Donald Trumps 4. juli-feiring:

- Som en diktator fra en annen tid

Krever stridsvogner på bakken, jagerfly i lufta og forsvarstopper ved sin side. Slik blir USAs nasjonaldag markert etter at Trump fikk viljen sin.

IKKE HELT SJEF: Donald Trump ville egentlig ha en storslått militærparade. Istedenfor må han nøye seg med tanks, jagerfly og forsvarstopper under torsdagens feiring av USAs nasjonaldag. Slik ser det ut i gatene nå. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Video: CNN / AP Vis mer

Etter å ha vært vitne til Frankrikes storslåtte feiring av sin nasjonaldag 14. juli 2017, også kjent som Bastille-dagen, ble president Donald Trump så imponert at han ønsket en liknende markering i USA.

Det som fenget den amerikanske presidenten mest, var den tradisjonsrike militærparaden.

Året etter beordret Trump derfor sitt eget forsvarsdepartement til å arrangere en liknende militærparade til markeringen av den såkalte veterandagen. Trumps planer ble møtt med flengende kritikk, og ble etter hvert skrotet.

Nå får Donald Trump endelig viljen sin, men bare nesten.

Tanks, jagerfly og offiserer

Torsdag 4. juli er USAs nasjonaldag, en offentlig helligdag. Hvert år markeres dagen i hovedstaden Washington D.C., men årets utgave blir annerledes.

I tillegg til det sedvanlige 4. juli-fyrverkeriet, blir det kuler og krutt i gatene - i overført betydning.

Trump krever nemlig at stridsvogner fra det amerikanske forsvaret blir en del av markeringen. Disse skal stasjoneres i området rundt det ikoniske Lincoln-monumentet, hvor Trump skal tale, skriver Washington Post, som først omtalte saken.

Ved Trumps side kommer toppene for de ulike våpengrenene i det amerikanske forsvaret til å stå. Over dem vil luftforsvaret fly en rekke jagerfly og akrobatfly, og også presidentens «Air Force One» vil komme til å delta i markeringen.

GJØRES KLART: En av to Bradley-stridsvogner kjøres på plass foran Lincoln-monumentet tirsdag. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
GJØRES KLART: En av to Bradley-stridsvogner kjøres på plass foran Lincoln-monumentet tirsdag. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

I tillegg blir det ikke bare ett, men to fyrverkeri-oppskytninger i hovedstaden denne dagen.

«Upassende»

Selv om Trumps planer for torsdagens feiring er av en betydelig mindre skala enn det han planla i 2018, likner kritikken presidenten nå får, på kritikken han fikk da.

Hans politiske motstandere demokratene har kritisert alt fra prislappen, som for øvrig er ukjent, til det upraktiske ved å flytte stridsvogner til hovedstaden og stenge luftrommet i Washington D.C. i flere timer.

Den største kritikken går imidlertid på at det er upassende for USA å holde en militærparade i landets hovedstad, skriver New York Times.

Topper i det amerikanske forsvarsdepartementet har lenge vært motvillige til å arrangere en militærparade som går gjennom hovedstadens gater, som Nord-Korea, Russland og Kina gjør.

De mener at siden USA er verdens soleklart største militærmakt, bør ikke landet ha behov for å «kringkaste sin styrke», skriver New York Times.

SPESIALFRAKT: Fordi stridsvognene er så tunge, måtte de fraktes med tog og spesialutstyr til Washington D.C. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SPESIALFRAKT: Fordi stridsvognene er så tunge, måtte de fraktes med tog og spesialutstyr til Washington D.C. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Som en diktator

Andre går lenger i sin kritikk av Donald Trump, deriblant CNN-bidragsyter April Ryan. Hun går så langt som å sammenlikne Trumps ønsker med en diktators.

- Dette var noe presidenten så (i Frankrike, journ.anm.), og det handler om å styrke seg selv, om å se ut som en diktator fra et annet land eller en annen tid, sier Ryan til CNN.

Hun vedgår at det for så vidt ikke er noe nytt at presidenten menger seg med militært personell på 4. juli, men at Trumps planer er noe helt annet enn det USA har vært vitne til tidligere.

- Tidligere presidenter har også fått selskap av militært personell, som har sett på fyrverkeriet fra hagen til Det hvite hus, men dette er å strekke det enda lenger.

MILITÆRPARADE: Slik Markerte Nord-Korea 60-årsjubileet for våpenhvilen med Sør-Korea. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
MILITÆRPARADE: Slik Markerte Nord-Korea 60-årsjubileet for våpenhvilen med Sør-Korea. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Advarer mot skader

Lokalbefolkningen i hovedstaden er blant dem som har hatt mest å utsette på Trumps planer for 4. juli.

Mandag gikk kommunestyret i Washington D.C. ut mot Trumps tanks-ønsker, og publiserte et dokument fra forsvarsdepartementet på Twitter.

I dokumentet, som er fra 2018, skriver departementet selv at de advarer mot bruken av stridsvogner under en eventuell parade, av hensyn til å gjøre minst mulig skade på lokal infrastruktur.

En Abrams-stridsvogn, som skal delta i markeringen torsdag, veier 60 tonn, Washington Post.

INSPIRASJON: Det var etter å ha sett militærparaden i Paris i 2017 at Donald Trump ønsket seg en militærparade også i USA. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
INSPIRASJON: Det var etter å ha sett militærparaden i Paris i 2017 at Donald Trump ønsket seg en militærparade også i USA. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Selvforherligende parodi

Kongressrepresentanten Don Beyer, en demokrat, mener nasjonaldagen er blitt til en Trump-feiring.

«Risikerer skade på lokal infrastruktur og dumper store mengder av skattepenger på det evigvarende bålet som er Donald Trumps forfengelighet. Mine velgere og andre som bor her vil i overveldende grad ikke ha dette. Denne feiringen er for USAs uavhengighet, ikke Trumps ego», skrev Beyer på Twitter mandag denne uka.

Også borgerrettsaktivisten og pastoren William J. Barber reagerer på Trumps planer.

«Trump lager en forestilling med stridsvogner og missiler på National Mall (område i Washington D.C., journ.anm.) hvor store demonstrasjoner for borger- og menneskerettigheter har blitt holdt, samtidig som 140 millioner amerikanere er fattige og med lav inntekt. Han tror dette er et tegn på styrke, men det er en forbasket selvforherligende parodi», skriver han på Twitter.

Trump har på Twitter gitt uttrykk for at han gleder seg til markeringen, og mener at den kommer til å bli storslagen.