Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Som en fireåring

TROMSØ (Dagbladet): - Emosjonelt befinner han seg på nivå med en fireåring, mener sjefspsykolog Leif Martin Egerdal om 28-åringen som drepte to pensjonister i Dyrøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykologen fikk imidlertid sitt pass påskrevet av rettspsykiater Karl-Ewerth Horneman i retten i går.

Forsvarer Oscar Ihlebæk satser på å overbevise juryen om at mannen - i strafferettslig forstand - ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikkene. Målet er at 28-åringen skal slippe å sone 18 år i fengsel, med ti års påfølgende sikring.

- Ekstremt umoden

Derfor var sjefspsykolog ved Nordland psykiatriske sykehus, Leif Martin Egerdal, innkalt som sakkyndig vitne. Han mener 28-åringen er ekstremt umoden og full av primitiv aggresjon.

- Da drapene ble begått, hadde han ingen mulighet til å regulere impulsene. Jeg kan ikke skjønne annet enn at han må ha vært sinnssyk da drapene ble begått, sa Egerdal, og tilføyde:

- Etter 28 år som psykolog må jeg si at det er meget sjelden man treffer mennesker som er så svakt intellektuelt utviklet.

- Soningsdyktig

Egerdal har, sammen med psykolog John Sjøvoll, kommet til helt andre konklusjoner enn de tre rettspsykiaterne Berthold Grünfeld, Kjell Noreik og Karl-Ewerth Horneman.

- Juryen skal ta stilling til om han var sinnssyk da de to drapene var begått, og intet annet. Jeg synes det du kommer med, er teoretiske forestillinger og spekulasjoner basert på egne betraktninger, tordnet Horneman mot Egerdal. Horneman mener tiltalte ikke var sinnssyk i gjerningsøyeblikket - og dermed soningsdyktig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!