Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Carl I. Hagen kaller Raja-utspill «fullstendig sprøtt»

- Som at jeg skulle kalle ham «islamisten Abid Raja»

Et slag under beltestedet, sier Frp-nestor Carl I. Hagen om det han oppfatter som Abid Rajas brunbeising av partiet.

KRITISK: Fremskrittspartiet er det motsatte av brunt, sier Frp-nestor Carl I. Hagen. Han knaller til mot Venstres Abid Raja fra sitt kontor på Stortinget. Video og reporter: Mats Rønning / Dagbladet Vis mer

« Vi skal si klart og tydelig ifra hver gang Siv Jensen eller Sylvi Listhaug kommer med brun propaganda. Da skal ikke lenger Venstre tie. Å tie er å akseptere. Og jeg nekter i fortsettelsen å akseptere.»

Venstre-profil Abid Rajas intervju med NRK har satt sinnene i kok i Fremskrittspartiet. Partinestor og mangeårig formann Carl I. Hagen sier det slik:

- Det blir som at jeg skulle kalle ham «islamisten Abid Raja». Det ville også være et slag under beltestedet, så det skal jeg ikke gjøre.

- Er det sammenlignbart?

-Ja, det mener jeg. Islamisme er en ytterliggående tokning av islam, slik fascisme og nazisme er ytterliggående på det politiske spekteret. Hvis regjeringssamarbeidet skal holde, så må vi slutte å gi sterke negative karakteristikker av hverandre, sier Hagen til Dagbladet.

Ytterpunkter

Frp-nestoren er bekymret for samarbeidet i regjeringen og reagerer i likhet med flere partifeller kraftig på Rajas analyse.

- Venstre og Frp er ytterpunkter når det gjelder klima-, innvandrings- og integreringspolitikk, og kan være rykende uenige. Men sterke negative karakteristikker skaper et dårlig samarbeidsklima, sier Hagen og fortsetter:

- Min generasjon vet veldig godt hva begrepet «brun» innebærer. Det er en merkelapp på fascisme og nazisme. Abid Raja vet utmerket godt at dette er ideologier som står fjernt fra Frp.

-Nazisme, fascisme og kommunisme innebærer totalitært styresett, sterk stat, hemmelig politi, mangel på ytrings-, organisasjons- og forsamlingsfrihet. Fremskrittspartiet inntar den andre ytterligheten i alle disse spørsmålene. Jeg er for eksempel en ekstrem tilhenger av ytringsfrihet, framholder Hagen.

På spørsmål om han tar seg nær av det Raja sier, svarer Hagen avvisende.

- Nei, for det er fullstendig sprøtt og sier mer om Abid Raja og hans kampanje for å overta som partileder i et kriserammet Venstre enn det gjør om Fremskrittspartiet.

- Rasisme

På Facebook utdypet Raja i helgen hva han mener med begrepet brun propaganda:

- Når Frp-leder Siv Jensen snakket om snikislamisering i valgkampen, når vi hadde skytingen i moskeen som bakteppe, så ble mange jeg kjenner svært svært lei seg. De opplevde det som et slag i mellomgulvet, knytteneve i fjeset, skrev Raja og fortsatte:

- Den type brun retorikk, den type brun propaganda, som fremmer brune holdninger, som fremmer rasisme, fordommer og muslimhat, det skal vi i Venstre markere knallhard avstand til.

På spørsmål om det gjør utspillet bedre at Raja bruker begrepet rasisme og ikke nazisme, svarer Hagen som følger:

- Det er på sett og vis bra at han presiserer det, men analysen blir ikke bedre av den grunn. Når vi kritiserer en religion som islam, så har ikke det noe med rasisme å gjøre, sier Hagen og fortsetter:

- Hatefulle ytringer må motarbeides, men det Frp har drevet med i valgkampen er ikke hatefulle ytringer. Når slike anklager kommer, så handler det mer om at enkelte forsøker å stoppe en fri og åpen politisk debatt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling