Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Som alle vet driver Eva og jeg denne klubben på idealistisk basis»

Samboerparet var indignerte på medlemmer som ville ha ut pengene. Nå er de siktet for å ha bedratt venner og bekjente for hundretalls millioner.

TIL KLUBBMEDLEMMENE: Da det begynte å gå nedover med akjsespareklubben TA-Invest gikk dette brevet ut til medlemmene.
TIL KLUBBMEDLEMMENE: Da det begynte å gå nedover med akjsespareklubben TA-Invest gikk dette brevet ut til medlemmene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det bedragerisiktede samboerparet bosatt på Frogner i Oslo fikk forvaltet opp til 400 millioner kroner på vegne av rundt 300 mennesker.

Blant kjendismedlemmene i aksjespareklubben er tidligere landslagstrener i håndball, Gunnar Pettersen, idrettsmotivator Frank Beck, tidligere forsvarsminister Anders C. Sjaastad, NRK-journalist Ebbe Ording og sogneprest Egil Stray Nordberg, ifølge dagens VG.

Nå er etter alt å dømme alle pengene borte. Per Sten Andersen og samboeren Eva Karin Haugen er siktet for bedrageri i hundremillionersklassen.

Tok arrest
Advokat Camilla Wahl i advokatfirmaet Legal team har jaktet på verdier i TA-Invest og hos Per Sten Andersen og Eva Karin Haugen i flere måneder. Det er tatt arrest i 48 eiendommer som skal være kjøpt for 150 millioner kroner - men disse eiendommene skal være  pantsatt for totalt 180 millioner kroner. 

Det er også tatt arrest i Per Sten Hansens Volvo XC90, Eva Karin Haugens VW golf og en fritidsbåt.

«En for alle, alle for en»
Oppdateringene om hvordan det gikk med investeringene, ble stort sett gitt via epost. De fleste stolte på dette. Da stadig flere ville ha pengene ut i løpet av 2007 og 2008, ble de møtt med beskyldninger om illojalitet:

«Alle vet jo at TA-Invest IKKE er et fond, men en AKSJESPAREKLUBB og som alle vet så driver Eva og jeg denne klubben på idealistisk basis og vi tar derfor ikke noen gebyrer og ei heller ikke noe for arbeidet/tradingen i vår felles aksjespareklubb. (Men intensjonen i aksjespareklubben var at det skulle være en gjensidig aksjespareklubb med "en for alle og alle for en" og at det derfor burde være noen gjenytelser, men vi innser at slik har det dessverre ikke blitt.)»

Det er skrevet i et «Standardsvar» til medlemmer som vil ha ut pengene sine. Brevet er datert 1. september 2008, og underskrevet av Per Sten Andersen.

Da visste han allerede at aksjespareklubben hadde tapt mesteparten av medlemmenes penger.

Holdt på i 13 år
Aksjesparekluben ble startet 2. påskedag 1996. Fra stiftelsesbrevet:

«I den siste tiden før påske har det blant vår familie og nære venner vært ytret ønske om at vi skal gå sammen og danne en privat aksjespareklubb. Dette fordi vi ved å gå sammen får en større startkapital og fordi noen har vist at de er flinkere og kan mer enn andre ved kjøp og salg av aksjer.»
.

Allerede da var Per Sten Andersen en av de som skulle stå for «den daglige tradingen» i klubben.

Klubben vokste raskt. Fornøyde medlemmer av klubben vervet ny medlemmer til aksjespareklubben som tilsynelatende var nærmest upåvirket av svingninger i aksjemarkedene. Andersen har i flere brev til medlemmen forsikret at investeringene hele tiden har gått med overskudd - også i det vanskelige akjemarkedet de siste to årene.

TAP: Tidligere forsvarsminister, Anders C. Sjaastad (H) har tapt millioner i TA-Invest
TAP: Tidligere forsvarsminister, Anders C. Sjaastad (H) har tapt millioner i TA-Invest Vis mer

Akkurat hvor pengene har vært plassert, er i dag en gåte.

Eget eiendomsselskap
- Vi har funnet noen eierposter i selskaper som Petrolia drilling og Birdstep tilbake i 2005, men ikke noe etter det, sier Advokat Camilla Wahl, som i et halvt år har jaktet på penger i TA-Invest.

