Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eneste coronafrie kontinent:

- Som å være på månen

På verdens eneste kontinent uten coronavirus, lever rundt 5000 personer helt isolert fra resten av verden.

I LOCKDOWN: Et helt kontinent ble satt i lockdown etter at coronaviruset brøt ut. Her fra forskningsstasjonen Mawson på Antarktis Foto: Dan Suttle / Australian Antarctic Division / REUTERS / NTB scanpix
I LOCKDOWN: Et helt kontinent ble satt i lockdown etter at coronaviruset brøt ut. Her fra forskningsstasjonen Mawson på Antarktis Foto: Dan Suttle / Australian Antarctic Division / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror ikke det er én eneste person her, som ikke er glad for å være her i trygghet akkurat nå, sier Keri Nelson, koordinator på den nordligste forskningsstasjonen i Antarktis, til CNN.

- Vi kan fortsatt sosialisere som vi vil, uten frykt. Vi kan gi high fives og klemmer hvis vi vil, og sitte tett sammen. Vi trenger heller ikke reagere med frykt om noen hoster.

- Sank gradvis inn

Iskalde Antarktis huser om lag 5000 forskere, fordelt på rundt 80 forskningsstasjoner rundt om på kontinentet. Antarktis har imidlertid ingen fastboende.

ØDE: Forskere på Isla Rey Jorge-området i Antarktis 13. april i år. Foto: Courtesy of Chilean Antarctic Institute-INACH / REUTERS / NTB scanpix
ØDE: Forskere på Isla Rey Jorge-området i Antarktis 13. april i år. Foto: Courtesy of Chilean Antarctic Institute-INACH / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

- Det føles som å være på månen og se ned. Vi kan se hva som skjer, men det foregår langt unna, sier Robert Taylor, en 29 år gammel skotte, som har kalt kontinentet sitt hjem de siste seks månedene.

Gjennom nyhetene har forskerne sett coronaviruset spre seg som ild i tørt gress, og ramme stort sett alle land i verden.

- Jeg husker da rapportene kom fra Kina tidlig i januar. Så kom de første tilfellene i Storbritannia. Jeg tenkte at det var noe lite, og langt unna. Det sank inn gradvis, etter hvert som det spredte seg og oppmerksomheten fra mediene økte, forteller Taylor.

NY OPPDAGELSE: Forskere har oppdaget denne lyden fra Antarktis, som egentlig har en frekvens som ingen mennesker kan høre. Video: CNN Vis mer

Økt turisme

I tillegg til å være et yndet sted å bedrive forskning, har Antarktis de seinere åra blitt et stadig mer populært mål for turister. Fjoråret hadde en 40 prosent økning i antall besøkende, og nærmere 80 000 var ventet i løpet av 2019-2020-sesongen, ifølge International Association for Antarctica Tour Operators.

At coronaviruset ikke har nådd verdens sørligste kontinent skyldes derfor også en god dose flaks.

KUNNE SPREDT SMITTEN: Det australske cruiseskipet Greg Mortimer hadde kurs mot Antarktis i mars, men måtte snu etter at svært mange passasjerer ble syke. Foto: AP Photo / Matilde Campodonico / NTB scanpix
KUNNE SPREDT SMITTEN: Det australske cruiseskipet Greg Mortimer hadde kurs mot Antarktis i mars, men måtte snu etter at svært mange passasjerer ble syke. Foto: AP Photo / Matilde Campodonico / NTB scanpix Vis mer

15. mars la cruiseskipet Greg Mortimer, et av mange cruiseskip som har ekspedisjoner til Antarktis, fra kai i Argentina. Etter ei uke på sjøen ble imidlertid mange av passasjerene dårlige, og skipet valgte å snu, skriver The Guardian.

Et kontinent i lockdown

I ettertid har det vist seg at hele 60 prosent av passasjerene var smittet med coronaviruset, og skipet ble liggende utenfor kysten av Uruguay i lengre tid, før passasjerene fikk gå i land.

Etter hvert som coronaviruset spredte seg, ble det imidlertid satt en stopper for all turisme, og Antarktis ble satt i lockdown.

ANTARKTIS: Innsjøen Mercer har stått urørt av mennesker i tusener av år. Da forskerne endelig fikk se innsjøen, ble de overrasket over hva de fant. Video: SALSA Science Project Vis mer

Ifølge Keri Nelson er det flere av dem som er stasjonert der som nå er klare for å reise hjem, for å hjelpe sine kjære og være til nytte på andre måter. Andre har et ønske om å bli.

Taylor skal egentlig bli værende fram til april neste år, men sier til CNN at han vil se an hvordan situasjonen utvikler seg.

- Det sies at å tilbringe et år i Antarktis forandrer seg. Men jeg må si jeg tenker på om resten av verden kanskje forandrer seg mer på den tiden, enn det jeg vil.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!