- Som å være slave

Adecco-ansatte mener de blir utsatt for sosial dumping. Adecco selv mener de betaler godt.

BRA ELLER DÅRLIG BETALT?: «Jeg anbefaler ingen å være tilkallingsvikar gjennom Adecco. Å være tilkallingsvikar, som vi var, var som å være livegne eller slaver», skriver en tidligere Adecco-vikar til Dagbladet. Adecco mener de betaler godt. Foto: SCANPIX/EPA/LAURENT GILLIERON
BRA ELLER DÅRLIG BETALT?: «Jeg anbefaler ingen å være tilkallingsvikar gjennom Adecco. Å være tilkallingsvikar, som vi var, var som å være livegne eller slaver», skriver en tidligere Adecco-vikar til Dagbladet. Adecco mener de betaler godt. Foto: SCANPIX/EPA/LAURENT GILLIERON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Folk ønsker å jobbe for oss, og mange velger å bli hos oss lenge, sier informasjonssjef i Adecco, Anne-Stine Talseth. Ikke alle er like enige.

Etter at Dagbladet avslørte at flere Adecco-vikarer som jobber for det offentlige blir betalt under tariff-bestemt nivå har det strømmet inn e-poster fra tidligere og nåværende Adecco-ansatte til Dagbladet. Det offentlige er lovpålagt å ikke dumpe lønningene i forhold til eksisterende tariffavtaler gjennom en rekke forskrifter og lover.

Les mer om gjeldende rett her!

«Jeg anbefaler ingen å være tilkallingsvikar gjennom Adecco. Å være tilkallingsvikar, som vi var, var som å være livegne eller slaver», skriver en tidligere Adecco-vikar til Dagbladet.

- Jeg blir sosial dumpet - Jeg føler selv at det er ekstremt lave lønninger og vil kalle det for sosial dumping, sier en lærervikar, som jobber for Adecco, til Dagbladet. I likhet med de fleste av Adecco-vikarene som har tatt kontakt med Dagbladet ønsker han å være anonym. De er redd for at det skal få konsekvenser for jobben hvis de står fram.

STRIDENS KJERNE: Denne lønnslippen fra januar i år viser at lærervikaren får 150 kroner i timen som lærervikar. Dette mener Utdanningsforbundet er underbetaling, mens Adecco mener at dette er god lønn.
STRIDENS KJERNE: Denne lønnslippen fra januar i år viser at lærervikaren får 150 kroner i timen som lærervikar. Dette mener Utdanningsforbundet er underbetaling, mens Adecco mener at dette er god lønn. Vis mer

- Vi har stor takhøyde i Adecco, og ønsker en åpen dialog med alle våre ansatte, sier Talseth.

- Hvorfor er så mange ansatte hos dere misfornøyde med lønna?

- Jeg kjenner meg ikke igjen i det du beskriver her. Dersom vi hadde lønnet vesentlig annerledes enn andre i vår bransje, hadde vi ikke kunnet være en attraktiv oppdragsgiver, og det er vi, sier Talseth.

- Ikke forpliktet Både Bergen og Oslo kommune mener at de har avtalefestet at Adecco skal følge tariffbestemt nivå. Det er ikke Adecco enig i.

- Vi er ikke forpliktet til å lønne i henhold til KS-tabellen, vi lønner markedslønn, sier Talseth.

UNDER LOVPÅLAGT MINSTENIVÅ: Lønnsslipper viser at Vadu Jeng har fått betalt 115 kroner i timen for å jobbe for Oslos kommunale barnehager. Det er 22 kroner under lovpålagt minstenivå, som er 137,72 kroner i timen.
UNDER LOVPÅLAGT MINSTENIVÅ: Lønnsslipper viser at Vadu Jeng har fått betalt 115 kroner i timen for å jobbe for Oslos kommunale barnehager. Det er 22 kroner under lovpålagt minstenivå, som er 137,72 kroner i timen. Vis mer

Lønnsslippene til Adecco-vikaren fra Bergen viser at han får betalt 150 kroner i timen som lærervikar. Dette er ifølge Utdanningsforbundet langt under tariffbestemt nivå, hvor minstenivået for lærervikarer er 209,30 kroner i timen.

- Utdanningsforbundet legger til grunn en formel for utregning av timelønn der kompensasjon for for- og etterarbeid er inkludert i timelønnen. Våre medarbeidere har ofte ikke for- og etterarbeid til undervisningen, og dette er derfor ikke inkludert i timelønnen, sier Talseth.

- Veldig tvilsomt Lærervikaren forteller til Dagbladet at han må gjøre for- og etterarbeid, men at han ikke får betalt ekstra for dette.

- Har han ikke fått betalt er dette feil, og skal rettes opp, sier Talseth fra Adecco.

Utdanningsforbundet reagerer på Adeccos beregninger.

SKRIVEFEIL: Dette er fjerde gangen Dagbladet avdekker at Adecco betaler de ansatte mindre enn tariff. Første gang skyldte de på en «skrivefeil».
SKRIVEFEIL: Dette er fjerde gangen Dagbladet avdekker at Adecco betaler de ansatte mindre enn tariff. Første gang skyldte de på en «skrivefeil». Vis mer

- Dette er veldig tvilsomt og bekymringsfullt. Etter loven skal man ha undervisning. Da må man sette inn vikarer som kan undervise og gjøre arbeidet. Det kan de ikke hvis de ikke forbereder seg til timen, sier Trond Hofvind fra Utdanningsforbundet.

Dette er saken:

Første gang Dagbladet avslørte at Adecco-ansatte jobbet for Oslo kommune for langt under tariff, skyldte Adecco på «en skrivefeil».

Siden har Dagbladet avdekket at flere Adecco-ansatte jobber for det offentlige for langt under tariff. Her er noen av eksemplene:

• 26 januar kunne Dagbladet avsløre at Adecco-vikarer vasker for Oslo-skolene helt ned til 115 kroner i timen.

• 3. januar kunne Dagbladet avsløre at barnehageassistenten Vadu Jeng fikk helt ned til 115 kroner i timen.

• Samme dag kunne vi også avdekke at lærervikarer som jobbet for Adecco i Bergen fikk 50 prosent under tariff, ifølge Utdanningsforbundets beregninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer