Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Som en fascist fra en mislykket stat

Donald Trumps Twitter-tirade mot dommeren i saken mot hans tidligere rådgiver Roger Stone skaper reaksjoner.

TIRADER: Donald Trump gikk tirsdag til angrep på aktoratet i saken mot Roger Stone, og dommeren. Det faller ikke i god gjord hos alle. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scapix
TIRADER: Donald Trump gikk tirsdag til angrep på aktoratet i saken mot Roger Stone, og dommeren. Det faller ikke i god gjord hos alle. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scapix Vis mer

«Har du innsett at å true dommeren er oppførselen til fascister fra mislykkede stater? Bare spør!»

Aktoratet trakk seg

Slik repliserte tidligere utenriksminister i USA, Hillary Clinton, da Donald Trump natt til onsdag langet ut mot dommeren i saken mot hans tidligere rådgiver Roger Stone.

Trumps utblåsning kom i forbindelse med straffeutmålingen mot Stone, som er kjent skyldig i å ha løyet for Kongressen og forsøkt å påvirke vitner.

Tirsdag gikk det sjokkbølger gjennom det juridiske, og politiske, miljøet i USA, da justisdepartementet offentliggjorde at de vil overkjøre sine egne statsadvokater, og endrer deres påstand i straffesaken mot Roger Stone.

Aktoratet ba tirsdag om at Stone må dømmes til mellom sju og ni års fengsel, mens justisdepartementet seinere samme dag meldte at de ville gripe inn og anbefale lavere straff.

Det førte igjen til at alle fire medlemmene i aktoratet trakk seg.

Tirsdag kveld lokal tid sendte president Trump ut en rekke Twitter-meldinger der han gikk til angrep på dommeren i saken, og aktoratet.

- Urettferdig

I løpet av to timer sendte han ut seks knallharde meldinger. Han antydet blant annet at dommeren var partisk, og knyttet hennes rolle hennes rolle i Stone-saken opp mot saken mot Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort, og at hun avviste et søksmål mot Hillary Clinton for hennes rolle i angrepet i Benghazi i 2012.

«Er dette dommeren som puttet Paul Manafort i ISOLAT, noe som ikke engang mafiaboss Al Capone ble utsatt for? Hvordan behandlet hun 'Crooked Hillary'? Bare spør», skrev Trump.

Det var altså denne Twitter-meldingen som fikk Clinton til å hinte om at oppførselen minnet mest om fascister i mislykkede stater.

Referansen til dommer Amy Berman Jackson og Hillary Clinton dreier seg trolig om at Jackson avviste et søksmål mot Clinton. I søksmålet ble det hevdet at Clintons bruk av en privat e-post-server førte til dødsfallet til to amerikanske diplomater under angrepet på USAs konsulat i Benghazi i Libya 11. september 2012, skriver Washington Post.

Onsdag kommenterte Clinton igjen Trumps oppførsel.

«Trump bruker igjen presidentskapets makt som en tyrann - nå for å belønne medskyldige og for å gå etter vitner som har turt å tale mot ham. Dette bør bekymre oss, og gjøre oss sinte», tvitrer Clinton.

Trump rakk også å angripe aktoratet i saken mot Stone før det ble kjent at justisdepartementet ville anbefale en lavere straff. Han omtalte påstanden om ni års fengsel for «forferdelig og urettferdig»,

HUMOR: Donald Trump skrøt av karakterene i et klipp fra TV-serien "Curb Your Enthusiasm", men tok tilsynelatende ikke vitsen. Reporter: Christian Wehus. Video: CNN. Vis mer

Avviser ikke benådning

Justisdepartementets svært overraskende avgjørelse fikk flere til å stille spørsmål ved departementets uavhengighet fra politisk press, men ifølge en talsperson for departementet ble beslutningen tatt før presidentens Twitter-melding og uten å konsultere Det hvite hus.

Etter at avgjørelsen til justisdepartementet ble kjent, og de fire medlemmene av aktoratet hadde bestemt seg for å trekke seg, fortsatte Trump angrepene.

«Hvem er de fire aktorene (Mueller-folk?) som stakk av etter å ha blitt avslørt for å ha anbefalt en sinnssyk, ni år lang fengselsstraff for en mann som ble fanget av en etterforskning som var ulovlig, Mueller-bløffen, og ikke engang skulle vært startet», tvitret Trump, som med det refererte til spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning.

Det var arbeidet her som førte til at Stone ble dømt.

Onsdag morgen traff Trump reportere utenfor Det ovale kontor. Der kalte han aktoratets jobb i saken mot Stone «en skam», skriver New York Times.

Han avviser ikke at han vil benåde Stone.

- Jeg vil ikke si det ennå, men jeg vil si dere at folk ble såret ondskapsfullt og hardt av disse korrupte menneskene, sa Trump, før han seinere la til:

- Det finnes drapsmenn og narkomane som ikke få ni år. Ni år for å ha gjort noe ingen kan si hva er.

Ber om evaluering

Tidligere leder for Office of Government Ethics, som har ansvaret for å gi myndighetene retningslinjer i etikkspørsmål, Walter M. Shaub Jr. sammenlikner Trumps oppførsel med autoritære regimer.

- En korrupt autoritær og hans håndlangere bruker justisdepartementet som et skjold for venner, og et sverd mot politiske rivaler. Det er umulig å overdrive faren, tvitret Shaub onsdag.

Demokratene på sin side har bedt om en uavhengig evaluering av beslutningsprosessen i saken.

- Jeg ønsker ikke å ta stilling til hva som er den rette straffen for Stone, men det ville være åpenlyst maktmisbruk dersom president Trump har blandet seg inn for å reversere anbefalingene til de påtaleansvarlige i justisdepartementet, sier den høyt rangerte demokraten Adam Schiff, som selv har ei fortid som aktor.

Også leder i justiskomiteen i Representantenes hus, Jerry Nalder, har advart om farene ved at presidenten blander seg inn i det juridiske systemet. Han sier komiteen han leder vil granske saken.

Onsdag ble det kjent at justisminister William Barr har gått med på å forklare seg for justiskomiteen i Representantenes hus neste måned. Det vil gi demokratene mulighet til å spørre ham ut både om Stone-saken, og om andre kontroverser som kan knyttes til riksrettssaken mot Donald Trump.

Eksentrisk

Roger Stone ble tiltalt i forbindelse med etterforskningen av Russlands antatte forsøk på å påvirke presidentvalget i USA i 2016.

Stone var blant annet tiltalt for å ha løyet for de folkevalgte om sine forbindelser til WikiLeaks. Han var også tiltalt for å ha hindret en etterforskning i etterretningskomiteen i Representantenes hus om hvorvidt Trumps valgkamp var koordinert med Russland i et forsøk på å påvirke valgresultatet.

67 år gamle Stone er en eksentrisk og mangeårig aktør i Det republikanske partiet.