Donald Trump

- Som en døende, eksentrisk mann

Sjansen for at Donald Trump skal klare å bevare makta er nærmest null. Likevel nekter han å erkjenne nederlaget, og eksperter tror han kan bli enda farligere når han er ute av Det hvite hus.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil sørge for en fredfull overføring av makt ved et valgtap mot Joe Biden. Vil han nekte å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, er for lengst utropt til vinner av det amerikanske presidentvalget. Likevel har Trump nærmest gått i dekning i Det hvite hus. Bortsett fra en liten offentlig opptreden for å hedre USAs falne soldater på Arlington Cemetary tirsdag, har han stort sett bare kommunisert med offentligheten via Twitter de siste dagene.

Han har nektet å erkjenne nederlaget og hevder offentlig at valget er stjålet fra ham. Flere medier - deriblant CNN og New York Times - melder imidlertid at han egentlig vet at det er over.

GIR INTERVJU: Barack Obama har gitt CBS et intervju etter valget og går hardt ut mot Donald Trump. Video: CBS via YouTube Vis mer

- Sørgende familie

Onsdag møtte han rådgivere i Det hvite hus. De fortalte ham at sjansene hans for å få forandret valgresultatene via søksmål eller omtellinger er tilnærmet null. På møtet skal han likevel ha fortsatt å få svar på om republikanskstyrte delstatsforsamlinger likevel kunne plukke ut Trump-tilhengere som valgmenn og dermed gi ham det nødvendige antallet valgmenn på 270 til å forbli USAs president, melder New York Times.

- Det er som en døende, gammel, eksentrisk mann. Rundt ham står den sørgende familien hans og sier oppløftende ting fordi de vil ha penger i testamentet. Det er folk rundt Trump som muliggjør det som nå skjer. Men til slutt vil republikanerne erkjenne at Biden er landets nye president, sier professor i statsvitenskap ved Rutgers University, Ross Baker, til Dagbladet om hvordan Trump og republikanerne opptrer.

BEKYMRET: Professor i statsvitenskap ved Rutgers University, Ross Baker, er dypt bekymret for hva Trump vil gjøre etter at han må forlate Det hvite hus. Foto: Privat.
BEKYMRET: Professor i statsvitenskap ved Rutgers University, Ross Baker, er dypt bekymret for hva Trump vil gjøre etter at han må forlate Det hvite hus. Foto: Privat. Vis mer

Aldri før har USA opplevd en situasjon som nå hvor landets utgående president nekter å delta på overføringen av makt til etterfølgeren.

Bare et fåtall republikanske senatorer har hittil gratulert Biden med seieren. Mange andre, deriblant republikanernes majoritetsleder Mitch McConnell, har foreløpig sagt at de juridiske søksmålene må få gå sin gang. Men selv på republikansk side er det nå stadig flere som gjør det klart at Biden er valgets vinner.

- Null sjanse

Biden selv har kalt Trumps oppførsel «pinlig», men han har samtidig ikke vært for konfronterende. Gratulasjonene har strømmet inn til Biden fra statsledere over hele verden, og Biden selv har gitt uttrykk for at han er trygg på at republikanerne til slutt også vil anerkjenne valgseieren.

- Det er null sjanse for at Trump kan forbli ved makta. Juridisk sett er det ingen beviser for omfattende valgfusk. Trump har også klart å gjøre alle valgkommisjonærer rundt omkring i landet forbanna. Han holder på å ødelegge ettermælet sitt, sier den demokratiske meningsmålingseksperten John Zogby til Dagbladet.

KLAR: Joe Biden tror flere i Det republikanske partiet er redd for Donald Trump. Foto: AP Vis mer

Han viser til hvordan befolkningen også er overbevist om at Biden vant i en fersk meningsmåling fra Reuters og Ipsos. Den viser at 79 prosent av amerikanerne mener Biden har vunnet. 13 prosent sier at valget ennå ikke har blitt avgjort. Tre prosent sier Trump vant, og fem prosent sier de ikke vet. Trumps egne medarbeidere i Department of Homeland Security har beskrevet årets valg som det «sikreste valget» i amerikansk historie.

- Trump forsøker å stå imot et klart resultat i Bidens favør. Oppførselen hans er helt enestående i amerikansk historie, sier professor i statsvitenskap og dekan ved Marxe School of Public and International Affairs ved Baruch College, David Birdsell, til Dagbladet.

Mange frykter nå hvor langt Trump er villig til å gå i ukene som gjenstår fram til Biden blir innsatt 20. januar neste år.

- Hevn svært viktig

Allerede har Trump byttet ut flere personer i toppledelsen i Pentagon. Han kan også signere flere presidentordre og benåde folk. Kanskje kan han også få vedtatt en ny coronatiltakspakke i Kongressen. I tillegg driver han allerede innsamling av penger til en politisk aksjonskomité (PAC) kalt Save America. Den kan han trolig bruke etter at han er ferdig som president til å holde et grep om makta i det republikanske partiet. Dermed fortsetter republikanske politikere med ambisjoner å holde seg nært Trump.

ADVARER: Meningsmålingseksperten John Zogby mener Trump er i ferd med å ødelegge ettermælet sitt. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
ADVARER: Meningsmålingseksperten John Zogby mener Trump er i ferd med å ødelegge ettermælet sitt. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror ikke han kan fordra det dersom han ikke lenger er hovedtema i nyhetene. Han kan ikke fordra tanken på å være en vanlig borger. I tillegg er hevn svært viktig for ham, sier Zogby.

Han tror Trump både kan forsøke å lansere et nytt konservativt medienettverk for å konkurrere med Fox News, og at han kan forsøke å stille til valg igjen i 2024.

- Han klarte virkelig å få folk til å stemme under valget, så han har fortsatt et grep om det republikanske partiet. Men siden valget har han nok overspilt kortene sine. Han framstår som en dårlig taper og en sint, gammel mann, sier Zogby.

- Enda farligere

Baker er enig. Selv om Biden blir president, tror han Trump vil fortsette å ha en enorm innflytelse i det republikanske partiet.

- Han kan skape mye kaos og forvirring som en kritiker fra sidelinja. Faktisk kan han bli enda farligere utenfor Det hvite hus. Da er en han ikke underlagt begrensningene en president er pålagt, sier Baker.

Birdsell mener Trump allerede gjør massiv skade på amerikanske institusjoner ved å sparke sentrale personer og heller ansette Trump-lojalister.

MASSIV SKADE: Professor i statsvitenskap og dekan ved Marxe School of Public and International Affairs ved Baruch College, David Birdsell, mener Trump holder på å gjøre stor skade på det amerikanske statsapparatet. Foto: Privat
MASSIV SKADE: Professor i statsvitenskap og dekan ved Marxe School of Public and International Affairs ved Baruch College, David Birdsell, mener Trump holder på å gjøre stor skade på det amerikanske statsapparatet. Foto: Privat Vis mer

- Situasjonen har store implikasjoner. USA er på vei inn i en ny topp i coronasmitten, og fraværet av lederskap gjennom denne pandemien har hatt store konsekvenser. Når Trump-administrasjonen nå nekter å samarbeide med den innkommende Biden-administrasjonen, blir arbeidet mot pandemien komplisert. Jeg er også veldig bekymret for hvordan denne mangelen på samarbeid påvirker USAs nasjonale sikkerhet, sier Birdsell.

Etter presidentvalget i 2000 mellom Al Gore og George W. Bush tok det lang tid før resultatet ble klart. I ettertid har flere hevdet at vakuumet som oppsto i flere uker, bidro til at trusselen om et kommende terrorangrep ble oversett. 11. september året etterpå ble USA angrepet.

Derfor har til og med lojale Trump-støttespillere i Senatet, som Lindsey Graham, nå tatt til orde for at Biden må få tilgang til gradert materiale og sikkerhetsbrifinger.

- Med mindre Trump prøver seg på et faktisk statskupp, er det ingen reell sjanse for at han kan bevare makta. Men et statskupp krever at han har kontroll over militæret, og ledende generaler har allerede gjort det klart at de ikke vil bli involvert innenrikspolitisk, sier Birdsell.

KOM TILBAKE: En twittermelding fra Donald Trump fra 2016 har på nytt gått i vitalt etter at valgresultatene har blitt kjent. Video: AP/Dagbladet TV Vis mer

Ingen seremoni

Ekspertene mener det mest sannsynlige er at Trump aldri kommer til å erkjenne noe nederlag, at han vil fortsette å hevde at valget ble stjålet fra ham. Men at han vil forlate Det hvite hus før Bidens presidentperiode starter.

De tror ikke Trump vil delta på innsettelsesseremonien 20. januar, slik presidenter før ham har gjort.

- Det er virkelig bemerkelsesverdig og trist om han ikke bidrar i denne tradisjonsrike overføringen av makt, men Trump vil trolig ikke dukke opp. Selv mellom presidenter som har hatt de mest iskalde forholdene, har det vært en fredelig seremoni. Selv avtroppende president Herbert Hoover og den nye presidenten, Franklin D. Roosevelt, delte en bil fra Det hvite hus til Kongressen under innsettelsesseremonien, sier Birdsell.

Han får støtte fra Baker.

- Jeg tror ikke Trump er der på innsettelsesdagen. Coronapandemien bidrar uansett til at det blir mindre sannsynlig at de to presidentene ville blitt samlet uansett, sier professoren.

- Vil ikke forsvinne

Ekspertene forventer også at nyhetsbildet i USA vil bli langt mer normalt og langt mindre kaotisk når Biden tar over som president. Men Trump vil trolig fortsette å spille en sentral rolle i amerikansk offentlighet.

- Trump vil forlate Det hvite hus, men Trump-tilhengerne og trumpismen vil ikke forsvinne, sier Birdsell.

Baker vil ikke spå om hvor lenge millioner av amerikanere vil fortsette å følge Trump lojalt.

- Det er vanskelig å si om folk noen gang vil bli lei av ham. Selv om det dreier seg om millioner av mennesker er det som en sekt på mange måter. Folk vil fortsette å følge ham lojalt, mener Baker.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer