- Som da Berlinmuren falt

Gresk-kyprioterne er optimistiske etter nattens riving.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gresk-kypriotiske soldater rev i natt ned deler av muren som splitter Kypros i to.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters jublet innbyggerne i natt, og sammenlignet rivingen med Berlinmurens fall.

- Dette er som da Berlinmuren falt, bortsett fra at vi ikke får ta med oss biter av muren, sier en kvinne Reuters har snakket med.


Splittet
 

Kypros har vært delt i to siden 1974, da et gresk-kypriotisk statskupp førte til at tyrkerne invaderte øya. Dette fordi de ønsket å forhindre at øya ble forent med Hellas. I 23 år har det gjentatte ganger vært forsøk på å oppnå enighet mellom partene, men øya forblir delt.

Kypros består derfor av en gresk-kypriotisk del i sør, og en tyrkisk-kypriotisk side i nord. Den greske siden er anerkjent av verdenssamfunnet. Den tyrkiske delen anerkjennes kun av Tyrkia.

Positive signaler

Gina Lende er rådgiver for PRIOs forsknings- og dialogsenter på Kypros. Da Dagbladet.no snakket med henne like før klokken 10 i dag, hadde hun nettopp vært nede ved muren, i den greske delen av hovedstaden Nikosia.

REVET: Muren forsvant i natt, men aluminiumsplater stenger fortsatt gata for sivile. Nysgjerrige innbyggere strømmet til i dag tidlig. Foto: REUTERS/ SCANPIX
REVET: Muren forsvant i natt, men aluminiumsplater stenger fortsatt gata for sivile. Nysgjerrige innbyggere strømmet til i dag tidlig. Foto: REUTERS/ SCANPIX Vis mer

Pressefolk og nysgjerrige innbyggere hadde møtt opp ved muren, og Lende forteller at stemningen også i dag er positiv.

- Folk er optimistiske, men avventende, sier Lende.

Det er nemlig ikke avgjort at tyrkisk side vil svare grekernes initiativ, men signalene så langt tyder på det.

- Dette er ekstremt symbolsk. Rivingen har skapt en dynamikk som igjen vil føre til at grensen åpnes, sier Rasit Pertev, rådgiver for den tyrkisk-kypriotiske lederen Mehmet Ali Talat ifølge Reuters.

Viktig steg

Lende mener rivingen kan få stor betydning, selv om det i første omgang ikke har direkte innvirkning på de politiske forhandlingene.


- Dette kan, om det brukes rett, være svært viktig, sier hun.

FN har hatt en fredsbevarende styrke på øya siden 1964. Kontakt mellom de to partene har vært minimal, og muren har holdt grensen så godt som hermetisk lukket fram til 2003. Da åpnet myndighetene to krysningspunkt langs muren.

- Men disse ligger i utkantstrøk. Åpningen her i Nikosia vil absolutt være den viktigste, fordi den ligger i kjerneområdet. Dette er handlegata i byen som deles på tvers. Om overgangen åpnes kan folk vandre fram og tilbake på handletur. Det vil føre til økt interaksjon i befolkningen, og større tillit mellom partene, sier Lende.

Internasjonalt press

Begge parter har vært under internasjonalt press for å få i gang fredssamtaler, og forhandlingene rundt muren i Nikosia begynte for flere år siden.

I 2005 rev tyrkisk-kyprioterne muren på sin side av buffersonen, men bygde en gangbro for å fortsatt la militære patruljere buffersonen. Gresk-kyprioterne ville ikke rive sin side så lenge denne broen var der.

Tyrkisk-kyprioterne rev broen for to måneder siden, og økte dermed presset mot den gresk-kypriotiske siden.

- Det har kommet et sterkt press fra EU, sier Lende. Hun mener gresk-kyprioterne med nattens riving ønsker å signalisere ovenfor unionen at de er villige til endring og kompromiss.

Avventer

Gresk-kyprioternes president deltok på et toppmøte i EU i går, og fortalte om rivingen.

- I kveld har vi jevnet vår grensepost med jorden. Nå gjenstår det å se om tyrkiske tropper trekker seg tilbake, så overgangen kan åpnes eller ikke. Om troppene ikke trekkes tilbake, kan ikke grensen åpnes, sa Papadopoulos i Brussel i går kveld.

Da rivingsarbeidet var avsluttet ble åpningen raskt tettet igjen med aluminiumsplater. Stedet er fortsatt tungt bevoktet av gresk-kypriotisk politi, og så lenge tyrkiske soldater oppholder seg på den andre siden, vil området være avstengt for sivile.

DELT: Det er handlegata Ledra som er delt i to.
REVET: I natt rev gresk-kypriotiske soldater deler av muren som splitter øya i to.