- Som da Nixon saboterte fredssamtalene med Vietnam

Demokratene legger skylda på McCain for at det ikke ble enighet om krisepakke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OXFORD/MISSISSIPPI (Dagbladet.no): Vinden snudde på Capitol Hill i går.

På formiddagen så det ut til at republikanerne og demokratene var enige om betingelsene for en økonomisk krisepakke.

Så ankom de to presidentkandidatene til det avtalte møtet med president Bush og kongresslederne. Og plutselig forsvant enigheten om økonomisk nødhjelp i den politiske tåkeheimen.

- Alle rundt bordet her vet at vi må få til noe så raskt som mulig, sa en presset president George W. Bush før møtet startet.

Ved hver sin ende av bordet satt de to presidentkandidatene, Barack Obama og John McCain, og skulte på hverandre.

Lyttet til republikanske partifeller

Sistnevnte er kanskje den som følte det aller største presset. Det var John McCain som tok initiativet til møtet. Han avlyste valgkampen og ba også om avlysning av den planlagte duellen mot Obama i kveld.

McCain ankom Washington, hadde samtaler med republikanske partifeller i Representantenes hus, gikk til møtet og forsvant igjen. Uten å snakke med pressen.

Alt tyder på at McCain valgte å lytte til en gruppe republikanere anført av Eric Cantor, kongressmedlem fra Virginia. De mente Bush-administrasjonens foreslåtte krisepakke ble for dyr. Og i stedet for at staten skal kjøpe ut de råtne (misligholdte) lånene, foreslo de heller at staten skulle stille en garanti til de som gikk med på å fryse sine verdier.

PÅ HVER SIN SIDE: De to presidentkandidatene satt lengst mulig fra hverandre under gårsdagens krisemøte om den amerikanske økonomien. Foto: AFP PHOTO/TIM SLOAN/SCANPIX
PÅ HVER SIN SIDE: De to presidentkandidatene satt lengst mulig fra hverandre under gårsdagens krisemøte om den amerikanske økonomien. Foto: AFP PHOTO/TIM SLOAN/SCANPIX Vis mer

- Tanken er å flytte byrden av krisepakken fra skattebetalerne og over på Wall Street i stedet, sa Cantor til nyhetsbyrået AP.

- Som med Richard Nixon

Demokratene legger nå skylda på McCain for at det ikke kom i stand en avtale. Barney Frank, demokratisk kongressmedlem fra Massachusetts og formann av Kongressens finanskomité, ga følgende historiske parallell til McCains engasjement i forhandlingene:

- Det er som da Richard Nixon saboterte fredssamtalene med Vietnam i 1968, sa Frank til ABC News.

Nixon ble beskyldt for å ha inngått en konspirasjon med Sør-Vietnam for å ødelegge president Lyndon B. Johnsons forsøk på å få i stand flerpartisamtaler om fred i 1968.

Nixon skal ha gjort dette av frykt for at dersom president Johnson skulle lykkes med en fredsavtale, ville det svekke hans muligheter til å slå den demokratiske motkandidaten ved valget i 1968.

- Ikke ødelegg dette

Barney Frank var alene om denne sammenligningen, men også finansminister Henry Paulson skal ha uttrykt sterk misnøye med at toppmøtet i Det hvite hus gikk som det gikk.

- Vær så snill, ikke ødelegg dette, sa Paulson, i Roosevelt-rommet i Det hvite hus. Sinte demokrater skyldte på republikanerne i Representantenes hus, som de mente forsøkte å snike inn endringer i utkastet til avtalen.

- Som da Nixon saboterte fredssamtalene med Vietnam

Republikanerne i Representantenes hus hevdet på sin side at de aldri var tilstrekkelig involvert i prosessen som førte fram til den kortvarige enigheten.

Tidligere på dagen så det ut til at republikanerne og demokratene var enige om at finansministeren skulle få 250 av de 700 milliarder dollarne han har bedt om. I tillegg kunne Paulson få 100 milliarder ekstra dersom han kunne bevise at det var nødvendig.

Tanken var at dette skulle gi kongressmedlemmene innflytelse i den økonomiske redningsaksjonen.

Deal or no deal?

Hva som skjer videre i dragkampen om å hale i land en økonomisk krisepakke er uavklart.

Det har også vært svært usikkert om den planlagte presidentdebatten i Oxford, Mississippi, ville gå av stabelen i kveld.

Sent i går signaliserte imidlertid McCain at han «så fram til å møte Obama i Oxford».

SOM NIXON: Demokratene mente McCain gjorde som Nixon i 1968, han konspirerte og spekulerte i hvordan motgang og krise vil påvirke valget.