Plutselig vaksinetilbud:

- Som å vinne i lotto

Oslo kommune opplyser til Dagbladet at noen svært få personer har fått tilbud om coronavaksine i Oslo, selv om det ikke var deres tur i henhold til FHIs vaksinasjonsrekkefølge.

KØLAPP: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarer på hvordan man nå kan få vaksine ved å registrere seg. Programleder: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjartan Sverdrup i Helseetaten i Oslo kommune til Dagbladet at noen svært få personer kan få tilbud om vaksine, selv om det ikke er deres tur i henhold til Folkehelseinstituttets prioriteringsrekkefølge.

Dette kan forekomme som følge av registreringsskjemaet for vaksinasjon, som ble opprettet i Oslo kommune tidligere i uka.

- I all hovedsak kaller vi inn personer i henhold til FHIs prioriteringsrekkefølge. Det vil si at i bydel Gamle Oslo for eksempel, hvor vi har kommet til prioriteringsgruppe 4 som omfatter personer i aldersgruppa 65 til 74 år og personer i risikogruppene, så vil vi kalle inn andre personer i denne gruppa som har registrert seg for vaksinasjon, sier Sverdrup til Dagbladet.

- Men det har også forekommet noen svært få tilfeller av at vi har kalt inn personer fra andre grupper. For eksempel hvis klokka er 21 på kvelden, og vaksinedosene er i ferd med å nå sin utløpsdato, så kan det hende at vi ringer helt fram til at noen svarer. Det er nesten som å vinne i lotto.

Dagbladet spurte også om hvordan Oslo kommune ettergår informasjonen som gis i registreringsskjemaet stemmer, slik at man ikke blir prioritert på bakgrunn av feil helseopplysninger.

- Vi har også tilgang på informasjon om pasientene fra fastlegene, som vi sammenlikner det med, sier Sverdrup.

HAR EFFEKT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kommer med to viktige nyheter om utviklingen i pandemien. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

Registrering

Det var tirsdag at Oslo kommune åpnet for vaksinasjonsregistrering. I forbindelse med registrering, kan man opplyse at man ønsker å bli oppringt dersom andre ikke møter til sin vaksinasjonsavtale. Man må da kunne være tilgjengelig i løpet av 30 minutter.

- Dersom man registrerer seg, så kan det være at man på kort varsel kan få tilbud om vaksine dersom noen ikke møter opp, men det er dersom noen i din aldersgruppe ikke møter opp. Det betyr at dersom man skal vaksinere noen som er 73 år, og vedkommende ikke dukker opp, så ringer man noen andre som er 73 år på den lista. Det er slik det fungerer, sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet onsdag.

- I prinsippet er dette en ordning som er opprettet for å utnytte kapasiteten maksimalt, og ikke risikere at vaksinedoser forblir ubrukt fordi noen ikke møter til avtalt vaksinering, fortsatte Nakstad.

OSLO: Ass. helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at vi må ha kontroll på smittespredningen i hele Norge før vi kan vurdere lettelser. Programleder: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

Vaksinasjonsscenario

Onsdag opplyste Folkehelseinstituttet at de ser for seg å kunne tilby alle personer over 18 år i Norge vaksine innen midten av juli. De ser også for seg å gi det samme tilbudet til alle i risikogruppene innen utgangen av april.

Smitteverndirektør Geir Bukholm opplyste til Dagbladet at han antar at vi vil se vaksinenes effekt på smittespredningen i Norge når halve befolkningen har blitt vaksinert, og anslår at det vil skje i løpet av juni. Dagbladet spurte Bukholm om når han tror at vi kan se lettelser i tiltaksnivået.

- Vi tenker at det er viktig at risikogruppene er blitt vaksinert først. Jeg tror nok at det er en viktig milepæl å vaksinere alle ned til 45 år, og så vurdere eventuelle generelle lettelser av tiltak.

- Tror du det blir strengere eller lettere tiltaksnivå på 17. mai i år sammenliknet med i fjor?

- Jeg tror nok at vi kommer til å oppleve en 17. mai med ganske strenge tiltak også i år, sa Bukholm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer