Tidligere Det hvite hus-rådgiver om Delta-varianten:

- Som coronavirus på steroider

- Delta-varianten er en mer virulent variant, slår tidligere Det hvite hus-rådgiver Andy Slavitt fast. Han mener den gir folk «all grunn til å vaksinere seg».

- TA VAKSINEN: Tidligere seniorrådgiver i Det hvite hus' covid-19-responsteam, Andy Slavitt mener alle bør ta vaksinen i kjølvannet av Delta-spredningen. Foto: Det hvite hus via AP / NTB
- TA VAKSINEN: Tidligere seniorrådgiver i Det hvite hus' covid-19-responsteam, Andy Slavitt mener alle bør ta vaksinen i kjølvannet av Delta-spredningen. Foto: Det hvite hus via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er som coronavirus på steroider. Du kan være blant mennesker i kortere perioder og fortsatt bli smittet, sier Slavitt til CNN.

Han hadde rollen som seniorrådgiver og pandemi-talsmann i Det hvite hus’ covid-19-responsteam i tidligere fase.

Uttalelsen kommer etter at den amerikanske smittevernetaten Centers for Disease Control and Prevention (CDC) tirsdag merket varianten, som først ble oppdaget i India, som en «bekymringsvariant». Det betyr at de anser risikoen for at den sprer seg og gir mer alvorlig sykdom som større.

Ifølge etaten står den nå for om lag 10 prosent av alle smittetilfellene i USA.

- Den gir folk all grunn til å vaksinere seg, sier Slavitt.

FHI med oppdatert risikovurdering

Onsdag kom Folkehelseinstituttet (FHI) med en oppdatert risikovurdering av varianten.

- Delta-varianten gir mer alvorlig sykdom enn Alfa-varianten (tidligere kjent som den britiske varianten, journ.anm.) og smitter lettere. Vaksinasjon med bare én dose beskytter litt dårligere mot sykdom forårsaket av denne varianten. Heldigvis ser det ut til at beskyttelsen mot alvorlig sykdom, også med bare én vaksinedose, er veldig god, sa avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Vold sa at instituttet vil fortsette vaksinasjonsprogrammet for fullt med 12 ukers intervall, slik at flere kan få beskyttelse tidligere:

- Vi oppfordrer alle til å takke ja til vaksinasjonstilbudet i sommer og unngå unødvendige utsettelser. To doser gir enda bedre og mer langvarig beskyttelse.

TREND: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er nå redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound. Vis mer

Kan bli dominerende

Delta-varianten vil sannsynligvis spre seg videre i Norge og kan etter hvert bli den dominerende virusvarianten, slik vi også ser i andre land, anslår FHI.

Mandag måtte blant annet nedtrappingen av coronatiltakene i Storbritannia vike i opptil fire uker, til seinest 19. juli, som følge av den raske spredningen av varianten. Antall smittetilfeller stiger med rundt 64 prosent i uka. I de hardest rammede områdene dobles nå smittetallene ukentlig, sa landets statsminister Boris Johnson.

I den nye risikovurderingen til FHI står det at tilsvarende utvikling imidlertid ikke er sett i Danmark der varianten i et par måneder har forekommet i et stabilt lavt nivå. Men enkelte land, inkludert Finland og Sverige, har rapportert om større utbrudd med Delta de siste ukene.

- Vi følger situasjonen nøye. Vi regner med at epidemien likevel kan holdes under kontroll med effektiv gjennomføring av dagens tiltak og fortsatt rask vaksinasjon av flest mulig, sa avdelingsdirektør Vold om situasjonen her til lands onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer