Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russebråk på Geilo:

- Som at det smalt. Komplett kaos

Da hundrevis av russ inntok Geilo i helga, ble det meldt om tyveri, sniffing fra mobil og oppskyting av fyrverkeri.

KAOS: Det var her det oppsto kaos fredag ettermiddag. Ungdommene festet i partyteltet (t.v.) og flere av dem gikk videre til Spar-butikken (t.h.). Foto: Jan-Erik Lie
KAOS: Det var her det oppsto kaos fredag ettermiddag. Ungdommene festet i partyteltet (t.v.) og flere av dem gikk videre til Spar-butikken (t.h.). Foto: Jan-Erik Lie Vis mer

Denne helga inntok hundrevis av russ fjellparadiset i Hallingdal. Det førte til kaotiske scener i Geilo sentrum fredag ettermiddag.

Meldingene som kom inn til politiet gikk ut på at 200 russ hylte og skrek inne i butikker, de slåss, sniffet narkotika fra mobilen og fyrte opp fyrverkeri midt på gata.

En av dem som så seg nødt til å ringe politiet, er Nina Fagertveit. Hun er butikksjef på Spar Geilo.

- Det var en hel haug med russ her. Jeg hadde absolutt ikke kontroll. De var fulle og stjal, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at flere av dem gikk rett bort til ølhylla, tok øl og gikk ut. Flere begynte også å drikke inne i butikken.

- Helt kaos

Den første helga i februar har i flere år vært oppskrift på fyllekalas på Geilo. For to år siden ble fem hytter fullstendig rasert av Bergens-russen. Siden den gang har politiet tatt grep og blitt med russen på toget fra Bergen til Geilo.

- Det var roligere i fjor. Så jeg ble tatt på senga. Det var som at det smalt. Komplett kaos, sier Fagertveit.

Hun forteller at russen reiste videre på hyttene sine i 19-tida, og at det da ble rolig igjen. Men ifølge butikksjefen var det spy og søppel i gatene.

- Det var helt kaos. Jeg har ikke opplevd noe tilsvarende.

Jan-Erik Lie i Hallingdal Alarmservice ankom butikken rett før klokka 16. Da var han egentlig klar for å reise hjem for dagen.

- Da jeg kom dit, satt 25 personer inne i kafeen på Spar og drakk alkohol og hadde matkrig. Jeg har jobbet med sikkerhet i ti år og ble helt sjokkert, sier Lie til Dagbladet.

MÅTTE BISTÅ: Jan-Erik Lie i Hallingdal Alarmservice tok grep da hundrevis av russ inntok gatene på Geilo. Foto: Privat
MÅTTE BISTÅ: Jan-Erik Lie i Hallingdal Alarmservice tok grep da hundrevis av russ inntok gatene på Geilo. Foto: Privat Vis mer

- Spesielt oppdrag

Han ble nødt til å stå som dørvakt og be beruset russ om å forlate butikken. Han observerte også at det ble avfyrt fyrverkeri, og forteller at den ene smalt på Riksveien.

- Det er bare flaks at ingen bilister eller andre ble truffet. Det var helt texas i sentrum her. Det var ikke trygt, sier han.

Da han tok en ung mann for tyveri av en brus i butikken, oppsto et basketak. Han forteller at butikksjefen ville anmelde tyveriet og at mannen prøvde å løpe fra stedet. Da kom en kamerat av ham bort til vakta og basketaket oppsto.

- Da jeg slapp tyven, løp de begge av gårde. Det var ikke voldsomme slag, men det ble et basketak. Det var et spesielt oppdrag, sier han.

Han understreker at det ikke var alle som oppførte seg dårlig, men at flertallet ødela for resten av russen.

- Det er absolutt ikke alle russ som oppfører seg på denne måten. Så det er synd at noen ødelegger, sier han.

HAR BEKLAGET: «Fuck jøder» og «Ingen negre på bussen i dag». Dette er noen av meldingene tre russebusser fra bergensområdet har del på sosiale medier, og som Dagbladet har fått tilgang til. Nå har russen beklaget. Vis mer

300 russ fra Bergen

I år ble også politiet med russen på toget fra Bergen til Geilo. Ifølge Bergens Tidende dro 300 russ til Geilo torsdag. Fredag ettermiddag valgte politiet å kalle ut reservetjeneste i tillegg til vanlig politipatrulje.

Operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud opplyste til Dagbladet i går at det skal være snakk om russ både fra Oslo og Bergen.

- De som åpner lokalene sine for 200 russ må tenke på at dette kan være til sjenanse for nærområdet. Men om de oppfører seg ordentlig, må de gjerne være på tur for min del, sa operasjonslederen.

Dagbladet har vært i kontakt med visepresident Linn Andersen i russens hovedstyre i Bergen, som er på Geilo. Hun sier at hun ikke ønsker å uttale seg, da hun ikke var til stede under kaoset i går.

Russepresident Didrik Nordvik sier til Bergensavisen at han synes det som skjedde fredag er helt forferdelig.

- Det som har skjedd er helt fælt. Jeg hadde aldri trodd at det kunne gå så ille, og har heller ikke hørt om så åpenlys bruk at dop før, sier Nordvik.

Han understreker at det er noen få som ødelegger for alle, og at de fleste som er på Geilo klarer å oppføre seg. Lørdag var han i samtale med politiet, som også har satt inn ekstra ressurser for kvelden.