Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
IKKE SMIL: President Donald Trump så ikke glad ut da han kom hjem til Det hvite hus fra folkemøtet i Tulsa. Foto/video: AP Photo/Patrick Semansky / Twitter Vis mer

Trump i trøbbel

- Som å være på «Titanic»

Nervøse republikanere frykter at de skal gå med i dragsuget dersom USAs president, Donald Trump, taper i et valgskred til høsten, slik meningsmålingene kan tyde på.

NEW YORK (Dagbladet): Trump er i store problemer. På meningsmåling etter meningsmåling henger han stadig lenger bak sin demokratiske motkandidat, Joe Biden. En fersk meningsmåling gjort for ABC News og Ipsos viser at 67 prosent av amerikanerne nå er misfornøyde med Trumps håndtering av pandemien. Det er 9 prosentpoeng opp fra samme meningsmåling for én måned siden. Samtidig har antallet som er fornøyd stupt fra 41 prosent til 33 prosent. Selv blant republikanske velgere har støtten sunket dramatisk fra 90 prosent til 78 prosent.

Så langt har pandemien tatt livet av mer enn 134 000 personer, og den siste tida er spredningen kommet fullstendig ut av kontroll i store deler av USA. Samtidig har titalls millioner amerikanere mistet jobben. I tillegg tyder meningsmålinger på at det har det skjedd et dramatisk skifte i folks holdninger til rasisme og politivold.

Ifølge meningsmålingene er han den sittende presidenten som har ligget dårligst an før et valg siden Jimmy Carter ble knust av Ronald Reagan i 1980, skriver The Guardian.

- Som «Titanic»

- Stemningen er slik det trolig føltes for dem som var på «Titanic». Disse feige republikanerne i Senatet og Representantenes hus vet Trump kommer til å bli knust i november, men de er bundet til ham, og de kommer til å gå ned med ham, og de har ikke noe valg. Jeg tror de innser det, sider den tidligere republikanske kongressrepresentanten, Joe Walsh til avisa.

RASISTISK: Donald Trump har tidligere påstått at Kina er årsaken til coronaviruset, og kalte covid-19 for "Kung flu" i gårsdagens arrangement. Video: AP Vis mer

I en meningsmåling utført av Guardian/Opinium Research i slutten av juni, lå ledet Biden med 52 prosent mot 40 prosent til Trump.

Ingenting ser heller ut til å fungere for Trump for øyeblikket. Valgkampmøtet hans i Tulsa i juni, ble en fiasko med elendig oppmøte. Nå har dessuten helsemyndighetene i delstaten utpekt arrangementet som en kilde til den økende spredningen av corona i området. Lørdag utsatte også Trump et planlagt arrangement i New Hampshire på grunn av dårlig vær, selv om mange mistenker at den egentlige grunnen var frykt for dårlig oppmøte. De siste to månedene har også Biden samlet inn mer penger enn Trump.

- Dette valget ser mer ut som en demokratisk tsunami enn en blå (demokratenes farge journ. anm.) bølge. Republikanske strateger vi har snakket med denne uka, tror Trump er nær et punkt hvor det ikke er noen vei tilbake. Et par andre lurte på om Trump hadde nådd sitt «Katrina-øyeblikk»: Et permanent tap av tillit og tiltro fra majoriteten av velgere, skriver Amy Walter i partiuavhengige Cook Political Report.

Hun påpeker også at partistrategene mener Trump trekker andre republikanske politikere ned med seg. Slik kan høstens valg ende med at republikanerne taper alt. De kan miste Det hvite hus og flertallet i Senatet. Og de kan forbli i mindretall i Representantenes hus.

FÅ MØTTE OPP: Drøyt 6000 personer møtte opp på Donald Trumps folkemøte i Tulsa i Oklahoma i juni. Arenaen hadde plass til 19 000. Foto: REUTERS/Leah Millis/File Photo
FÅ MØTTE OPP: Drøyt 6000 personer møtte opp på Donald Trumps folkemøte i Tulsa i Oklahoma i juni. Arenaen hadde plass til 19 000. Foto: REUTERS/Leah Millis/File Photo Vis mer

Skremte

Blant de republikanske senatorene som nå ligger utsatt til er Susan Collins i Maine, Joni Ernst i Iowa, Cory Gardner i Colorado, Martha McSally i Arizona og Thom Tillis i Nord-Carolina som alle henger etter sine demokratiske utfordrere på meningsmålingene. Selv republikanernes majoritetsleder, Mitch McConnell i Kentucky, og Trumps nære støttespiller, Lindsey Grahahm i Sør-Carolina, står overfor tøff motstand fra demokratiske utfordrere.

- Jeg kan fortelle deg basert på offentlige og private samtaler at det skremmer livskiten ut av alle republikanerne i Senatet, som er på valg. Jeg mener, glem Colorado. Det er over. Arizona er over. Jeg tror Maine er over. Joni Ernst i Iowa er nesten over. Hvert eneste race kommer til å være jevnt. Demokraten Doug Jones har en sjanse til å vinne i Alabama. Lindsey Graham er i alvorlige problemer, og de vet det alle sammen, sier Walsh til The Guardian.

En tidligere kommunikasjonssjef for republikanere i Kongressen, Tara Setmayer, sier til avisa at folk som følger de interne meningsmålingstallene er svært bekymret, og at partiet nå må bruke penger på valgkamp i delstater de før trodde var trygge, som Georgia og Sør-Carolina.

- Trump fossblør oppslutning i områder han trenger for å vinne igjen. Marginen han vant me sist var så liten, at han ikke har råd til å miste noen, så alarmen har definitivt gått inne i det republikanske partiet, sier Setmayer.

Foreløpig er det svært få republikanere som kritiserer Trump. Mitt Romney, er ofte den eneste som snakker offentlig, og presidenten har fortsatt en svært lojal base av kjernevelgere.

Republikanere mot Trump

Men en gruppe republikanere er i ferd med å bli en maktfaktor i amerikansk politikk. Det er grupperinger som Lincoln Project og Republican Voters Against Trump, som nå jobber aktivt for å hindre at Trump blir gjenvalgt. De bruker geriljataktikk og sender ut bitende reklamer mens de også troller presidenten, skriver Washington Post.

Denne bevegelsen prøver nå å bygge en nasjonal operasjon for å tvinge Trump og andre folkevalgte, som støtter ham, ut. De retter seg nå særlig mot mer moderate forstadsvelgere, som i utgangspunktet ser på seg selv som republikanere, men som ikke liker Trump.

Lincoln-prosjektet har nå 30 ansatte, og samlet inn 16,8 millioner dollar (om lag 160 millioner kroner) i andre kvartal i år. De er i ferd med å starte en grasrotkampanje i ulike delstater. Blant annet koordinerer de 2500 frivillige i Michigan. Nå skal de også gå til angrep mot andre republikanske kandidater, skriver Washington Post.

Prosjektet ble startet av de republikanske strategene John Weaver, Rick Wilson, Steve Schmidt og tidligere leder for det republikanske partiet i New Hampshire, Jennifer Horn. George Conway, som er gift med Trumps rådgiver, Kellyanne Conway, er også involvert.

The Lincoln Project har også laget svært aggressive reklamer hvor de blant annet angriper Trumps helse, og de blir sendt på steder som Fox News, med mange republikanske seere. De bidrar også til at Trumps helse blir et tema i den offentlige debatten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!