HØR NÅ: Ivrig lyttende og med tårevåte øyne følger Mary Elizabeth Menth Andersen med når Barack Obama blir sverget inn som USAs 44. president. Foto: PER FLÅTHE
HØR NÅ: Ivrig lyttende og med tårevåte øyne følger Mary Elizabeth Menth Andersen med når Barack Obama blir sverget inn som USAs 44. president. Foto: PER FLÅTHEVis mer

- Som en forelskelse

For 20 år fikk Mary Elisabeth 103 dollar hos Barack Obama for å komme seg hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅSGÅRDSTRAND (Dagbladet): I går så hun sin reddende engel fra den gang bli innsatt som president.

Mary og venninnen Adele Hagen sitter klistret til den lille fjernsynsskjermen. Med tårevåte øyne og gjentatte sukk ser de at helten blir USAs nye president. En mann begge kvinnene har store forhåpninger til, men som de ikke på noen måte vil kritisere dersom bedringen ikke kommer umiddelbart.

— Det er som ved forelskelse og kjærlighet. Selv om ting ikke går som de skal, husker du tilbake til de gode dagene. Slik blir det med Obama også, forteller de to.

Til Norge med overlast
For Mary Elizabeth Menth Andersen er Obama mer enn bare president. Han er selve inkarnasjonen av en ekte helt og redningsmann. 31 år gammel giftet hun seg med nordmannen Dag Andersen. Han reiste hjem til Åsgårdstrand. Hun skulle komme etter med alle sine saker.

På flyplassen i Miami 2. november 1988 ble det endelig Marys tur ved innskjekkingsskranken. Men tårene kom da hun fikk beskjed om å betale 103 dollar på grunn av for tung bagasje (650 kroner i 1988). Mary hadde ingen penger.

Redningsmannen
- Jeg ble helt fortvilet og ba pent om å få til en ordning. Personen bak skranken var ufyselig, men så hørte jeg en stemme bak meg som sa, jeg betaler. Det var Obama, forteller Mary.

Dette karaktertrekket ved Obama tror både Mary og hennes venninne er det viktigste ved USAs nye president. Nemlig at han virkelig bryr seg om alle. De peker på at nettopp hans inkluderende og omsorgsfulle vesen ble grundig bevist i innsettelsestalen.

FOR OBAMA: I to år har Mary Elisabeth Menth Andersen spart på champagnen som hunn her deler med sin venninne Adele Hagen - også hun fra USA. Foto: PER FLÅTHE
FOR OBAMA: I to år har Mary Elisabeth Menth Andersen spart på champagnen som hunn her deler med sin venninne Adele Hagen - også hun fra USA. Foto: PER FLÅTHE Vis mer