TRUMP: USAs president Donald Trump holdt onsdag kveld en pressebrief om hvordan de skal bekjempe voldelig kriminalitet i byene. VIDEO: AP Vis mer

Portland:

- Som en invasjon

USAs president, Donald Trump, varsler at han vil sende føderale styrker til demokratisk styrte storbyer. Lokale myndigheter vil ikke ha dem, og i Portland er Trumps styrker allerede presset på defensiven.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Kritikere mener Trumps nye plan om å sende føderale styrker til demokratiske byer er et nytt farlig og autoritært steg i forsøket hans på å bli gjenvalgt i november som en «lov og orden-kandidat». Den store fienden hans ser ut til å være Black Lives Matter-demonstrantene.

Onsdag varslet Trump at han vil sende flere hundre føderale agenter til Chicago og muligens andre byer.

FØDERAL STYRKE: Føderale agenter i Portland i Oregon avfyrer tåregass og gummikuler mot Black Lives Matter-demonstranter mandag. Foto: AP Photo/Noah Berger
FØDERAL STYRKE: Føderale agenter i Portland i Oregon avfyrer tåregass og gummikuler mot Black Lives Matter-demonstranter mandag. Foto: AP Photo/Noah Berger Vis mer

- Galskap

- De siste ukene har en radikal bevegelse forsøkt å slå ned politiarbeid. Det har ført til en eksplosjon av vold. Det må ende. Det som foregår i amerikanske storbyer er galskap, sier Trump på en pressekonferanse.

Han varsler også at han kan komme til å sende føderale styrker til andre storbyer styrt av demokrater, som han gang på gang beskriver som «ekstreme» eller «venstreradikale».

De fleste av ordførerne i disse byene har gitt klart uttrykk for at de ikke ønsker dette.

- Ikke under noen omstendigheter vil jeg tillatte Donald Trumps tropper å komme til Chicago og terrorisere beboerne våre, skriver Chicago-ordfører Lori Lightfoot på Twitter ifølge CNN.

De siste dagene har føderale styrker i Portland i Oregon allerede rukket å opprøre mange. Ifølge Trump-administrasjonen ble de sendt for å beskytte den føderale domstolsbygningen mot demonstranter.

- Som en invasjon

Men de framstår nærmest som en paramilitære organisasjon med militært utstyr. De har ordet «Police» skrevet på de grønne uniformene, men mangler politiskilt eller annen identifiserende informasjon. Styrken omfatter ansatte i Immigration and Customs Enforcement (ICE), Transportation Security Administration (TSA) og kystvakta, ifølge New York Times.

Flere demonstranter forteller om hvordan de er blitt dratt inn i umerkede biler av Trump-styrken uten noen informasjon om hvorfor de er pågrepet, skriver The Guardian.

Ordføreren i Portland har kalt oppførselen deres grunnlovsstridig, og andre folkevalgte er i harnisk.

- Det føltes som en invasjon, sier en av demonstrantene, Mark Pettibone (29), til CBC Radio.

Han hadde ingen anelse om hva som foregikk da han ble pågrepet og dratt inn i en umerket bil mens han var på vei hjem fra en demonstrasjon i Portland 15. juli.

- Jeg var på vei hjem rundt klokka 2. Sammen med en venn gikk jeg mot bilen hans da en van kjørte opp foran oss. Jeg forsøkte å løpe unna, men de fant meg og kastet meg inn i bilen, forteller Pettibone.

Ikke siktet

På dette tidspunktet ante han ikke hvem personene i bilen var. De opplyste heller ikke hva de drev med, ifølge 29-åringen.

- Det eneste vi visste var at de så ut til å ha på seg militære antrekk og gikk etter folk som var litt unna hovedmengden av demonstranter, sier Pettibone.

WALL OF MOMS: Norma Lewis (med blomst) og andre demonstranter som kaller seg "Wall of Moms" protesterer mot de føderale styrkene i Portland. Foto: AP Photo/Noah Berger
WALL OF MOMS: Norma Lewis (med blomst) og andre demonstranter som kaller seg "Wall of Moms" protesterer mot de føderale styrkene i Portland. Foto: AP Photo/Noah Berger Vis mer

Han forteller at de trakk lua hans over øynene på ham og ransaket ham for våpen. Så ble han kjørt til til en slags garasje.

- De tok bilde av meg med det som så ut som en iPhone. De tok fra meg eiendelene mine. Så ble jeg satt i håndjern og fotjern, sier Pettibone til CBC.

Da han krevde å få en advokat, ble han løslatt etter halvannen time uten noen form for siktelse eller dokumentasjon på pågripelsen.

Customs and Border Protection sier på sin side at de var på utkikk etter personer som hadde vandalisert føderal eiendom.

- Redde

Natt etter natt har det vært sammenstøt i Portland. Natt til onsdag forsøkte Trumps styrker tre ganger å fjerne demonstrantene med batonger og tåregass. Men de ble møtt av blant annet ei gruppe kvinner som kaller seg «Wall of Moms» - eller «Vegg av mødre» som står arm i arm. Natt onsdag endte det med at Trumps agenter til slutt trakk seg tilbake inn i rettsbygningen de er sendt for å beskytte.

- De føderale agenten har ikke kontroll over gaterne. Jeg tror de er mer redde enn oss. De gjemmer seg der inne. Jeg vet ikke hva de driver med, sier en av demonstrantene, Shannon, til The Guardian.

Flere kritikere påpeker hvordan Trumps styrker trolig bare gjør vondt verre og hisser opp situasjonen. Demonstrasjonene etter George Floyd-saken hadde pågått i 50 netter og begynte å miste litt intensitet da de føderale agentene kom inn. Det satte på nytt fyr i situasjonen.

DEMONSTRASJONER: Føderale agenter og en demonstrant i Portland. Foto: Nathan Howard/Getty Images/AFP
DEMONSTRASJONER: Føderale agenter og en demonstrant i Portland. Foto: Nathan Howard/Getty Images/AFP Vis mer

Valgkamp

Selv hevder Trump at han ikke har noe annet valg enn å sende agenter til amerikanske byer for å redde uskyldige liv fra kriminalitet, vold og lovløshet.

Alt dette kommer etter Trump og valgkamporganisasjonen hans i stadig større grad forsøker å tegne et bilde av hans demokratiske motkandidat, Joe Biden, som en som ønsker å kutte dramatisk i politiet og dermed tillate vold og kaos.

Samtidig forsøker Trump å framstå som «lov og orden-kandidaten» etter de massive, landsomfattende demonstrasjonene etter at George Floyd døde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer