GODT MØTE: NATO-toppmøtet blir oppsummert som vellykket fordi  landene står samlet i reaksjonene mot Russland og slutter opp om budskapet om at NATO må styrke sin forsvarsevne mot trusler fra øst samtidig som NATO vil ha dialog med Russland. Foto: Celestino Arce/NurPhoto
GODT MØTE: NATO-toppmøtet blir oppsummert som vellykket fordi  landene står samlet i reaksjonene mot Russland og slutter opp om budskapet om at NATO må styrke sin forsvarsevne mot trusler fra øst samtidig som NATO vil ha dialog med Russland. Foto: Celestino Arce/NurPhotoVis mer

- Som å være ferdig med et landsmøte i Arbeiderpartiet

Jens Stoltenberg lettet etter å ha ledet sitt første NATO-toppmøte og sikret enighet i NATO om holdningen til Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WARSZAWA (Dagbladet): NATO-toppmøtet i Warszawa over, USAs president Barack Obama og alle de andre statsoverhodene, regjeringssjefene, ministrene, diplomatene, sikkerhetsfolkene og journalistene som har vært samlet på Polens Nasjonalstadion i Warszawa, og har reist.

Sjefen for hele arrangementet, Jens Stoltenberg, drar tilbake til Brussel der han vil ønske velkommen til neste toppmøte om to år, i NATOs nye hovedkvarter.

- Intenst som på et landsmøte

- Jeg er lettet. Det er noe av den samme følelsen jeg har hatt noen ganger etter landsmøter i Arbeiderpartiet. Det er en helt annen forsamling, men det er noe av den samme, intense stemningen med masse mennesker tett på hverandre, og masse viktige politiske prosesser over en veldig intens periode. Og så er det over, oppsummerer Stoltenberg i et kort møte med norske journalister.

Han er glad for at møtet har gått etter planen og av deltakerne blir omtalt som vellykket.

Får ros

Politikere og diplomater Dagbladet har snakket med før og under toppmøtet, roser Stoltenberg for lederskapet. Noen sier de er imponert over grepene han har tatt for å sikre enighet i alliansen.

- Det er bra hvis lederne er fornøyde med toppmøtet. Men det viktigste er vedtakene vi har fattet om hvordan vi skal omstille NATO til en ny virkelighet. Når verden forandrer seg, må NATO forandre seg. Det er det vi har gjort på dette toppmøtet, sier Stoltenberg.

Han har ledet Arbeiderpartiet, og også en rødgrønn koalisjonsregjering. Å sikre enighet mellom 28 land i NATO, med ulik historie, geografiske plassering og økonomi er noe annerledes. Men Stoltenberg har åpenbart brukt sine evner og erfaringer som kompromissmaker og sitt lag med mennesker.

- Har snakket med mennesker

- Det det handler om å snakke med mennesker. Å jobbe i internasjonal politikk er overraskende likt med det å jobbe i nasjonal politikk. Det er mennesker som må snakkes med, det er formuleringer som må jobbes med, budskap som må argumenteres for. Selv om det er andre budskap og andre rammer, er det grunnleggende sett det samme. Det er godt å se, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Stoltenberg fikk bestillingen fra toppmøtet i Wales for knapt to år siden. Denne helga var det på mange måter eksamen. Stoltenberg har under toppmøtet oppsummert at NATO har levert: Alliansen har styrket sin forsvarsevne på en rekke måter, forsvarsbudsjettene er økt, og alliansen er nå rustet til å møte ulike trusler, fra øst, fra sør, hybridkrig og cybride trusler. Ikke minst står alliansen samlet i holdningen til Russland.

Bruker norske erfaringer

Fra før han tiltrådte i jobben som NATOs generalsekretær har Stoltenberg holdt fast på ett budskap: Det er ingen motsetning mellom et sterkt forsvar og dialog med Russland. I går ble dette slått fast i NATOs sluttkommuniké som omforent budskap.

- Jeg er veldig glad for at det er så samstemt i NATO, at man nå både er for et sterkt forsvar og dialog. Det var mitt første budskap på min første dag.

Det er godt å se at det er et budskap som er veldig tungt forankret i hele NATO, og i alle medlemslandene. Under middagen fredag kveld da temaet var Russland, understreket alle det samme, forsvar og dialog.

Det budskapet bygger mye på de erfaringene jeg har fra tiden som politiker, og jeg bruker ofte Norge som eksempel. Norge hadde, selv under den kaldeste perioden av den kalde krigen, et godt og pragmatisk samarbeidsforhold med Russland om grensespørsmål, energi- og miljøspørsmål, om fiskeri. Jeg har opplevd dette som statssekretær i miljøverndepartementet og senere som statsminister.

Det er ikke enkelt, og Norge har en helt annen historie med Russland enn de baltiske landene og Polen. Men vi vet at Russland er der. Det er en nabo, og Russland er en viktig del av løsningen på store internasjonale spørsmål. Russland kan ikke og bør ikke isoleres, sier Stoltenberg.

Forberedelser

Det har vært en lang prosess for å få landene til å enes om tekster og tiltak. Det meste av jobben gjøres før et toppmøte.

- Det er da tekstene utformes og behandles, og så godkjennes de på toppmøtet. Vi har gjort mange viktige vedtak, både om økt militært bidrag i øst, men også hvordan NATO skal bidra ytterligere i kampen mot ISIL. Dette møtet har også understreket viktigheten av samarbeid mellom NATO og EU, sier Stoltenberg.

På spørsmål om Russland skal ses på som partner eller fiende, svarer Stoltenberg:

- Russland ikke den strategiske partneren vi håpet å få etter den kalde krigen, men vi regner heller ikke Russland som fiende. Russland er i en posisjon som er annerledes enn det vi opplevde før. Og det er en virkelighet som NATO forholder seg til gjennom de tiltakene vi iverksetter, sier Stoltenberg.

STØTTE TIL UKRAINA: Ukraina er partnerland, og Ukrainas president Petro Poroshenko var til stede på toppmøtet. Her har han og Jens Stoltenberg felles pressekonferanse. NATO øker støtten til Ukraina. Foto: Alik Keplicz/AP
STØTTE TIL UKRAINA: Ukraina er partnerland, og Ukrainas president Petro Poroshenko var til stede på toppmøtet. Her har han og Jens Stoltenberg felles pressekonferanse. NATO øker støtten til Ukraina. Foto: Alik Keplicz/AP Vis mer

Økt støtte til Ukraina

Han understreker at det er bred enighet om tiltakene som gjelder Russland og konflikten med Ukraina.

- De handler om økt støtte til Ukraina, både praktisk og politisk, full støtte til Minsk-avtalen og en fredelig løsning på konflikten. Og EU har jo vedtatt å forlenge de økonomiske sanksjonene. Så det er enighet om tiltakene, sier Stoltenberg.