Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Som Cuba-krisa og bibelen

Jordas temperatur vil stige med to grader, minst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statens forurensingstilsyn (SFT) overrakte i dag FNs klimapanels rapport til miljøvernminister Erik Solheim. Verdens klimagassutslipp er rekordstore, og stiger kraftig i alle verdensdeler. Ifølge klimapanelet må trenden snus, og de totale utslippene reduseres med 80 prosent, innen 2050.

Les alt om klimatoppmøtet på Bali.

- Slik kan det være mulig å stabilisere temperaturøkningen på 2,0 til 2,4 grader. Men det er bare 50 prosent sjanse for at den ikke fortsetter å øke allikevel, sier direktør i Senter for klimaforskning (Cicero) Pål Prestrud til Dagbladet.no.

Om politikerne ikke bestemmer seg for å kutte klimagassutslippene vil de øke med mellom 25 og 90 prosent fram mot 2030, viser panelets beregninger.

- Klimapanelet ser ikke svar på hvordan vi skal holde temperaturstigningen på under to grader, sier Solheim som ikke lenger har noe håp om at vi kan klare å stoppe temperaturstigningen før den når to grader.

Han mener jobben med skadebegrensing begynner under toppmøtet på Bali i desember, men at det bare er starten på en lang prosess.

- Som Cuba-krisen og bibelen

Miljøministeren sammenliknet klimapanelets arbeid og konklusjoner med Cuba-krisen og drapet på John F. Kennedy - minner som står sterkt fra hans egen barndom.

KLAR FOR KLIMATOPPMØTE PÅ BALI: Miljøminister Erik Solheim (SV) kommenterer rapport fra FNs Klimapanel. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
KLAR FOR KLIMATOPPMØTE PÅ BALI: Miljøminister Erik Solheim (SV) kommenterer rapport fra FNs Klimapanel. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Dette er den store politiske begivenheten i 2007, at vitenskapen har talt og at debatten nå handler om hva vi skal gjøre med problemet, mener Solheim.

Han tror årets rapporter fra panelet vil danne utgangspunktet for klimadebatten i lang tid framover.

- Dette er klimadebattens bibel, sier han om arbeidet flere tusen klima-, vann-, økonomi- og samfunnsforskere verden over har bidratt til og gjort ferdig.

Han ber folk forberede seg på at klimaendringene vil komme.

Frykter «tipping point»

- Havnivåene vil stige, isen vil smelte og steder som Afrika blir tørrere. Her hjemme kan bryggen i Bergen stå under vann, advarer han.

Men det som bekymrer statsråden mest er «tipping point» eller det akselererende punktet i oppvarmingen.

- Da risikerer vi blant annet at permafrosten i Sibir forsvinner og store mengder metan frigjøres, sier Solheim.

- Som Cuba-krisa og bibelen

I Sibir ligger over 70 milliarder tonn metan lagret i tundraen, ifølge New Scientist. Om den tiner slippes klimagassen fri og vil øke takten i oppvarmingen av kloden.

- Men verden kan klare å stoppe en økning over to grader. Krigen i Irak koster mer penger enn alle verdens bistandsbudsjetter til sammen. Pengene finnes, sier Solheim.

Dagens oppvarming er tidligere utslipp

SFT er klimapanelets norske knutepunkt. Direktør Ellen Hambro mener vi må tilpasse oss, fordi klimaendringene kommer, uansett hvor mye politikerne vedtar å kutte. Det tar lang tid før CO2-utslippene fra skorsteinene gir noen effekt på den globale oppvarmingen.

- Verden vil oppleve store endringer i klimaet fordi tregheten i systemet gjør at vi merker konsekvensen av tidligere utslipp, sier Hambro.

Onsdag gikk Solheim ut i Dagbladet.no og startet et oppgjør med det han mener er moralisering og pekerfingerpolitikk.

- Miljødebatten handler ikke om at enkeltmennesker skal ta seg sammen, det handler om strukturer og politikk. Og fordi jeg er politiker så vil jeg konsentrere meg om det, sa Solheim.

Han får full støtte fra Cicero-direktøren.

- Klimaproblemet er et politisk problem, sier Prestrud, som vil håper mener det er åpenbart at mennesker ikke nødvendigvis handler til sitt eget beste.

Prestrud frykter at framtida kan bli langt verre enn det FNs klimapanel spår. Han tror klimapanelet vinner troverdighet på å være forsiktige i sine anslag, men frykter at temperaturen stiger raskere.

- Vi er varmere enn modellene, isen smelter raskere enn vi trodde og klimagassutslippene er høyere enn det vi har tatt høyde for tidligere, selv i de verst tenkelige scenarioene, sier Prestrud til Dagbladet.no.

DET KAN VÆRE ENDA VÆRRE: Cicero-direktør Pål Prestrud mener FNs klimapanel er moderate i spådommene og at både utslippene og issmeltingen på polene er kraftigere enn det de legger til grunn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling