- Som aper med granater

Russerne skjønner ikke selv hvilken trussel de utgjør på Zaporizjzja-kraftverket, sier en ansatt ved atomkraftverket til New York Times.

OKKUPERT: Zaporizjzja-kraftverket er Europas største atomkraftverk. Det er nå under russisk kontroll. Foto: Maxar Technologies / AFP / NTB
OKKUPERT: Zaporizjzja-kraftverket er Europas største atomkraftverk. Det er nå under russisk kontroll. Foto: Maxar Technologies / AFP / NTB Vis mer
Publisert

I skyggen av Europas største atomkraftverk ligger byen Enerhodar. Byens navn betyr «strømmens gave».

Av Enerhodars rundt 55 000 innbyggere, jobber omtrent 11 000 av dem på Zaporizjzja-kraftverket.

De leverer strøm til tusenvis av husstander hver eneste dag.

Siden starten av mars har kraftverket vært under russisk kontroll, men de siste ukene har kamphandlingene rundt kraftverket tatt seg kraftig opp.

Skutt i eget hjem

Døgnet rundt holder tungt bevæpnede soldater vakt ved kraftverket.

- Forestill deg med menn og kvinner komme på jobb og møte bevæpnede soldater over alt, sier Serhij Shvets til New York Times.

Han er metallarbeider og jobbet i kraftverket fram til han ble skutt i sitt eget hjem i mai. Han ble da fraktet til et sykehus på ukrainskkontrollert område. Han er fortsatt innlagt på sykehus, og forteller at russerne kom til huset hans etter å ha gått gjennom videoer fra demonstrasjoner

AKUTT: FN må snarest mulig får lov til å inspisere atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina, som er under russisk militær kontroll, sa NATO-sjef Jens Stoltenberg på en pressekonferanse onsdag. Vis mer

Nå frykter han at situasjonen skal eskalere på grunn av russerne som kontrollerer kraftverket.

- De er som en ape med en granat. De skjønner ikke helt hvilken trussel de selv utgjør, sier Shvets til den amerikanske storavisa.

Sikkerhetsrådet samles

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA har gjentatte ganger bedt både Russland og Ukraina om å begrense kamphandlingene rundt kraftverket. De er redde for at en uforutsett hendelse skal utløse en ulykke.

- I denne svært ustabile og skjøre situasjonen, er det livsviktig at det ikke tas nye grep som kan sette tryggheten og sikkerheten ved et av verdens største atomkraftverk i fare, sa IAEA-direktør Grossi i en uttalelse før helga.

- Det er et sterkt behov for å raskt senke spenningen og ta de nødvendige grepene for å sikre atomsikkerheten og forebygge alle radiologiske konsekvenser for befolkningen og miljøet, sa han videre.

KRYSSERMISSIL: Ukrainas statlige kjernekraftoperatør Energoatom, sa at en russisk kryssermmissil fløy «kritisk lavt» over kjernekraftverket Pivdennoukrainska tidlig søndag morgen 5. juni. Video: Twitter. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Nå skal også FNs sikkerhetsråd samles for å diskutere situasjonen ved kraftverket.

Anklager Russland

Tidligere tirsdag ettermiddag krevde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at de russiske soldatene skulle forlate kraftverket.

Han anklaget videre Russland for å ha forsøkt å koble kraftverket fra det ukrainske strømnettet, uten å få det til, skriver Reuters.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har på sin side anklaget ukrainske styrker for å ha skutt artilleri mot området rundt kraftverket.

Lavrov snakket med sin franske motpart på telefon tirsdag, skriver det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

- Lavrov uttrykte klart og tydelig hva han mente, og oppfordret lederne i Paris om å rette oppmerksomheten mot Kyiv, som har fullstendig mistet hodet og fortsetter å bombe atomkraftverket i Zaporizjzja, byen Enerhodar og områdene rundt, sa Lavrovs talsperson Maria Zakharova.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer