- Som å være i en film

Gregory Dade satt like ved og fryktet for livet da skytemassakren brøt løs på marinebasen i Washington D.C. Han kjenner flere som av dem som skal ha blitt skutt.

RYSTET: Krigsveteran Gregory Dade er preget etter dagens skyteepisode i Washington. Foto: JOHANNES WORSØE BERG / DAGBLADET
RYSTET: Krigsveteran Gregory Dade er preget etter dagens skyteepisode i Washington. Foto: JOHANNES WORSØE BERG / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): - Det var fryktelig skremmende. Det var som vi plutselig var i en film. Du tror aldri du vil oppleve noe sånt som dette, sier Dade.

Dagbladet treffer ham ved 22.30-tida norsk tid. Da har han og flere av de 3000 andre som jobber på Navy Yard bare et par kilometer unna Det hvite hus og kongressbygningen i den amerikanske hovedstaden, nettopp fått lov til å slippe ut av bygningen etter en dag fylt av sjokk, frykt og sorg.

- Jeg kjente og har jobbet med flere av dem som skal ha blitt skutt. Jeg håper inderlig at de klarer seg, sier Dade, som er dypt rystet etter den ufattelige dagen.

- Hørte skudd Myndighetene sier at minst 13 personer er drept i skytemassakren, mens et titall andre skal være skadet i skytingen.

Dade var på vei ut av et rom i andre etasje da han hørte skudd.

- Jeg er en gammel krigsveteran og skjønte med en gang at det dreide seg om et skudd. Vi kom oss tilbake i rommet og låste døra. Vi høre folk skrike «kom dere ned», og vi hørte glass bli knust. Det første jeg gjorde, var å ringe kona mi, forteller Dade.

Ifølge ham pågikk skytingen sporadisk i 45-60 minutter, og de fikk beskjed om bare å holde seg inne i rommet de var i, inntil de fikk annen beskjed. Først flere timer seinere ble de hentet og ført over i en nabobygning.

- Da jeg kom ut, så jeg mange spor av blod på bakken. Jeg vet ikke hvor blodet kom fra, men dette har vært en fryktelig dag.

En av de drepte skal være en av gjerningsmennene bak massakren. I tillegg holder politiet muligheten åpen for at det finnes ytterligere en gjerningsmann. Dermed har store deler av Washington vært stengt i kortere og lengre perioder.

Overalt holder politiet vakt, og store politistyrker har jobbet for å få kontroll over situasjonen, som fortsatt er svært uavklart nå i kveld.

- De var patrioter President Barack Obama ble i går holdt løpende orientert om saken og kommenterte den også for pressen.

- Vi står nå overfor nok en skytemassakre, og i dag skjedde det på en militærinstallasjon i vårt lands hovedstad. Det er skyting rettet mot vårt militære og sivile personell, sier Obama og legger til:

- Dette er menn og kvinner som gikk på jobb for å gjøre jobben sin med å beskytte oss alle. De er patrioter. De vet om farene ved å tjenestegjøre i utlandet, men i dag ble sto de ansikt til ansikt med den ufattelige volden som de ikke kunne ha ventet her hjemme.