Donald Trump

- Som en åtteåring

Donald Trump kommer med nye angrep på senatorvalget i Georgia. USA-eksperter tror dette er et forsøk på å holde seg relevant.

NY UTTALELSE: Donald Trump kom torsdag med en ny uttalelse. Her fremmer han blant annet kritikk mot Mitch McConnell. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB
NY UTTALELSE: Donald Trump kom torsdag med en ny uttalelse. Her fremmer han blant annet kritikk mot Mitch McConnell. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

I en ny uttalelse går Donald Trump hardt ut mot partikollega Mitch McConnell og Georgia-guvernør Brian Kemp, samtidig som han fortsetter å hevde valgfusk.

Den avgåtte presidenten har fått mye av skylda for at republikanerne tapte to seter i Senatet under valget i januar. Flere mener at Trumps gjentatte påstander om valgfusk sørget for at mange republikanere i Georgia mistet tilliten til valgsystemet.

Nå skriver den tidligere presidenten i en uttalelse at «det er to grunner» til at republikanerne tapte Georgia-valget - og han er ikke en av dem.

Nye påstander

Det ene hevder han var at republikanerne ikke gikk til valgurnene fordi de var misfornøyde med lederskapet i Georgia, og da særlig guvernør Brian Kemp, som ifølge Trump tillot valgfusk.

Han hevder også at tidligere flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, har deler av skylda.

Trump mener at McConnell lot demokratene «kjøpe valget», ved å bare ville tilby 600 dollar i pengestøtte til lavtlønnede, mens demokratene gikk til valg på hele 2000 dollar.

Han går også hardt ut mot Wall Street Journal.

- Trump har en veldig sterk offermentalitet. Valgnederlaget var en politisk og personlig krise for ham, fordi det knuste verdenen han levde i. Forestillingen om at han alltid vinner, som hele hans 50-årige karriere er tuftet på - å snakke om dette er også en måte for ham å beholde aktualitet på, sier forsker Hilmar Mjelde ved Norwegian Research Center (NORCE) til Dagbladet.

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

- Ikke i sentrum

Mjelde forklarer:

- Som ekspresident er han ikke lenger i begivenhetenes sentrum. Trump vil måtte jobbe for å holde seg relevant nå, men jeg tror det er feilslått taktikk. Kun 55 prosent på CPAC-konferansen ville ha Trump som 2024-kandidat. Jeg tror det er fordi de ønsker å legge bak seg de mest kontroversielle delene av Trumps presidentskap, og heller la et nytt fjes fronte trumpismen, sier forskeren.

Civita-rådgiver Eirik Løkke deler den oppfatningen. Han tror at det at Trump nå får lite oppmerksomhet fra de store mediene, driver ham til vanvidd.

- Det er nok noe av grunnen til at han fortsetter å spissformulere. Så tror jeg det er narsissisme. Han vil sutre om valgresultatet så lenge han lever, og kommer ikke til å innrømme at han tapte, sier Løkke.

USA-eksperten påpeker at Trump ikke liker å bli kritisert, noe McConnell har gjort. I tillegg er Trump under etterforskning i Georgia for å ha forsøkt å påvirke valgresultatet i presidentkampen.

Trump forsøkte å presse valgansvarlig Brad Raffensperger til å «finne 11 780 stemmer», slik at han ville vinne delstaten og dermed få flere stemmer enn Joe Biden.

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer

- Reine løgner

At republikanerne også tapte senatorvalget i januar, var ganske overraskende.

- Det var egentlig ganske utrolig at de greide å tape begge to. Georgia har vært en sterk konservativ bastion. Så har man noe rett i at Trump mobiliserer konservative, men han mobiliserer enda flere demokrater. Ja, han har en kultbevegelse, men han er enda mer upopulær og får folk til å stemme mot ham. Han var så upopulær i Georgia, at han bidro til at de tapte.

Løkke understreker at det Trump kommer med i denne uttalelsen er «reine løgner».

- Det er konspirasjoner og løgner han har kommet med hele veien. Det finnes ikke bevis for jukset han babler om.

- Han prøver å holde seg relevant. I hans verden taper han aldri. Han vinner, vinner, vinner. Det ble et problem når han tapte. Da måtte valget være rigget, for han er jo så fantastisk. Han minner mer om en åtteåring enn en voksen person. Men det er sånn han har oppført seg hele veien i den politiske prosessen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer