: Knut Falch/ SCANPIX
KRITISK: Stortingsrepresentant Torbjørn Hansen, ( H ), Hordaland. Foto: Knut Falch/ SCANPIX Vis mer

- Nei, det er uproblematisk å stoppe dette. De rødgrønne har gjort staten til gissel for ti år i dette selskapet og nå må de starte å ivareta statens interesser, ikke Røkkes, sier Hansen.

Fredag ba Sylvia Brustad og regjeringen om en intern gransking fra Aker ASA selv. Det førte til at Kristin Krohn Devold, som selv mottar over en halv million årlig for styreverv i Aker-systemet, ble satt til å lede arbeidet.

- Panikk i regjerings- kvartalet
I dag fulgte Brustad opp og bestemte seg for en egen gransking av Røkke-selskapene fra regjeringens side.

Hansen har i forkant av begge regjeringsutspillene krevd det samme.

- Det er fint at de rødgrønne fortløpende følger beskjeder de får fra Høyre, sier Hansen ironisk.

NØYTRAL? Kristin Krohn Devold, som sitter i styret i Aker ASA, ble bedt om å granske salget av aksjer for 1,4 milliarder fra Aker ASA til Aker Solutions. Devold har ikke besvart Dagbladets henvendelser i dag.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
NØYTRAL? Kristin Krohn Devold, som sitter i styret i Aker ASA, ble bedt om å granske salget av aksjer for 1,4 milliarder fra Aker ASA til Aker Solutions. Devold har ikke besvart Dagbladets henvendelser i dag. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Men det tyder på at det er panikk i regjeringskvartalet, det er ikke like bra, legger han til.

SVENSKE DELEIERE: Den svenske Wallenbergfamilien eier 11 millioner aksjer i Aker Solutions. Krever de innløsning av en opsjon som ble inngått da de sammen med de rødgrønne kjøpte seg inn i 2007, kan de påføre Aker ASA et tap på 1,2 milliarder.
SVENSKE DELEIERE: Den svenske Wallenbergfamilien eier 11 millioner aksjer i Aker Solutions. Krever de innløsning av en opsjon som ble inngått da de sammen med de rødgrønne kjøpte seg inn i 2007, kan de påføre Aker ASA et tap på 1,2 milliarder. Vis mer