I tillegg har samboerparet altså investert stort i eiendom, som igjen er belånt til over pipa.

Samboerparet er eier halvparten hver av eiendoms- investeringsselskapet Ek-Eiendom AS.

Når flere medlemmer vil ha ut penger i løpet av 2007 og 2008, viser det seg vanskelig.

Per Sten Andersen forklarer i et brev til medlemmene 30. mars i år:

«Som dere har forstått så har 2007 og 2008 vært  ekstremt vanskelige år for meg som leder aksjespareklubben. Stresset som kom pga av markedet og annen uro  har gjort at jeg enkelte ganger har - disponert feil, - jeg har tenkt feil og - jeg har regnet feil.»
,

Alt kollapser
Da hadde han allerede varslet avslutningen av klubben i et brev til medlemmene 19. mars. Brevet er «Til alle medlemmene i  den private og lukkede aksjespareklubben TA-Invest»:

TAP: Tidligere landslagstjener i håndball, Gunnar Pettersen har hatt flere millioner inne i aksjeklubben. Foto: Håkon Mosvold Larsen  / SCANPIX .
TAP: Tidligere landslagstjener i håndball, Gunnar Pettersen har hatt flere millioner inne i aksjeklubben. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

«Jeg innser at jeg ikke lenger greier å takle det som skjer nå — nemlig stadige angrep fra " mine venner". Kanskje ville erfaringen  gjort at man kunne ha taklet børsuroen slik som før, men med alt det som de siste 2 årene har kommet av det jeg føler og merker er personlige angrep av ulike slag, så takler jeg ikke lenger å jobbe med både markedet, og i tillegg måtte bruke all min tid på å kjempe for å kunne behandle alle i klubben likt! De av dere som har  truet oss, brukt advokat for å fremme eget krav for  å presse fram forfordeling framfor andre medlemmer i en privat og lukket klubb -  og presset oss i rettsvesenet, bør vite at dette ikke er normal oppførsel.»

I brevet kunngjør Per Sten Andersen at han Avslutter aksjespareklubben TA-Invest med umiddelbar virkning. Han skriver også at medlemmene vil få utbetalt investeringene sine etter en køordning.

Milliontap
Gründer Knut Ivar Skeid skal ifølge VG være blant de største taperne. Han tjente over 40 millioner på salget av Nettavisen sommeren 1999, og skal i utgangen av 2006 ha hatt 18 millioner investert i aksjekubben.

- Jeg har vært offer for en det som etter alt å dømme har vært en svindel fra mine nærmeste naboer, men tallet stemmer ikke. Jeg har kun investert et ensifret millionbeløp i denne aksjekubben, sier Skeid til Dagbladet.

De to er siktet og varetektsfengslet for brudd på verdipapirloven etter anmeldelser fra Kredittilsynet og flere av investorene.

- De siktedes kontoer i Verdipapirsentralen er så langt vi vet tomme, bekrefter politiadvokat Christian Stenberg overfor Dagbladet.

- Har dere indikasjoner på hva som har skjedd?

- Nei, ikke ennå. Man skulle tro 500 millioner etterlater spor. Det spekuleres i om deler av midlene er investert i eiendom, det er et spor vi ser på, sier Stenberg.

Samboerparet er eier halvparten hver av eiendoms- investeringsselskapet Ek-Eiendom AS.

- Vin og reiser
Det bedragerisiktede samboerparet, bosatt på Frogner i Oslo, fikk tjenester som vinkasser og reiser av investorene i aksjeklubben TA-Invest. Det hevder et av klubbens medlemmer:

- De kjøpte reiser og vin til dem som takk for avkastningen. Men flere av disse realiserte den ikke de siste årene. De ga bare gaver fordi paret la fram så gode resultater. Disse vennene er jo rimelig irriterte nå, sier mannen som har tilhørighet i Vestfold.


TAP: Sogneprest Egil Stray Nordberg har hatt penger i TA-Invest. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
TAP: Sogneprest Egil Stray Nordberg har hatt penger i TA-Invest. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
TAP: Gründer Knut Ivar Skeid har tapt millioner i TA-Invest.
Foto: Ørn E. Borgen/SCANPIX
TAP: Gründer Knut Ivar Skeid har tapt millioner i TA-Invest. Foto: Ørn E. Borgen/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling